Некатегоризовано

Da li će arhitekte zaista izgubiti posao zbog veštačke inteligencije?

Summary

U ekskluzivnom intervjuu za Dezeen, suosnivač Airbnb, Brian Chesky, upozorio je da dizajneri moraju da učestvuju u razvoju veštačke inteligencije (AI) ili će se suočiti s tim da budu isključeni iz projektovanja budućeg sveta. Chesky, koji je diplomirao Rhode Island […]

Da li će arhitekte zaista izgubiti posao zbog veštačke inteligencije?

U ekskluzivnom intervjuu za Dezeen, suosnivač Airbnb, Brian Chesky, upozorio je da dizajneri moraju da učestvuju u razvoju veštačke inteligencije (AI) ili će se suočiti s tim da budu isključeni iz projektovanja budućeg sveta.

Chesky, koji je diplomirao Rhode Island School of Design (RISD), izrazio je zabrinutost da se istorija može ponoviti ukoliko dizajneri ne prihvate potencijal veštačke inteligencije.
„Dizajneri su kasno došli na digitalnu scenu“, rekao je Chesky, predviđajući da će, ukoliko kasne sa prihvatanjem promene u svetu veštačke inteligencije, „svet biti projektovan bez njih“.

Dizajneri su „prepustili mnogo svoje moći“
„Sećam se da su u 90-im najprestižniji dizajnerski poslovi bili vezani za štampani medij, a ne za internet – ljudi kasno su se okrenuli dizajnu za digitalni prostor“, rekao je Chesky za Dezeen.
„Kao rezultat toga, ceo svet je projektovan bez njih“, nastavio je. „Mislim da su dizajneri u toku razvoja interneta prepustili mnogo svoje moći.“
Chesky je upozorio da, ako se dizajneri ne prilagode i ne usvoje veštačku inteligenciju, postaće „podređeni“ inženjerima, što se već dogodilo na internetu gde „većinu veb-sajtova kreiraju menadžeri proizvoda“, a ne dizajneri.
„To se događa“, rekao je Chesky. „Dakle, ili možete biti deo te promene ili će svet biti projektovan bez vas i onda ćete morati da se prilagodite toj promeni. Postaćete podređeni.“

Veštačka inteligencija je „nezaustavljiva“
Online platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb osnovana je 2007. godine od strane Chesky-ja, Nathana Blecharczyk-a i Joea Gebbia-ja. Od tada je postala najveća platforma za kratkoročno iznajmljivanje smeštaja na svetu, sa 1,5 milijardi rezervisanih noćenja preko platforme. Trenutno postoji sedam miliona smeštajnih objekata na platformi u skoro svakoj zemlji na svetu.
Chesky veruje da će veštačka inteligencija imati uticaj na svakoga i da kompanije treba da razmotre kakav će taj uticaj biti.
„Moja poruka svima u vezi sa veštačkom inteligencijom je da ona može imati negativan kratkoročni efekat na vaš posao“, rekao je on. „Možda nije tako, ne znam. Ali ukoliko mislite da se neće umeriti, ukoliko mislite da će veštačke inteligencija biti sveprisutnija u budućnosti, onda je zmaj pušten iz boce.“
„Ne želim da kažem da je to dobra stvar – mislim da, sa svim što što ide uz nju, ima pozitivne rezultate, ali moje mišljenje o tome da li će biti dobra ili loša, imamoći u vidu da je nezaustavljiva, je nevažno.“
„Opšta preporuka je da učestvujete u tome“
On veruje da neizbežnost uticaja veštačke inteligencije znači da bi diplomirani studenti dizajna trebalo da prihvate ovu tehnologiju.
„Mislim da veštačka inteligencija može ili da zameni mnoge kreativce ili da osnaže mnoge kreativce“, rekao je on.
„Kao diplomac RISD koji vodi tehnološku kompaniju, želeo bih da zamolim kreativce, novinare, pisce, ljude koji se identifikuju kao tehnolozi, RISD diplomce, diplomce fakulteta Royal lepih umetnosti… da, ako mislite da će veštačka inteligencija ostati ovde i da će postati još bitnija – a kako to možete da poreknete – moja opšta preporuka je da učestvujete u tome.“

Često postavljana pitanja (FAQ)

1. Koliko je važno da dizajneri učestvuju u razvoju veštačke inteligencije?

Dizajneri trebaju da budu aktivno uključeni u razvoj veštačke inteligencije kako bi osigurali da se kreativnost i ljudski aspekt zadrže u dizajnu budućnosti. U suprotnom, postoji rizik da veštačka inteligencija postane dominantna i da dizajneri budu svedeni na podređeni položaj.

2. Kakav će uticaj veštačka inteligencija imati na dizajnere?

Ukoliko dizajneri ne prihvate i prilagode se veštačkoj inteligenciji, postoji mogućnost da postanu podređeni inženjerima i izgube deo svoje moći. Slično se dogodilo na internetu, gde većinu veb-sajtova kreiraju menadžeri proizvoda, a ne dizajneri.

3. Da li će arhitekte zaista izgubiti svoje poslove zbog veštačke inteligencije?

Veštačka inteligencija može promeniti način na koji arhitekti rade, ali nije verovatno da će im potpuno oduzeti posao. Arhitekte će i dalje biti neophodne za stvaranje koncepta, donošenje odluka i saradnju sa veštačkom inteligencijom radi stvaranja inovativnog i funkcionalnog dizajna.

4. Kako će veštačka inteligencija uticati na Airbnb?

Brian Chesky iz Airbnb-ja veruje da će veštačka inteligencija imati uticaj na poslovanje kompanije. On ističe da je važno da se tehnologija koristi na način koji je koristan i korisnicima i da se izbegne prenaglašavanje tehnoloških rešenja bez razmišljanja o njihovoj stvarnoj vrednosti. Airbnb će polako uvođenje veštačke inteligencije da bi preispitao svoje usluge i pružio bolje iskustvo korisnicima.

5. Da li će Airbnb lansirati novi proizvod ili ideju?

Brian Chesky najavljuje da Airbnb planira da lansira novi proizvod u bliskoj budućnosti kako bi se ponovo izmislio i dostigao uspeh multi-preduzetnika kao što su Steve Jobs, Elon Musk i Jeff Bezos. Chesky smatra da je važno da kompanija ne stoji na mestu i da se kontinuirano menja kako bi se održala konkurencija na tržištu.