Некатегоризовано

Primena naprednih tehnologija u poljoprivredi zahteva nadogradnju, ali donosi velike prednosti

Summary

Kada se inženjer robotike i farmer šeste generacije odluče da započnu zajednički posao, suočavaju se sa jednim velikim problemom – klimatskim promenama. 2020. godine, Gilwoo Lee, stručnjak za robotiku, i Casey Call, farmer, osnovali su Zordi, poljoprivrednu platformu koja kombinuje […]

Primena naprednih tehnologija u poljoprivredi zahteva nadogradnju, ali donosi velike prednosti

Kada se inženjer robotike i farmer šeste generacije odluče da započnu zajednički posao, suočavaju se sa jednim velikim problemom – klimatskim promenama. 2020. godine, Gilwoo Lee, stručnjak za robotiku, i Casey Call, farmer, osnovali su Zordi, poljoprivrednu platformu koja kombinuje veštačku inteligenciju i robotiku sa uzgajanjem biljaka u staklenicima. Lee, koji je nedavno diplomirao na Univerzitetu u Vašingtonu, bio je zadržan kod kuće tokom požara. „To je bio veoma snažan signal klimatskih promena. Već sam bio posvećen osnivanju sopstvene kompanije sa nečim gde moja robotika i veštačka inteligencija mogu napraviti razliku kada je reč o uticaju“, rekao je Lee. Call, koji je glavni uzgajivač i agronom u Zordi, kaže da je video uticaj održivosti na 12.000 hektara zemlje svoje porodice na zapadu Njujorka, gde uzgajaju grašak, pasulj, kukuruz, šargarepu, soju i krompir. „Čitavog života, bilo je ubedljivo da poljoprivreda mora postati efikasnija“, rekao je Call. Zordi, poljoprivredna startap kompanija koju podržava Khosla Ventures, upotrebljava robotiku, veštačku inteligenciju i konvencionalno znanje o uzgoju biljaka za uzgoj jagoda u staklenicima na severoistoku. Pod nadzorom ljudi, roboti obavljaju sve – od sadnje do berbe jedinstvene vrste jagoda uvezenih iz Japana i Koreje. Kompanija koristi veštačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi pratila proces rasta i kontrolisala uslove u staklenicima. Takođe koriste robote za berbu zrelog voća.

FAQ

Ko su osnivači kompanije Zordi?

Osnivači kompanije Zordi su Gilwoo Lee, ekspert za robotiku, i Casey Call, farmer šeste generacije.

Koje usluge pruža Zordi?

Zordi pruža poljoprivrednu platformu koja kombinuje veštačku inteligenciju, robotiku i konvencionalno znanje o uzgoju biljaka za uzgoj jagoda u staklenicima.

Koje tehnologije koristi Zordi?

Zordi koristi robotiku, veštačku inteligenciju i mašinsko učenje kako bi obavljao zadatke kao što su sadnja, berba i kontrola uslova u staklenicima.

Koja je misija kompanije Zordi?

Misija kompanije Zordi je da obezbedi održivu proizvodnju lokalno uzgajane sveže hrane putem kontrolisane poljoprivrede u staklenicima.