Некатегоризовано

Humane predstavlja Ai Pin: Budućnost pametnih uređaja

Summary

Startap kompanija Humane ima viziju da pametnog telefona u vašem džepu zamijeni novim inovativnim uređajem. Njihov prvi proizvod, Ai Pin, predstavlja korak ka stvaranju prozirnog spoja stvarnog i digitalnog sveta. Ovaj lični uređaj za vešanje je poput vešalice na kojoj […]

Humane predstavlja Ai Pin: Budućnost pametnih uređaja

Startap kompanija Humane ima viziju da pametnog telefona u vašem džepu zamijeni novim inovativnim uređajem. Njihov prvi proizvod, Ai Pin, predstavlja korak ka stvaranju prozirnog spoja stvarnog i digitalnog sveta. Ovaj lični uređaj za vešanje je poput vešalice na kojoj se nalazi tehnologija, i omogućava komunikaciju putem glasa i gestova. Bez ekrana, dugmića, aplikacija i preuzimanja. Javnost je imala priliku da dobije uvid u uređaj na modnoj reviji kompanije Coperni u Parizu 29. septembra 2023. godine, što ukazuje da će ovakvi uređaji postati neizbežni u budućnosti.

Ai Pin se kači na odeću (Foto: Humane)

Naziv „pin“ je malo netačan jer sam uređaj izgleda više kao mali brežuljak, sličan smanjenom aparatu za merenje težine, koji se pričvršćuje magnetnim zatvaračem za odeću. Ovo je svojevrsni digitalni lični asistent, sveden na gotovo nevidljivu veličinu, sa sofisticiranim kontekstualnim softverom koji „unapređuje vaše interakcije sa svetom oko vas“.

U praksi, ovo znači da se sa Ai Pin-om može komunicirati putem glasa i dodirne ploče koja dominira prednjom površinom uređaja. Uređaj takođe ima ultra-široku kameru, senzore dubine i pokreta, kao i „personic“ zvučnik koji stvara „zvučni balon“ – takođe je moguća i povezanost putem Bluetooth slušalica. Sve ovo pokreće Snapdragon procesor sa Humane-ovim novim Cosmos operativnim sistemom.

Ai Pin projektuje informacije na vašu ruku (Foto: Humane)

Osim glasa i dodira, drugi način interakcije je putem Humane-ovog Laser Ink Display-a, sistema za projektovanje koji koristi vašu dlan kao ekran. Kako Humane zamislja funkcionisanje Ai Pin-om? Mnoge funkcije su zamišljene da rade neprimetno u pozadini, kao što su glasovna pretraga, prevod i čak alat za vizuelnu analizu hrane radi poboljšanja ishrane.

Upravljanje uređajem i upravljanje podacima se obavljaju putem Humane.center platforme, a kompanija naglašava da je privatnost ključna u njihovoj strategiji, sa funkcijom koja nije stalno aktivna i pokazuje svetlo kada je uređaj aktivan. Nakon dve decenije ere pametnih telefona, naučnici i inovatori iz Silicijumske doline veoma su ozbiljno počeli da razmišljaju o obliku i izgledu sledeće personalne tehnologije vredne više triliona dolara. Ideja o prenosivom ličnom asistentu za vešanje, koji ne mora biti povezan sa pametnim telefonom, može biti nečija zamisao o slobodi. Ono što će odrediti uspeh Ai Pin-a jeste koliko će takvo iskustvo biti besprekorno.

Ai Pin je dostupan u tri boje (Foto: Humane)

Prošla godina i nešto više bila je obeležena veštačkom inteligencijom i načinom na koji preti da promeni naše pojmovanje kreativnosti, bilo da je reč o dizajnu proizvoda, fotografiji, dizajnu automobila, arhitekturi ili pisanju samom. Humane je preskočio pitanje unapređene kreativnosti pomoću veštačke inteligencije i odmah je video ovu tehnologiju kao tihu i gotovo nevidljivu partnerku za svakodnevne potrebe.

Kompanija iz Kalifornije osnovana je 2019. godine od strane Imrana Čaudrija i Betani Bonđorno, koji su prethodno radili u kompaniji Apple. Put do Ai Pin uređaja trajao je nekoliko godina, dok je tim razvio softversku i hardversku platformu koja je bila stabilna, fleksibilna i dovoljno malena da predstavlja pravi korak dalje od pametnih telefona. Saradnici na projektu su TIDAL, OpenAI, Microsoft i T-Mobile – prve uređaje će napajati T-Mobile mreža. U početku, svet rada će najviše imati koristi od integrisanja Ai Pin-a u postojeće sisteme, zahvaljujući mogućnosti upravljanja kamerom bez kontakta koja obećava funkcionalnost sličnu Google Glass eksperimentu. Sada kada je veštačka inteligencija prodrla u naše pametne telefone i leži u osnovi naše interakcije sa digitalnim asistentima, internet bankarstvom i mnogim drugim interfejsima između čoveka i mašine, postavlja se pitanje – da li je činjenje tih uređaja manje vidljivim pravi put napred?

Da li je Ai Pin uređaj zasnovan na potrebama ili željama?

Ai Pin je dostupan u tri boje, Eclipse, Equinox i Lunar. Sistem će biti dostupan u SAD-u od novembra 2023. godine, a početna cena iznosi 699 dolara, uz mesečnu pretplatu od 24 dolara koja uključuje uređaj, dva dodatna punjača, punjač, futrolu, cloud skladište, kabal i adapter. Za više informacija posetite Hu.ma.ne.

FAQ:

1. Kako se koristi Ai Pin uređaj?
Ai Pin uređaj se koristi putem glasa i dodira. Komunicira se sa njim putem govora, a na prednjoj površini se nalazi dodirna ploča za interakciju.

2. Koje funkcije ima Ai Pin uređaj?
Ai Pin uređaj ima mnoštvo funkcija, uključujući glasovnu pretragu, prevod i alat za vizuelnu analizu hrane radi poboljšanja ishrane.

3. Ko razvija Ai Pin uređaj?
Ai Pin uređaj razvija startap kompanija Humane, koju su osnovali Imran Čaudri i Betani Bonđorno, bivši zaposleni kompanije Apple.

4. Kako se puni Ai Pin uređaj?
Ai Pin uređaj se puni putem posebnog punjača koji dolazi sa uređajem. Uređaj se stavlja na punjač koji se povezuje sa strujom.

5. Da li je Ai Pin uređaj povezan sa pametnim telefonom?
Ne, Ai Pin uređaj je samostalan i ne mora biti povezan sa pametnim telefonom.