Некатегоризовано

Facebook i promena u sistemu prikaza sadržaja

Summary

Naizgled jednostavna ideja kombinacije društvene mreže i prikaza aktivnosti korisnika je pokrenula revoluciju na Facebook platformi. U početku, korisnici su bili šokirani konceptom News Feed-a, koji je omogućavao prikazivanje objava i promena statusa na njihovim profilima u realnom vremenu. Umesto […]

Facebook i promena u sistemu prikaza sadržaja

Naizgled jednostavna ideja kombinacije društvene mreže i prikaza aktivnosti korisnika je pokrenula revoluciju na Facebook platformi. U početku, korisnici su bili šokirani konceptom News Feed-a, koji je omogućavao prikazivanje objava i promena statusa na njihovim profilima u realnom vremenu. Umesto statičnih profila, korisnici su dobili neprekidno ažurirani tok sadržaja. Prva reakcija korisnika je bila negativna, jer su smatrali da je njihova aktivnost na platformi previše nadgledana. Međutim, rezultati su bili potpuno suprotni – angažman korisnika se udvostručio, a broj pristalica jedne akcije premašio je milion u roku od dve nedelje.

Facebook je bio suočen sa izazovom kako da korisnicima prikaže najrelevantniji sadržaj. U početku se koristio jednostavan algoritam poznat kao „EdgeRank“. Ovaj algoritam je prvenstveno uzimao u obzir starost objave, angažman korisnika i konekciju između korisnika i osobe koja je objavila. Međutim, korisnici su se opet pobunili protiv ove ideje da Facebook određuje šta će videti, ali su istovremeno nastavili da koriste platformu.

Tokom vremena, dok su korisnici povećavali broj svojih prijatelja i Facebook uvodio nove funkcije, algoritam je postao sve kompleksniji. Kompanija je prepoznala važnost mašinskog učenja, grane veštačke inteligencije, kako bi korisnicima prikazivala najrelevantniji sadržaj. Na taj način su kroz konstantne eksperimente i analizu ponašanja korisnika razvili sopstvene algoritamske formule za rangiranje sadržaja.

Međutim, uprkos svim ovim tehničkim inovacijama, Facebook se još uvek suočavao sa izazovom prikazivanja relevantnih oglasa korisnicima. Dok su brendovi bili zadovoljni pažnjom koju su privlačili na platformi, plaćeni oglasi na Facebooku nisu bili dovoljno efikasni. Ovo je bio problem koji je tim pod vodstvom Joaquina Quiñonera Candeleta pokušao rešiti. Ovaj tim, sa svojim naprednim tehnikama mašinskog učenja, ostvario je ogroman napredak u segmentu targetiranih oglasa i personalizacije sadržaja.

Facebook je postao jedno od najvećih komunikacijskih oruđa današnjice, a inovacije u prikazu sadržaja i oglašavanju nastavljaju se. Iako mnogi korisnici imaju pomešane osećaje prema algoritmima koji odlučuju šta će im biti prikazano, činjenica je da su ove inovacije omogućile da svi korisnici imaju personalizovano iskustvo na platformi.

FAQ:

1. Kako su korisnici reagovali na uvođenje News Feed-a na Facebook platformi?

Iako su korisnici bili šokirani konceptom News Feed-a i nadgledanjem njihove aktivnosti, angažman korisnika udvostručio se i veći broj ljudi se pridružio akcijama na platformi.

2. Koje su glavne promene u načinu prikaza sadržaja korisnika na Facebook platformi?

U početku se koristio jednostavan algoritam „EdgeRank“ koji je rangirao sadržaj prema starosti objave, angažmanu korisnika i interakciji između korisnika i autora objave. Nakon toga, Facebook je primenio mašinsko učenje kako bi razvio sopstvene algoritamske formule za rangiranje sadržaja.

3. Koji je bio izazov u vezi sa prikazivanjem relevantnih oglasa korisnicima na Facebook platformi?

Iako su sačinjavali veliki deo sadržaja na Facebooku, plaćeni oglasi nisu bili dovoljno efikasni. Facebook je morao kombinovati napredne tehnike mašinskog učenja i personalizacije sadržaja kako bi prikazao relevantne oglase korisnicima.