Некатегоризовано

Studija o regulisanju veštačke inteligencije u SAD-u

Summary

Nedavna zajednička studija koju su sproveli Axios, Generation Lab i Univerzitet Syracuse pružila je nove uvide za regulisanje veštačke inteligencije (AI) u Sjedinjenim Američkim Državama. Studija je sprovedena putem ankete među preko 200 profesora računarskih nauka na vodećim univerzitetima u […]

Studija o regulisanju veštačke inteligencije u SAD-u

Nedavna zajednička studija koju su sproveli Axios, Generation Lab i Univerzitet Syracuse pružila je nove uvide za regulisanje veštačke inteligencije (AI) u Sjedinjenim Američkim Državama. Studija je sprovedena putem ankete među preko 200 profesora računarskih nauka na vodećim univerzitetima u zemlji.

Jedno od glavnih saznanja iz izveštaja je da većina ispitanika podržava stvaranje posebne agencije za regulisanje aktivnosti kompanija u industriji veštačke inteligencije. Takođe, 22% ispitanika je predložilo uspostavljanje globalne organizacije ili sporazuma radi regulisanja veštačke inteligencije na međunarodnom nivou. Samo 16% ispitanih profesora veruje da bi Kongres trebalo da bude vodeći regulatorni organ, dok je 4% podržavalo Belu kuću. Međutim, mali broj ispitanika se zalaže za to da veštačka inteligencija ne treba da bude regulisana, dok je 14% istaklo izazove u vezi s njihovim regulisanjem.

Izveštaj takođe istražuje uticaj veštačke inteligencije na budućnost rada. Većina ispitanika se složila da će veštačka inteligencija doneti značajne promene na tržištu rada, pri čemu su određene uloge izložene riziku eliminacije usled rasta generativne veštačke inteligencije. Profesije u medijima i komunikacijama, poslovnom menadžmentu i administraciji, kao i u zabavi, identifikovane su kao posebno ugrožene ovim promenama. Više od polovine ispitanika savetuje mladim osobama da razmotre karijere u veštačkoj inteligenciji, softverskom inženjeringu, naučnim podacima ili zdravstvu.

Što se tiče koncepta superinteligencije veštačke inteligencije, 35% ispitanika je izjavilo da je veštačka inteligencija verovatno na putu da dostigne nivo „posle kojeg ljudi ne mogu preuzeti kontrolu“. Nasuprot tome, 41% je umanjilo mogućnost da veštačka inteligencija postane nekontrolisana, dok je 6% verovalo da superinteligencija veštačke inteligencije tek dolazi.

Izveštaj se slaže s drugim studijama koje su predvideo ekonomski uticaj veštačke inteligencije. Iako ove studije pokazuju značajan doprinos globalnoj ekonomiji, izveštaj kompanije IBM upozorava da će oko 40% radne snage, što je ekvivalentno preko 1 milijardu ljudi, zahtevati prekvalifikaciju kako bi izbegli zamenjivanje sistemima veštačke inteligencije.

Kada je reč o regulisanju veštačke inteligencije, širom sveta su predloženi različiti pristupi. Ujedinjeno Kraljevstvo je na čelu zagovaranja međunarodnog regulatornog okvira, sa planovima za globalni samit o veštačkoj inteligenciji. Ujedinjeni nacija (UN) i Evropska unija (EU) takođe usvajaju multilateralni pristup regulisanju veštačke inteligencije.