Некатегоризовано

Primena veštačke inteligencije u predviđanju kvarova bankomatima

Summary

Kompanija Diebold Nixdorf koristi veštačku inteligenciju kako bi predvidela moguće kvarove bankomatima i na taj način poboljšala dostupnost ovih uređaja. U današnje vreme, kada se samoobsluživanje smatra načinom da se apsorbuju zatvaranja filijala i održi konkurentnost proizvođača bankomata, ova tehnologija […]

Primena veštačke inteligencije u predviđanju kvarova bankomatima

Kompanija Diebold Nixdorf koristi veštačku inteligenciju kako bi predvidela moguće kvarove bankomatima i na taj način poboljšala dostupnost ovih uređaja. U današnje vreme, kada se samoobsluživanje smatra načinom da se apsorbuju zatvaranja filijala i održi konkurentnost proizvođača bankomata, ova tehnologija predstavlja korak napred. Diebold Nixdorf postavlja bežične senzore blizu i na bankomatima, primenjuje cloud računarstvo i mašinsko učenje kako bi identifikovala i dijagnostikovala probleme koji mogu postojati na bankomatu, a zatim vrši nadogradnju ili ažuriranje uređaja daljinski ili na licu mesta. Ova odluka doneta je uz pomoć mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Prve implementacije ove tehnologije su vršene na setu od 200.000 bankomata koji već 18 meseci koriste ovu tehnologiju. Zabeleženo je povećanje dostupnosti bankomata u rasponu od 1,3% do 3,5%. Diebold Nixdorf ima ukupno oko 860.000 bankomata koji su raspoređeni širom sveta. Joe Myers, izvršni potpredsednik za globalno bankarstvo u Diebold Nixdorfu, ističe značaj ovog tehnološkog unapređenja za performanse bankomata. Tehnologija je ugrađena u DN seriji bankomata, novijem modelu na koji Diebold Nixdorf vrši migraciju.

Veštačka inteligencija omogućava analizu životnog ciklusa bankomata na osnovu podataka koje uređaj prikuplja. Dok je mogućnost daljinske nadogradnje bankomata postojala godinama, ono što se promenilo je mogućnost stvaranja „ličnosti“ za svaki pojedinačni uređaj. Ukoliko dođe do kvara, uzrok se može utvrditi za nekoliko sekundi daljinski, a popravke se uglavnom mogu vršiti i na daljinu. Ukoliko je potreban tehničar, količina rada i vreme potrebno za intervenciju se može brzo izračunati. Ova tehnologija omogućava brže i preciznije dijagnostikovanje, a vremenom se unapređuje i tačnost. Takođe, omogućava stvaranje proaktivnog servisnog modela koji prati obrasce kvarova, trendove i istorijske podatke o uređaju kako bi se predvideli mogući kvarovi. Popravke se planiraju i zakazuju tokom perioda niskog broja korisnika, čime se podiže efikasnost i smanjuju troškovi.

Diebold Nixdorf je koristio ovu tehnologiju kao deo restrukturiranja kompanije, fokusirajući se na digitalne plaćanja i uspostavljanje partnerstava radi poboljšanja pristupa finansijskim uslugama u slabo pokrivenim područjima. Bankomati imaju mogućnost da se postavljaju tamo gde su bankarske filijale zatvorene, kako bi osigurali dostupnost usluga. Bankama je važno da obezbede usluge na licu mesta, jer se bankomati smatraju visokim prioritetom prilikom odabira banke od strane klijenata. Pouzdani bankomati pomažu bankama u efikasnom upravljanju poslovanjem, smanjenju troškova i smanjenju prevare.

FAQ:
1. Kako Diebold Nixdorf koristi veštačku inteligenciju u predviđanju kvarova bankomatima?
Diebold Nixdorf postavlja bežične senzore blizu i na bankomatima, primenjuje cloud računarstvo i mašinsko učenje kako bi identifikovala i dijagnostikovala probleme koji mogu postojati na bankomatu, a zatim vrši nadogradnju ili ažuriranje uređaja daljinski ili na licu mesta.

2. Koliko se povećala dostupnost bankomata primenom veštačke inteligencije?
Prve implementacije ove tehnologije pokazale su povećanje dostupnosti bankomata između 1,3% i 3,5%.

3. Kako veštačka inteligencija omogućava brže dijagnostikovanje kvarova?
Uz pomoć veštačke inteligencije, uzrok kvara na bankomatu može se utvrditi za nekoliko sekundi, a popravke se obično mogu vršiti na daljinu. Ukoliko je potreban tehničar, vreme i količina rada potrebni za intervenciju se mogu brzo izračunati.

4. Kako bankomati mogu pomoći bankama u upravljanju poslovanjem?
Bankomati su važan prihodovni izvor za banke. Ukoliko su bankomati van funkcije, banke gube novac. Pouzdani bankomati omogućavaju efikasno upravljanje poslovanjem, sprečavaju skuplje kvarove u budućnosti i pomažu u smanjenju prevare.

Izvor: https://www.example.com/