Некатегоризовано

Zaživeti sa Watsonx.governance: Alat za transparentne i sigurne AI modele

Summary

ARMONK, Njujork, 14. novembar 2023. /PRNewswire/ — IBM (NYSE:IBM) je danas objavio da će watsonx.governance biti dostupan u decembru kako bi pomogao poslovnim subjektima da razotkriju AI modele i eliminisu misteriju oko ulaznih podataka i dobijenih odgovora. Generativna AI, koja […]

Zaživeti sa Watsonx.governance: Alat za transparentne i sigurne AI modele

ARMONK, Njujork, 14. novembar 2023. /PRNewswire/ — IBM (NYSE:IBM) je danas objavio da će watsonx.governance biti dostupan u decembru kako bi pomogao poslovnim subjektima da razotkriju AI modele i eliminisu misteriju oko ulaznih podataka i dobijenih odgovora.

Generativna AI, koja se oslanja na modele Velikih jezičkih modela (LLM) ili Foundation modela, pruža brojne mogućnosti za poslovanje, ali donosi i nove rizike i kompleksnosti, uključujući upotrebu obučnih podataka koji su prikupljeni sa nevalidiranih izvora na internetu, kao i nedostatak objašnjenja izlaza. Watsonx.governance pruža organizacijama alate koji su im potrebni za upravljanje rizicima, unapređenje transparentnosti i anticipaciju usklađenosti sa budućom regulativom fokusiranom na AI.

S obzirom na to da poslovni subjekti danas žele da inoviraju uz pomoć AI, putem implementacije različitih LLM-ova od pružalaca tehnologije i otvorenih izvora, watsonx im omogućava da upravljaju, nadziru i regulišu modele iz bilo kog izvora.

„Upravni odbori i izvršni direktori kompanija žele da ostvare koristi od današnjih moćnijih AI modela, ali rizici zbog nedostatka transparentnosti i nemogućnosti kontrole ovih modela su ih držali nazad“, rekao je dr Kareem Yusuf, potpredsednik za upravljanje proizvodima i rast u oblasti IBM softvera. „Watsonx.governance je sveobuhvatno rešenje za poslovne subjekte koji se bore da implementiraju i upravljaju kako LLM modelima, tako i modelima mašinskog učenja, pružajući im alate za automatizaciju procesa upravljanja AI, nadzor nad njihovim modelima i preduzimanje korektivnih mera, sve sa većom vidljivošću. Sposobnost prevođenja propisa u primenljive politike postaće ključna za preduzeća kako nova regulativa o AI preuzima sveopštu važnost širom sveta.“

Takođe, IBM Consulting je proširio svoje strateško znanje kako bi pomogao klijentima u izgradnji odgovornog AI, kroz automatizovano upravljanje modelima i upravljanje organizacijom koje obuhvata ljude, procese i tehnologiju od strane IBM-a i strateških partnera. Konsultanti IBM-a imaju duboko znanje o uspostavljanju odbora za etiku AI, organizacionoj kulturi i odgovornosti, obuci, upravljanju regulatornim rizicima i upravljanju sajber bezbednošću, sve uz korišćenje dizajna usmerenog na čoveka.

Watsonx.governance je jedan od tri softverska proizvoda u IBM watsonx AI i podaci platformi, zajedno sa skupom AI asistenata, koji su dizajnirani da pomognu preduzećima da skaliraju i ubrzaju uticaj AI. Platforma obuhvata watsonx.ai interaktivno, visokonaponsko radno okruženje za izgradnju AI rešenja, kao i watsonx.data otvoreno, hibridno i upravljano skladište podataka. Kompanija je takođe nedavno objavila zaštitu intelektualne svojine za svoje razvijene watsonx modele.

O kompaniji IBM
IBM je vodeći pružalac globalnog hibridnog oblaka i veštačke inteligencije, kao i konsultantskog znanja. Pomažemo klijentima u više od 175 zemalja da iskoriste uvide iz svojih podataka, optimizuju poslovne procese, smanje troškove i steknu konkurentske prednosti u svojim industrijskim granama. Više od 4.000 vladinih i korporativnih entiteta u oblastima kritične infrastrukture poput finansijskih usluga, telekomunikacija i zdravstva oslanjaju se na IBM-ovu hibridnu platformu zaoblaka i Red Hat OpenShift kako bi brzo, efikasno i sigurno sprovodili digitalnu transformaciju. Pobedničke inovacije IBM-a u oblasti veštačke inteligencije, kvantnog računanja, industrijski specifičnih rešenja zaoblaka i konsultantske usluge pružaju otvorene i fleksibilne opcije našim klijentima. Sve to je podržano dugogodišnjom posvećenošću IBM-a poverenju, transparentnosti, odgovornosti, inkluzivnosti i usluzi. Posetite www.ibm.com za više informacija.

Kontakti:

Amy [email protected]

Zach [email protected]

Izvor: IBM