Некатегоризовано

Generativna veštačka inteligencija (gen AI) donosi revoluciju u poslovanje

Summary

Svaki dan se pojavljuje nova istraživačka studija koja privlači pažnju širom sveta i pruža nove uvide u svet generativne veštačke inteligencije (gen AI). U Aziji i Pacifiku (APAC), porast broja upita o gen AI bio je osmostruko veći u prvoj […]

Generativna veštačka inteligencija (gen AI) donosi revoluciju u poslovanje

Svaki dan se pojavljuje nova istraživačka studija koja privlači pažnju širom sveta i pruža nove uvide u svet generativne veštačke inteligencije (gen AI). U Aziji i Pacifiku (APAC), porast broja upita o gen AI bio je osmostruko veći u prvoj polovini godine.

Ono što povezuje sve dosadašnje rasprave jeste to da su preduzeća i organizacije zainteresovane da koriste gen AI kako bi analizirali svoje podatke i pružili odgovore koji su gotovo jednaki ljudskim.

Biznis primena gen AI-a

Na primer, avio-kompanija bi mogla da koristi generativnu veštačku inteligenciju kako bi pružila informacije o letovima u realnom vremenu i obezbedila bolje korisničko iskustvo od čekanja da se podaci ažuriraju na onlajn tabli za dolaske i odlaske. Ako bi se informacije o letu povezale sa platformom za elektronsku trgovinu, sistem bi automatski mogao da pruži dinamično formiranje cena kako bi se osiguralo da nijedan avion ne poleti sa manje putnika od planiranog.

Slično, banka bi mogla da koristi generativnu veštačku inteligenciju kako bi pružila detalje o nečijem tekućem računu ili koliko duguje na kreditnoj kartici. Na prvi pogled, ovo može izgledati kao veoma jednostavan zadatak, posebno jer su informacije već dostupne. Međutim, da biste to postigli danas bez upotrebe generativne veštačke inteligencije, neko bi morao da se prijavi na veb stranicu ili aplikaciju ili da pozove kontakt centar. Čak i tada, ceo proces postavljanja pitanja može biti nezgrapan i vremenski zahtevan.

Ali, uz sistem baziran na generativnoj veštačkoj inteligenciji, upiti se mogu rešavati u deliću vremena zahvaljujući prenosu podataka u realnom vremenu, spajanju informacija iz različitih izvora podataka koji rade zajedno sa modelom mašinskog učenja i pomoću obrade prirodnog jezika.

Kao rezultat toga, upiti se rešavaju ‘u trenutku’ na osnovu najaktuelnijih i najnovijih informacija.

Ovo je više od običnog čet-bota koji odgovara na prethodno podešena pitanja. Kada se svi ovi elementi spoje u jedno rešenje, nastaje dinamično rešenje koje je okrenuto prema korisnicima i može se implementirati u bilo kojoj organizaciji. Samo na osnovu toga je jasno zašto je gen AI tako aktuelna tema.

Gen AI će remetiti podršku korisnicima, istraživačke studije i oglašavanje

Zahvaljujući bržim, relevantnijim, personalizovanim i ažurnijim odgovorima, generativna veštačka inteligencija ima sposobnost da transformiše podršku korisnicima – i potencijalno donese povećane prihode i poboljšanu lojalnost prema brendu.

Na primer, Observe.ai koristi podatke u realnom vremenu kako bi pružao inteligenciju za vođenje razgovora uživo svojim korisnicima iz kontaktnog centra, uz izveštavanje i analitičke alate. Kada korisnici postave pitanje, platforma Large Language Model (LLM) automatski pretražuje baze znanja da bi pronašla odgovor. To oslobađa agenta iz kontaktnog centra da se fokusira na razgovor umesto na pretragu podataka.

Osim toga, tehnologija pruža tranksript uživo svake interakcije sa korisnikom – što omogućava agentima da se fokusiraju na korisnika pre nego što pređu na sledeći poziv.

Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez korišćenja usluga prenosa podataka u realnom vremenu. Takođe, ne bi funkcionisalo ako ne bi moglo da se radi u velikom obimu, jer Observe.ai platforma može da uspešno rukuje hiljadama poziva istovremeno.

Ali ovo nije jedina oblast koja se istražuje. Kompanije za istraživanje koriste generativnu veštačku inteligenciju kako bi razumeli podatke – kako trenutne, tako i istorijske – i stvorile brže i značajnije uvide.

Na primer, startap u sektoru životne sredine koristi striming podataka i gen AI kako bi pružio lokalno tačne vremenske prognoze koje upozoravaju na oluje ili visok nivo zagađenja u gradovima.

Oglašivačke agencije koriste generativnu veštačku inteligenciju kako bi trenirale modele koji bolje razumeju interakciju između potrošača i brendova i stvaraju personalizovani sadržaj.

Naravno, digitalno oglašavanje je godinama služilo oglasima zasnovanim na pretrazi, demografiji i svemu drugom što može pomoći oglašivačima da se povežu sa svojom publikom. Razlika sa gen AI i prenosom podataka u realnom vremenu je u tome što se to sada može obaviti u trenutku, čime se čini oglasi personalizovanijima, relevantnijima i pravovremenijima.

Kao i sve što je povezano sa veštačkom inteligencijom, ovo menja pravila igre. I to je samo početak.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Nedostatak stručnjaka za podatke i kvalifikovanih osoba koji imaju potrebne veštine da rade na ovom polju usporava usvajanje generativne veštačke inteligencije. Naravno, IT industrija se konstantno suočava sa manjkom kvalifikovanih kadrova. Ali u slučaju veštačke inteligencije, taj problem je posebno izražen.

Drugi veliki problem je razumevanje širih implikacija koje veštačka inteligencija može imati na poslovanje. Goldman Sachs je objavio istraživanje koje predviđa da veštačka inteligencija može zameniti 300 miliona radnih mesta. To je problem koji ima posledice koje se ne smeju zanemariti.

Glavna briga onih koji započinju svoje putovanje sa gen AI

I to nije jedina stavka koju treba razmotriti. Pre nego što razmisle o ulaganju u veštačku inteligenciju, preduzeća prvo trebaju da razumeju šta žele da postignu. Kako izgleda unapređeno korisničko iskustvo? Da li je to isti nivo usluge, samo brži? Ili postoji neka posebna razlika? I ako postoji, koju ulogu igraju podaci – i prenos podataka?

Čak i kada se ovaj problem reši, tu je pitanje troškova. S obzirom na to da je potrebno mnogo podataka – često smeštenih na različitim lokacijama – preduzeća moraju biti iskrena prema sebi o zadatku povezivanja svih svojih centara podataka kako bi informacije bile dostupne u svakom trenutku na zahtev.

Na kraju, tu je i izuzetno važno pitanje sigurnosti. Bez zaštite na nivou preduzeća – kako gde su podaci smešteni i ko ima pristup njima – kritična infrastruktura i informacije će biti nebezbedni. Ako podaci nisu bezbedni – ako su javno dostupni i dostupni – biće izloženi sajber napadima. Posledice su nezamislive.

Nema sumnje. Na ivici smo značajnih promena u svetu poslovanja, a generativna veštačka inteligencija je u epicentru.

Prilike su tu, ali generativna veštačka inteligencija mora biti uvedena sa pažljim planiranjem, uzimajući u obzir implikacije za transformaciju poslovanja – i upotrebu tehnološke platforme u realnom vremenu koja je zaštićena od zlonamernih interesa.

Na osnovu trenutne konverzacije koja se odvija u APAC regiji, upravo se to dešava.

FAQ:

1. Šta je generativna veštačka inteligencija (gen AI)?
Generativna veštačka inteligencija (gen AI) je tehnologija koja koristi algoritme mašinskog učenja da generiše nove informacije i stvara odgovore koji su slični ljudskim. Koristi se za analizu podataka i pružanje realno vremenskih odgovora.

2. Kako generativna veštačka inteligencija može biti primenjena u avio-industriji?
Generativna veštačka inteligencija može se koristiti u avio-industriji kako bi pružila putnicima informacije o letovima u realnom vremenu i obezbedila bolje korisničko iskustvo. Na primer, može automatski prilagođavati cene karata kako bi se obezbedio pun kapacitet aviona.

3. Koje su prednosti upotrebe generativne veštačke inteligencije u podršci korisnicima?
Generativna veštačka inteligencija omogućava brže, relevantnije, personalizovanije i ažurnije odgovore u podršci korisnicima. Automatsko pretraživanje baza znanja i transkripte u realnom vremenu olakšavaju rad agentima i pob