Некатегоризовано

Evolutivni razvoj veštačke inteligencije omogućava investitorima da razlikuju pobednike od gubitnika

Summary

Nastavak evolucije veštačke inteligencije (VI) kao teme investiranja olakšava investitorima da razlikuju pobednike od gubitnika. Ova tendencija može imati implikacije na pojedinačne akcije i berzanske fondove sa trgovanjem na berzi (ETF), poput Invesco QQQ Trust (QQQ) i Invesco NASDAQ 100 […]

Evolutivni razvoj veštačke inteligencije omogućava investitorima da razlikuju pobednike od gubitnika

Nastavak evolucije veštačke inteligencije (VI) kao teme investiranja olakšava investitorima da razlikuju pobednike od gubitnika. Ova tendencija može imati implikacije na pojedinačne akcije i berzanske fondove sa trgovanjem na berzi (ETF), poput Invesco QQQ Trust (QQQ) i Invesco NASDAQ 100 ETF (QQQM). Oba ETF-a su tesno povezana sa Nasdaq-100 Indeksom (NDX), koji je zabeležio izvanredan rast od 42% ove godine, što pokazuje snažnu vezu sa fenomenom investiranja u VI.

Iako se QQQ i QQQM često povezuju sa svojim velikim izlaganjem tehnologiji, nedavna beleška analitičara iz Barclaysa otkriva da takođe imaju značajno izlaganje internet kompanijama koje postaju sve prisutnije u prostoru VI. Barclays sugeriše da VI može revolucionizovati obrasce internet saobraćaja i tržišnu kapitalizaciju, stvarajući potencijalne pobednike i gubitnike u sektoru potrošačkih internet kompanija.

Među velikim internet gigantima koje Barclays identifikuje kao dobro pozicionirane da imaju koristi od evolucije VI su Amazon, Meta Platforms (ranije poznat kao Facebook) i Alphabet (matična kompanija Google-a). Ove kompanije su značajni deo portfolija QQQ i QQQM, zajedno predstavljajući preko 15% ukupne vrednosti. Snažno prisustvo ovih internet kompanija u ETF-ovima omogućava investitorima izloženost potencijalnom rastu i uspehu VI u sektoru online poslovanja.

Jedna prednost QQQ i QQQM je njihov fokus na velike kompanije, što ih može učiniti otpornijima na poremećaje izazvane evolucijom VI. Barclays sugeriše da manje kompanije sa niskom zadržanom bazom korisnika, slabom tržišnom pozicijom, ograničenim mogućnostima ulaganja u VI projekte i manjim brojem korisnika mogu biti ranjivije. Međutim, logistička intenzivnost ovih manjih firmi može ih zaštititi od poremećaja.

Dok se tema VI nastavlja odvijati, investitori mogu pronaći prilike da iskoriste potencijalni rast VI razmatranjem ETF-ova poput QQQ i QQQM. Ovi fondovi ne samo što nude izloženost velikim tehnološkim kompanijama, već i internet gigantima koji postaju ključni igrači u pejzažu VI.