Некатегоризовано

Da li veštačka inteligencija treba da odlučuje o zdravstvenim uslugama?

Summary

Veštačka inteligencija (VI) je sve više prisutna u našem svakodnevnom životu, ali koliko daleko bi smo trebali ići u poverenju odluka koje VI donosi? Nedavno su dve porodice iz Sjedinjenih Američkih Država tužile UnitedHealth Group, tvrdeći da je ova kompanija […]

Da li veštačka inteligencija treba da odlučuje o zdravstvenim uslugama?

Veštačka inteligencija (VI) je sve više prisutna u našem svakodnevnom životu, ali koliko daleko bi smo trebali ići u poverenju odluka koje VI donosi? Nedavno su dve porodice iz Sjedinjenih Američkih Država tužile UnitedHealth Group, tvrdeći da je ova kompanija koristila VI za odlučivanje o medicinskoj rehabilitaciji njihovih voljenih članova porodice. Ove porodice tvrde da je VI donosila „rigidne i nerealne“ odluke o potrebi za rehabilitacijom, često dovodeći do kraćih boravaka u rehabilitacionim centrima ili odbijanja pokrivanja troškova oporavka pod medicinskim planovima koji bi to trebali da pokriju.

Porodice tvrde da bi pitanje rehabilitacije trebalo da bude u rukama medicinskih stručnjaka, a ne u rukama VI programa koji često donose greške. Više od 90% odluka o odbijanju pružanja zdravstvene usluge pacijentima bilo je promenjeno nakon unutrašnjih žalbi ili žalbi federalnom administrativnom sudiji. Ipak, vrlo mali broj pacijenata izazivao je odluke VI algoritama. Samo 0.2% pacijenata je odlučilo da se bori protiv odluka VI putem žalbenog postupka. Većina osiguranika UnitedHealthovog Medicare Advantage plana „će ili platiti troškove iz svojih džepova ili će odustati od preostalog dela propisanog post-akutnog tretmana“, tvrdi se u tužbi.

Ovo nije prvi put da se ovakvi slučajevi tuže. Sveukupno, rastući broj tužbi protiv upotrebe VI programa u donošenju odluka u medicini.

Ko treba da donosi odluke o medicinskim uslugama? Da li bi se VI trebala koristiti samo kao pomoćno sredstvo za medicinske stručnjake ili bi ona trebala imati autonomnu ulogu u odlučivanju o ovim važnim pitanjima? Ovo su pitanja koja treba pažljivo sagledati kako bi se osiguralo da pacijentima bude pružena najbolja moguća nega, uzimajući u obzir specifične potrebe i okolnosti svakog pojedinačnog pacijenta.

FAQ:

1. Da li UnitedHealth Group koristi veštačku inteligenciju u odlučivanju o medicinskoj rehabilitaciji?
– Dve porodice tvrde da UnitedHealth Group koristi veštačku inteligenciju u donošenju odluka o medicinskoj rehabilitaciji svojih pacijenata.

2. Da li postoje druge tužbe ovog tipa protiv drugih zdravstvenih osiguravajućih kuća?
– Da, postoji rastući broj tužbi protiv upotrebe veštačke inteligencije u medicinskim odlukama širom industrije.

3. Kakve rezultate daje veštačka inteligencija u odlučivanju o medicinskoj rehabilitaciji?
– Porodice tvrde da veštačka inteligencija često donosi greške u proceni potreba pacijenata, dok UnitedHealth Group tvrdi da se veštačka inteligencija koristi kao pomoćno sredstvo za informisanje provajdera, porodica i drugih staratelja.

4. Ko treba da donosi odluke o medicinskim uslugama?
– Pitanje odlučivanja o medicinskim uslugama treba pažljivo sagledati. Treba razmotriti da li veštačka inteligencija treba da bude samo pomoćno sredstvo za medicinske stručnjake ili da ima autonomnu ulogu u odlučivanju.

5. Ko će odlučuivati o ishodu ove tužbe?
– Sud će razmotriti dokaze i argumente obe strane pre donošenja odluke o ishodu ove tužbe.