Некатегоризовано

Prevarene reči i odnosi između medija i AI kompanija

Summary

Tokom najnovijih telefonskih konferencija za štampu kompanija News Corp i IAC, izvršni direktori su ponovili svoj bes prema generativnim AI kompanijama i njihovom korišćenju sadržaja izdavača bez dozvole ili plaćanja. Izdavači su preduzeli nekoliko različitih mera za zaštitu svog sadržaja, […]

Prevarene reči i odnosi između medija i AI kompanija

Tokom najnovijih telefonskih konferencija za štampu kompanija News Corp i IAC, izvršni direktori su ponovili svoj bes prema generativnim AI kompanijama i njihovom korišćenju sadržaja izdavača bez dozvole ili plaćanja. Izdavači su preduzeli nekoliko različitih mera za zaštitu svog sadržaja, od sporazuma o podeli prihoda (kao što je licencni sporazum Associated Press-a sa OpenAI, tvorcem ChatGPT), do pregovaranja o plaćanjima (kao što je konzorcijum izdavača predvođen predsednikom IAC-a, Berijem Dilerom). Većina velikih izdavača takođe blokira generativne AI veb-krejler botove koji skidaju sadržaj sa njihovih veb sajtova.

Tokom konferencije za investitore koja je održana 9. novembra, izvršni direktor News Corp-a, Robert Tomson, izjavio je da su u „naprednim razgovorima s nizom digitalnih kompanija koje očekujemo da će doneti značajan prihod u zamenu za korišćenje našeg neuporedivog sadržaja“. Portparol nije želeo da odgovara na pitanja novinara iz Digiday-a u vezi sa tim koje generativne AI kompanije su u pitanju.

Iako nije otkrio detalje, Tomson je sugerisao da će tech kompanije morati da izdvoje „značajnu“ količinu novca kako bi koristile sadržaj izdavača. Prethodno je tokom jedne konferencije održane 10. avgusta Tomson se osvrnuo na ulogu News Corp-a u konzorcijumu izdavača koji pregovaraju s tech kompanijama u vezi korišćenja njihovog sadržaja za napajanje AI softvera, a koji predvodi Diler.

Međutim, Diler već duže vreme priča o ovim pregovorima, bez mnogo znakova napretka. New York Times je napustio konzorcijum u avgustu i navodno razmatra tužbu protiv OpenAI kako bi zaštitio svoj sadržaj. News Corp je takođe odlučio da ne bude deo grupe, prenosi Wall Street Journal.

Neki izdavači su odlučili da sami sklope licencne ugovore s generativnim AI kompanijama. Associated Press je u julu dogovorio takav sporazum s OpenAI, prema kojem OpenAI plaća licenciranje dela tekstualnog arhiva AP-a kako bi obučavao svoje modele.

Pitanje je koliko dugo Tomson može da nagoveštava da će News Corp i drugi izdavači koji su deo Dilerovog konzorcijuma postići značajan dogovor za zaštitu svog intelektualnog vlasništva od AI kompanija.

Ali, postoji presedan za ovo. Daniel Kurnos, analitičar internet, emitovanja i medija u investicionoj banci Benchmark Company, primetio je da je News Corp ranije imao uspeha u pregovorima za dobijanje plaćanja od velikih tech kompanija poput Google-a. U 2021. godini su se dogovorili o trogodišnjem sporazumu u kojem Google izvršava „značajna plaćanja“ novinskoj organizaciji da bi prikazivao njen sadržaj na Google News Showcase.

Postoji i nedavni primer uspeha u borbi protiv neometane upotrebe AI za kreiranje sadržaja. Pogledajte nedavne štrajkove u Holivudu, koje Sindikat pisaca i glumaca smatra pobedom.

Sporazum Sindikata pisaca Amerike zahteva da studiji i producentske kompanije obaveste članove o materijalu koji je generisao AI, koji ne može biti korišćen kao izvorni materijal. AI ne može pisati ili prepravljati „književni materijal“. Privremeni sporazum SAG-AFTRA znači da će članovi moći da daju svoj pristanak i budu plaćeni za korišćenje generativnog AI koji koristi njihov lik.

Kurnos je nazvao ove štrajkove „prvi veliki pokušaj zaštite sadržaja“ protiv porasta AI.

„Davaoci sadržaja ne žele da budu prevareni kao što su bili od strane velikih pretraživača“, izjavio je Dag Artur, izvršni direktor medijske istraživačke i savetničke firme Huber Research Partners. „U teoriji, ne možete stvoriti funkcionalne gen AI [algoritme] bez izvornog sadržaja koji je ljudsko delo i producenti žele da se zaštite od neodgovarajuće upotrebe svog sadržaja i žele da dobiju naknadu ako takav ‘generisani sadržaj’ potiče sa njihovog sadržaja. To deluje razumno“.

Kada je analitičar upitao izvršnog direktora IAC-a, Joey-a Levina, o „odbrani autorskih dela“ tokom konferencije za poslovne rezultate koja je održana 8. novembra, Levin se takođe suprotstavio generativnim AI kompanijama.

„Odbranićemo naš sadržaj. Bili smo jasni u vezi s tim i mislim da postoji jedno malo i prilično jednostavno pitanje koje treba da se odgovori, a koje će, ako odgovor bude onakav kakav očekujemo, dovesti sve do stola kako bismo postigli razumne zaključke, a to je da li ove platforme imaju pravo da preuzmu sav sadržaj i transformišu ga i koriste za svrhe za koje ga koriste?“ rekao je Levin.

Levin se čini da misli da će bitka biti vođena na sudu.

„Smatramo da postojeći autorski zakon jasno kaže da oni to nemaju pravo, ali verovatno će biti potrebno da sud to utvrdi, a nakon toga će svi moći da se sastanu i pronađu rešenje koje će odgovarati svima u ekosistemu. To je naš plan. Trenutno je u toku nekoliko takvih sudskih postupaka, a očekujemo da će ih biti još“, rekao je Levin tokom konferencije za investitore.

Kurnos je smatrao da je teško reći da li izdavači imaju dovoljno snage u brojevima da nateraju kompanije generativne AI da plate. On je rekao da će promene verovatno morati da dođu iz regulative vlade.

„Nemam konkretan odgovor, ali ko zna“, rekao je Kurnos. „Videli smo mnogo uzroka i posledica u vezi propisa… da se čini kao da pravo rešenje mora doći od vlade, umesto od samih novinskih organizacija. To je drevni problem koji se samo pogoršao sa pojavom AI.“