Некатегоризовано

Investitor Džeremi Grantam upozorava na preteranu vrednost nekretnina i veštačke inteligencije

Summary

Renomirani investitor Džeremi Grantam izražava oprez u vezi sa investicijama u nekretnine, tvrdeći da je sektor globalno precenjen. Grantam, koji je tačno predvideo rušenje tržišta nekretnina u Australiji 2010. godine, smatra da su poslednjih dve decenije padajuće hipotekarne kamate dovele […]

Investitor Džeremi Grantam upozorava na preteranu vrednost nekretnina i veštačke inteligencije

Renomirani investitor Džeremi Grantam izražava oprez u vezi sa investicijama u nekretnine, tvrdeći da je sektor globalno precenjen. Grantam, koji je tačno predvideo rušenje tržišta nekretnina u Australiji 2010. godine, smatra da su poslednjih dve decenije padajuće hipotekarne kamate dovele do nedrživih nivoa cena nekretnina. Ističe da visoki multiplikatori porodičnih prihoda čine težim mladim pojedincima da kupe kuće u zemljama poput SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Australije, Novog Zelanda i većine Evrope.

Grantam takođe upozorava na hajp oko veštačke inteligencije (VI), tvrdeći da ona ima potencijal da stvori nove balone na berzi. Veruje da nedavni rast mega-kap tehnoloških akcija u SAD, podstaknut VI, prikriva veoma potrebnu korekciju. Ističe da je započeti bikovski trend sa takvim visokim cenama neviđen i problematičan. Grantam naglašava značaj kvaliteta prilikom razmatranja investicija na berzi, napominjući da se on često zanemaruje kao održiv izvor prinosa od strane akademika.

Pored brige o tržištu nekretnina i berze, Grantam iznosi svoje stavove o porastu nejednakosti i populizmu. Veruje da je nejednakost „otrov kapitalističkog sistema“ i upozorava na sve veće nezadovoljstvo prema „bogatima i moćnima“ u zapadnim demokratijama. Ističe skroman porast plata u poslednjih pet decenija kao doprinoseći faktor sve većeg razočaranja među biračima.

Grantam, koji takođe snažno podržava akcije za borbu protiv klimatskih promena, izjavljuje da favorizuje akcije povezane sa tom temom. Vidi ogroman potencijal za rast kod kompanija poput Tesle i drugih proizvođača električnih vozila, s obzirom na podršku i subvencije koje vlade širom sveta pružaju u borbi protiv klimatskih promena.

U celini, Grantam poziva na oprez kako na tržištu nekretnina, tako i na berzi, naglašavajući potrebu za pažljivom analizom vrednosti i prioritetom kvalitetnih investicija. I dalje je skeptičan prema trenutnom usponu tehnoloških akcija pokrenutih VI, i podstiče investitore da razmotre dugoročne faktore poput održivog rasta prihoda i globalnog pritiska za akciju protiv klimatskih promena.