Некатегоризовано

Primena veštačke inteligencije u pravnoj industriji olakšava procese

Summary

Pravni timovi su jedna od oblasti u kompanijama koje su spremne za potpunu transformaciju uz pomoć veštačke inteligencije (AI). Prema istraživanju globalne konsultantske kompanije KPMG iz 2021. godine, kompanije angažuju otprilike šest advokata na svakih milijardu dolara prihoda, a veći […]

Primena veštačke inteligencije u pravnoj industriji olakšava procese

Pravni timovi su jedna od oblasti u kompanijama koje su spremne za potpunu transformaciju uz pomoć veštačke inteligencije (AI). Prema istraživanju globalne konsultantske kompanije KPMG iz 2021. godine, kompanije angažuju otprilike šest advokata na svakih milijardu dolara prihoda, a veći deo njihovog posla još uvek se obavlja na ručni način, poput pisanja ugovora i analiziranja pregleda.

U junu 2022. godine, pravni tim popularnog fitnes studija franšize Orangeteori suočio se sa velikim zadatkom: usklađivanjem i standardizacijom otprilike 1.000 različitih korisničkih ugovora za 1.500 franšiza u SAD.

Posao u pogledu pregledanja, koncentrisanja, digitalizacije i obezbeđivanja da svi ugovori koriste isti jezik pripao je Šarlin Barone, direktorki za pravne poslove i strategiju.

„Želimo da održavamo doslednost između franšiza, ali neke države zahtevaju veoma specifičan jezik“, kaže Barone. „Nekim državama je potreban određeni jezik u delu o raskidu ugovora ili kada je reč o obeštećenju, a neke čak specificiraju i fontove i formatiranje.“

Ranije, godišnji pregledi ugovora u Orangeteori su se obavljali ručno, uz prosečno vreme od dva do dva i po sata po ugovoru za čitanje, ažuriranje i menjanje jezika, kaže Barone. Za ovaj projekat bilo je potrebno pregledanje preko 1.000 ugovora, identifikacija redundantnosti i njihovo koncentrisanje na samo 200.

Barone je jedina specijalistkinja za pravne poslove u Orangeteori. Njen posao je suštinski onaj project menadžera za pravni tim koji ima pet članova. Prema njenoj proceni, trebalo bi im šest meseci da pregledaju i obeleže preko 1.000 predložaka ugovora – ili oko 3,5 meseca ako rade 24/7 i ignorišu sve druge obaveze.

„Nismo imali dobru strategiju da rešimo ovu situaciju“, kaže Barone. Ona je kontaktirala kompaniju Ironclad, kompaniju za upravljanje ugovorima sa AI alatom koji omogućava pravnim timovima da kreiraju i označe ugovore.

Više od 60% korisnika Ironclad-ovih alata koristi AI, uključujući L’Oréal, OpenAI i Houston Texans.

Korišćenje AI softvera omogućilo je Orangeteori da pregleda svaki ugovor za samo 30 minuta, što je smanjenje vremena od 80%. Ljudski faktor je bio upotreba AI-a za identifikaciju redundancija u ugovorima, jeziku koji Orangeteori treba u svojim pravnim predlošcima i proveri rezultata AI-a.

Projekat, koji je očekivala da će trajati šest meseci, završen je za manje od tri meseca, iako je bilo potrebno vreme za učenje novog softverskog sistema i pronalaženje najboljeg načina za unos promptova. Barone kaže da tim sada prelazi na digitalizaciju 200 ugovora o korisničkim sporazumima mnogo ranije nego što se očekivalo.

„Postoji stvarna vrednost u štednji vremena kada je reč o pravnim operacijama. Govorimo o štednji nekoliko stotina sati rada našeg pravnog tima“, kaže Barone. Orangeteori nije hteo da navede tačan iznos, ali Barone kaže: „Razmislite koliko plaćate svoje advokate po satu – to je jednostavna matematika da vidite uštedu troškova.“

Automatizacija procesa standardizacije ugovora takođe znači da se kompanija može više fokusirati na potrebe korisnika, što, prema Baroneu, samo dovodi do većeg prihoda.

„Nije samo stvar u uštedi troškova; stvar je u tome da unapredimo našu uslugu i potencijalno povećamo prihode kroz povećanu zadržavanje i preporuke korisnika“, kaže ona.

Za mnoge izvršne direktore, pravni sektor je poslednje mesto na kojem žele da troše novac na zapošljavanje, pa mali timovi često nose veliki teret sa malo resursa, kaže Džejson Bemig, izvršni direktor kompanije Ironclad. On očekuje da će pravni odseci koristiti AI pre drugih delova poslovanja.

Ironclad dnevno procesuirao oko milijardu ugovora putem svoje platforme, kaže Bemig. Iako se ne koristi AI u svim slučajevima, tehnologija pruža pravnim timovima repozitorijum prošlih ugovora kako bi informisali buduće.

„Nalazimo se u trenutku savršene oluje gde su AI i pravni timovi zaista na čelu inovacija“, kaže on. „Imate skup alata koji su veoma dobri u čitanju i pisanju strukturiranih stvari, a ugovori jesu takvi. Onda imate pravne timove čiji je osnovni posao da se bave ugovorima, ali oni ne dobijaju nova radna mesta.“

Bemig upozorava da AI ne znači kraj korporativnih pravnih odseka. On je dobar pomoćnik, ali oslanjanje na AI za sve potrebe u vezi sa ugovorima ili pravne savete bilo bi katastrofa.