Некатегоризовано

Divergentna perspektiva na usvajanje veštačke inteligencije u zdravstvu

Summary

Većina bolnica i zdravstvenih sistema još uvek razmatra da li je veštačka inteligencija prava opcija za njihovu organizaciju. Međutim, mnoge organizacije nastoje da prošire postojeće implementacije veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Zdravstvene organizacije koje se nalaze u ovim grupama predstavljaju […]

Divergentna perspektiva na usvajanje veštačke inteligencije u zdravstvu

Većina bolnica i zdravstvenih sistema još uvek razmatra da li je veštačka inteligencija prava opcija za njihovu organizaciju. Međutim, mnoge organizacije nastoje da prošire postojeće implementacije veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Zdravstvene organizacije koje se nalaze u ovim grupama predstavljaju ciljno tržište za edukativnu sesiju na predstojećem HIMSS forumu, koja će pružiti strateško uputstvo za usvajanje veštačke inteligencije u zdravstvu.

Tom Halisi je vodeći stručnjak za digitalno zdravlje i član upravnog odbora u Columbia Memorial Health. Govoriće o radu zdravstvenog sistema na implementaciji veštačke inteligencije na HIMSS AI u Healthcare Forumu 2023, koji će se održati 14. i 15. decembra u San Dijegu. Sesija na kojoj će biti moderator nosi naziv „Strateški vodič za uključivanje veštačke inteligencije u vašu putnu mapu u zdravstvu“.

Članovi panela uključuju Alberta Marineza, glavnog analitičara u Cleveland Clinic, Tatjanu Fedotovu, direktorku za globalne podatke, platforme i partnerstva u Johnson & Johnson, i Christophera Larkina, tehničkog direktora u Concord Technologies.

Članovi panela otkriće najkritičnija pitanja koja treba postaviti i odluke koje treba doneti u svakoj fazi putovanja sa veštačkom inteligencijom, od izgradnje do kupovine i odabira alata, kako bi se obezbedilo da investicije u veštačku inteligenciju imaju maksimalan uticaj, i mnogo više.

Razgovarali smo sa Halisijem kako bismo dobili kratki pregled sesije i bolju ideju o tome šta je potrebno da se uskoči u primenu veštačke inteligencije u zdravstvu.

P. Koji je primer ključnog pitanja koje treba postaviti tokom početne faze putovanja sa veštačkom inteligencijom u zdravstvu? I zašto je to važno?

O. Kao i obično, najvažnije pitanje koje treba postaviti je koji problem pokušavamo da rešimo. Alati za generativnu veštačku inteligenciju mogu pružiti mnoge nove i potencijalno vredne rezultate, ali moramo imati određen merljiv cilj kako bismo pokazali vrednost i proširili rad.

Kada imamo pilot-ideju, dolazi do specifičnog pitanja vezanog za veštačku inteligenciju – da li da izgradimo, kupimo ili prilagodimo postojeći alat za jezik velikih razmera sa internim podacima i pravilima. Odluka će se zasnivati na internim mogućnostima, pitanjima privatnosti i bezbednosti, skalabilnosti i razmatranjima vezanim za podatke/bias.

Projekti koji najverovatnije neće uspeti su oni koji traže upotrebu veoma modernih alata, a nema modernijeg alata od veštačke inteligencije. Potreban je pažljiv i meren pristup, kako bismo odredili vrednost koju tražimo i kakve alate možemo koristiti i obezbediti resurse za uspešnu implementaciju.

FAQ:

P: Kako osigurati da investicije u veštačku inteligenciju imaju maksimalan uticaj?

O: Da biste obezbedili najbolji uticaj od investicija u veštačku inteligenciju, pokrenite komitet koji će prikupljati i prioritetizovati ideje, voditi izbor resursa, pregledati rezultate pilot-projekata i pomoći pri skaliranju. Obavezno uključite raznoliku grupu u komitet.

Poslovne jedinice i krajnji korisnici najbolje znaju gde su problemi i neefikasnosti i mogu voditi planiranje za najbolji uticaj; njihova podrška je ključna za postizanje uspeha. Ako se projekat smatra preterano rizičnim za određeno područje, budući da je ova tehnologija još uvek veoma nova i nedovoljno razumela, verovatno neće uspeti. Bolje je početi negde drugde, istovremeno edukujući osoblje o mogućnostima i potencijalnim problemima sa AI alatima.

Međutim, važno je da vrhovni lideri učestvuju u procesu selekcije, kako bi osigurali da odluke zasnivaju na trenutnim vodećim organizacionim strategijama i najvažnijim pitanjima. Postoji mnogo slučajeva upotrebe AI alata koji mogu dodati neku vrednost, ali mogu oduzeti važne resurse prilikom suočavanja sa najvažnijim problemima dana.

Takođe, moramo odabrati projekte i alate koji su dovoljno zreli za pravilnu integraciju u postojeće ili ažurirane radne tokove. Projekti koji su usamljeni ili usmereni samo na određene oblasti neće doneti velike rezultate. Pogledajte upotrebu web stranice ChatGPT, čak i ta upotreba je opala od svog vrhunca. Alati moraju biti integrisani u operacije kako bi promenili radne tokove i doneli stvarnu vrednost.

P. Koji je savet za osiguranje dugoročnog uspeha investicije u veštačku inteligenciju u zdravstvu?

O. Veštački inteligentni alati često su vrlo novi i dugoročni uspeh može biti teško postići. Kako se veštačka inteligencija LLM-a ili kliničkih algoritama nastavlja koristiti, ažuriraju se podaci, menja se demografija, a rezultati mogu varirati.

Mora se osmisliti plan za stalno merenje rezultata svakog alata za veštačku inteligenciju i intervencije. Ono što funkcioniše na jednom mestu ili kod jedne populacije možda neće funkcionisati kod druge, a kao što sam napomenuo, ono što danas funkcioniše možda neće funkcioniše sledeće godine. Nove regulative o veštačkoj inteligenciji izvršnog naloga Bele kuće nastoje adresirati ove probleme, kao i nedavni predloženi propisi o algoritmima koje je izdao ONC, a koji se bave kliničkom podrškom odlučivanju integrisanom u EHR.