Некатегоризовано

Nova era finskih tehnoloških kompanija – Istrajnost umesto veštačke inteligencije

Summary

Dobrodošli nazad na „Interchange“, gde se bavimo najnovijim vestima iz sveta fintech industrije. Ako želite da primite „Interchange“ direktno u svoj inbox svake nedelje, kliknite ovde za prijavu! Ove nedelje, istražujemo ambicije kompanija za upravljanje troškovima u vezi sa veštačkom inteligencijom, kao […]

Nova era finskih tehnoloških kompanija – Istrajnost umesto veštačke inteligencije

Dobrodošli nazad na „Interchange“, gde se bavimo najnovijim vestima iz sveta fintech industrije. Ako želite da primite „Interchange“ direktno u svoj inbox svake nedelje, kliknite ovde za prijavu! Ove nedelje, istražujemo ambicije kompanija za upravljanje troškovima u vezi sa veštačkom inteligencijom, kao i nedavni rast britanske fintech kompanije.
Ambicije vezane za veštačku inteligenciju
Postojao je period kada se šalilo da će svaka kompanija postati fintech. Ali sada se moramo zapitati, da li će svaki fintech postati kompanija za veštačku inteligenciju?
Ove nedelje smo izvestili o integraciji kompanije Ramp sa Copilotom, Microsoftovom vrstom generativne AI tehnologije. Kompanija za upravljanje troškovima je saopštila da korisnici Microsoft Teams platforme sada mogu koristiti prirodni jezik kako bi pristupili pametnom asistentu za veštačku inteligenciju kompanije Ramp.
Naravno, Ramp nije prva, niti jedina kompanija za upravljanje troškovima koja koristi veštačku inteligenciju. Brex je u septembru predstavio Brex Assistant, nosni proizvod Brex AI. Pored automatizacije prikupljanja informacija o troškovima, Brex Assistant može obaviti i druge zadatke, kao što je odgovaranje na pitanja koja zaposleni tradicionalno postavljaju svojim finansijskim timovima, kao što je koliko smeju potrošiti dnevno na lokaciji van kancelarije.
Henrique Dubugras, suosnivač i su-CEO kompanije Brex, je rekao za TechCrunch+ da veruje da „ovo je tek početak uticaja veštačke inteligencije na preispitivanje s početka kompletnog korisničkog iskustva“
Ranije ove godine, Navan je tvrdio da je prva putujuća kompanija koja je integrisala OpenAI i ChatGPT API-je u celokupnoj svojoj infrastrukturi i proizvodnom setu.
Kompanija je koristila generativnu AI tehnologiju kako bi pisala, testirala i popravljala kod kako bi povećala učinkovitost svojih operacija i smanjila troškove. Takođe, putem Ava – Navanovog virtuelnog asistenta – menadžeri putovanja mogu prilagoditi preporuke i povećati angažovanje putnika.
Pitanje je, međutim, da li je korišćenje veštačke inteligencije samo poboljšanje korisničkog iskustva ili je cilj i poboljšanje finansijskih rezultata kompanija. Ovo je validno pitanje, posebno ako se uzmu u obzir izveštaji da je Brex u trećem kvartalu zabeležio sporiji rast (samo 1%, prema The Information) u odnosu na drugi kvartal.
Iako Brex nije potvrdio izveštaj The Information-a da je prihod u trećem kvartalu iznosio 283 miliona dolara, u poređenju sa 279 miliona dolara u drugom kvartalu i godišnjim prihodom od nešto manje od 200 miliona dolara, ove informacije treba uzeti s rezervom. Brex je verovatno doživeo porast prihoda zbog incidenta u martu kada je došlo do kolapsa Silicon Valley Bank. Tako da činjenica da je usporio rast u trećem kvartalu deluje manje dramatično nego da se takav događaj nije desio. Prihod je i dalje veći u odnosu na prošlu godinu, kao i dobit, prema kompaniji.
Portparol mi je rekao: „Pregled našeg rasta u odnosu na prošlu godinu prikazuje značajno drugačiju priču i pokazuje kako se Brex povoljno upoređuje na ovom tržištu. Od početka godine, tri ključna pokretača prihoda kompanije Brex (pokretanje kartice, prihod od razlike u depozitu i prihod od Empower-a) znatno rastu i ostvarili smo rast bruto profita od preko 80% u odnosu na prošlu godinu.“ Empower, softverski proizvod kompanije, ostvario je rast prihoda od gotovo 50% ove godine, prema Brex-u.
Kompanija, koja je poslednji put procenjena na 12 milijardi dolara, odbila je komentarisati vreme IPO-a, za koje se šuška da će se desiti oko 2025. godine.
U avgustu, kompanija Ramp je prikupila 300 miliona dolara u rundi finansiranja koju su predvodili postojeći investitor Thrive Capital i novi investitor Sands Capital, pri postvaluaciji od 5,8 milijardi dolara. U tom trenutku, kompanija je saopštila da je premašila godišnji prihod od 300 miliona dolara.
Navodno je Navan generisao prihod od 300 miliona dolara u 2022. godini. Ta kompanija (ranije poznata kao TripActions) je poslednji put javno procenjena na 9,2 milijardi dolara.
Ove kompanije se ne samo takmiče međusobno, već i sa etabliranim pružaocima usluga kao što je Concur i Expensify. Stoga nije iznenađujuće što svi koriste veštačku inteligenciju kako bi privukli nove klijente i unapredili svoje operacije. – Meri En
Da biste bolje razumeli ove teme, možete poslušati epizodu „Equity“ gde Alek Vejhlm i ja dublje raspravljamo na ovu temu.

Pitanja i odgovori

1. Da li će svaki fintech postati kompanija za veštačku inteligenciju?

– Dok je postojala šala da će svaka kompanija postati fintech, sada se postavlja pitanje da li će svi fintech postati kompanije za veštačku inteligenciju. Nekoliko kompanija za upravljanje troškovima već koristi veštačku inteligenciju za automatizaciju procedura i poboljšanje korisničkog iskustva.

2. Kako kompanije koriste veštačku inteligenciju u industriji putovanja?

– Kompanije kao što je Navan koriste generativnu AI tehnologiju za pisanje, testiranje i popravljanje koda, čime postižu veću operativnu efikasnost i smanjenje troškova. Takođe, putem virtualnog asistenta, kompanije mogu personalizovati preporuke za putovanja i povećati angažovanje putnika.

3. Da li je korišćenje veštačke inteligencije samo poboljšanje korisničkog iskustva?

– Pored poboljšanja korisničkog iskustva, postavlja se pitanje da li je korišćenje veštačke inteligencije takođe usmereno ka poboljšanju finansijskih rezultata kompanija. Neki izveštaji ukazuju na to da je Brex zabeležio sporiji rast u trećem kvartalu u odnosu na drugi, ali kompanija tvrdi da je i dalje ostvarila rast prihoda i dobiti u odnosu na prošlu godinu.