Некатегоризовано

Žene osnivaju startape za veštačku inteligenciju sa šest puta manjim kapitalom od startapa koji su osnovali isključivo muškarci

Summary

Prema podacima, prosečni kapital prikupljen od strane ženskih startapa za veštačku inteligenciju (AI) šest puta je niži od prosečnog kapitala prikupljenog od strane timova koji čine isključivo muškarci. Tehnološka industrija ima dugu istoriju nedovoljnog finansiranja i privlačenja ili zadržavanja žena […]

Žene osnivaju startape za veštačku inteligenciju sa šest puta manjim kapitalom od startapa koji su osnovali isključivo muškarci

Prema podacima, prosečni kapital prikupljen od strane ženskih startapa za veštačku inteligenciju (AI) šest puta je niži od prosečnog kapitala prikupljenog od strane timova koji čine isključivo muškarci.

Tehnološka industrija ima dugu istoriju nedovoljnog finansiranja i privlačenja ili zadržavanja žena u sektoru – podaci pokazuju da se to takođe odnosi i na veštačku inteligenciju. Tokom decenije od 2012. do 2022. godine, 80% ukupnog kapitala uloženog od strane investitora rizičnog kapitala (VC) u veštačku inteligenciju prikupila su isključivo muška osnivačka timova. Nasuprot tome, ženski timovi su prikupili svega 0,3% u Velikoj Britaniji, pokazuje izveštaj koji je prošlog meseca objavio Alan Turing Institut. Pored toga, prosečni kapital koji su prikupile žene osnivači AI kompanija je šest puta niži od prosečnog kapitala koji su prikupili muški osnivački timovi.

„Ovo je značajno niže od ekvivalentnog procenta prilikom posmatranja svih sektora. Jednostavno rečeno, ovaj problem je gori u AI-u“, rekla je dr Erin Young za Euronews Business. Mladi je takođe ukazala na zabrinutost u vezi sa nedavnim procvatom interesa i investicija u mašinsko učenje i istakla da neravnomerno finansiranje izaziva zabrinutost, posebno u vezi sa tim kako bi moglo da proizvede predrasude u alatima i softveru koji koriste veštačku inteligenciju.

Optimističan pogled, ipak, ukazuje na to da je u poslednjih nekoliko godina uočen uzlazni trend. Institut je dao nekoliko preporuka kako postići bolju ravnotežu u budućnosti. Jedna od njih je „uspostavljanje podsticaja i ciljeva za zapošljavanje, usavršavanje, zadržavanje i unapređivanje žena“ i učiniti inkluziju ključnim pokazateljem uspešnosti. Druga preporuka uključuje podršku inkluzivnoj korporativnoj kulturi kada je reč o organizaciji radnog mesta.

Sa rastućim interesovanjem za veštačku inteligenciju došlo je i do velikih investicija u povezane kompanije. Na čelu liste, OpenAI je porastao na preko 11 milijardi dolara (10,30 milijardi evra) vrednosti i sada je vredan 80 milijardi dolara, prema Wall Street Journalu. Fenomen se takođe primećuje i na nižim nivoima u kompanijama. Prema podacima OECD-a, dvostruko više mladih muškaraca od žena u dobi od 16 do 24 godine ume da programira, što je esencijalna veština za razvoj veštačke inteligencije.

„Venture capital firme mogu (ponovo) proceniti svoje prakse zapošljavanja i promocije kako bi počele da se bave rodnom neravnotežom u finansiranju startapa za veštačku inteligenciju“, predložila je Young. „To može uključivati obezbeđivanje jednakih mogućnosti za žene i marginalizovane grupe pri postavljanju na pozicije liderstva i donošenju odluka, kao i traženje talenata van ‘tradicionalnih’ regrutnih kanala“, dodala je.

Nedovoljno finansiranje startapa koje predvode žene nije ekskluzivno za tehnički sektor. Na primer, Evropska komisija i Evropska investiciona banka ispitali su zašto žene preduzetnice gube mogućnost finansiranja. Između ostalog, istaknute su nesvesne predrasude koje mogu naterati investitore da ih smatraju manje sposobnim ili manje angažovanim u svojim poslovima, nedostatak pristupa mrežama i mentorima, kao i nedovoljno zastupljenost žena u najtehnološkijim oblastima poput duboke tehnologije, koje obezbeđuju najveća finansiranja. OECD takođe navodi da žene preduzetnice imaju manje ženskih uzora u oblasti rizičnog kapitala i anđeoskog investiranja u odnosu na muške uzore, što takođe može otežati ženama preduzetnicama da se probiju na tržištu finansiranja i pokrenu svoje poslove.

Napokon, programi mentorstva i umrežavanja poput Women in AI ili Women in Tech mogu takođe pomoći povezivanju žena preduzetnica sa investitorima i drugim ključnim akterima u startap ekosistemu.

FAQ

1. Koje su preporuke koje je dao Alan Turing Institut za postizanje bolje ravnoteže u finansiranju startapa osnovanih od strane žena?

Jedna od preporuka je uspostavljanje podsticaja i ciljeva za zapošljavanje, usavršavanje, zadržavanje i unapređivanje žena. Druga preporuka je podrška inkluzivnoj korporativnoj kulturi kada je reč o organizaciji radnog mesta.

2. Koliki je prosečni kapital prikupljen od strane žena osnivača kompanija za veštačku inteligenciju u odnosu na muške osnivače?

Prosečni kapital prikupljen od strane žena osnivača kompanija za veštačku inteligenciju je šest puta niži u odnosu na muške osnivače.

3. Zašto je važno da se podrže žene u studiranju nauke, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (STEM)?

Podržavanje žena u studiranju STEM oblasti ima za cilj povećanje njihove zastupljenosti u tehnološkom sektoru, uključujući veštačku inteligenciju. To bi dovelo do veće raznolikosti perspektiva i doprinelo razvoju inovacija i napretku u ovim oblastima.