Некатегоризовано

Veštačka inteligencija kao oružje mržnje

Summary

Grupa koja izražava mržnju i ekstremni desničarski internet trolovi iskoristili su tenzije koje prate rat između Izraela i Hamasa, koristeći napretke veštačke inteligencije da pojačaju antisemitizam u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako stručnjaci koji prate ekstremizam na internetu navode, spoj konflikta […]

Veštačka inteligencija kao oružje mržnje

Grupa koja izražava mržnju i ekstremni desničarski internet trolovi iskoristili su tenzije koje prate rat između Izraela i Hamasa, koristeći napretke veštačke inteligencije da pojačaju antisemitizam u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako stručnjaci koji prate ekstremizam na internetu navode, spoj konflikta i brzog razvoja, kao i široke dostupnosti alata za veštačku inteligenciju, omogućio je antisemitskim grupama da naoružaju tu tehnologiju i stvaraju slike i zvukove koji se koriste za uznemiravanje jevrejske zajednice.

Prema rečima Bena Dekera, izvršnog direktora kompanije Memetica koja prati pretnje, „Primetili smo zabrinjavajuću ideološku konvergenciju između ekstremno desničarskih zajednica na internetu i podrške Hamasu“.

Aktivnosti ovih grupa su na dometu organa reda jer se antisemitizam i dalje povećava širom zemlje. Preliminarni podaci objavljeni u ponedeljak od strane Lig i odbrane od klevete pokazuju porast od 316% antisemitskih incidenata u Sjedinjenim Američkim Državama od terorističkog napada Hamas-a na Izrael 7. oktobra u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Samo nekoliko dana nakon što je rat između Izraela i Hamasa počeo, FBI i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti upozorili su na pretnje jevrejskoj, muslimanskoj i arapsko-američkoj zajednici, napominjući da „antisemitizam i antiislamsko osećanje prožimaju mnoge ideologije nasilnih ekstremista i služe kao osnovni pokretač napada različitih nasilnih ekstremista“.

Rukovodioci oba tela trebalo bi da se bave problemom domaćeg ekstremizma na saslušanju u Kapitolu u sredu. Direktor FBI-a, Kristofer Rej, već je istakao da antisemitizam doseže „istorijske nivoe“ u SAD-u, a policijska obaveštenja koje je dobio CNN ukazuju na to da je Ministarstvo unutrašnje bezbednosti prikupilo informacije o rasističkim i antimigrantskim grupama u SAD-u koje „slave napade na jevrejsku zajednicu“.

Često postavljana pitanja:

1. Kako veštačka inteligencija doprinosi antisemitizmu?
Veštačka inteligencija omogućava kriminalcima i ekstremistima da koriste tehnologiju za stvaranje antisemitskih slika i zvukova koji se koriste za uznemiravanje jevrejske zajednice.

2. Zašto nazivati grupacije ekstremnih desničara „trolovima“?
Naziv „trolovi“ se koristi za opisivanje onih koji namerno provociraju i izazivaju konfuziju na internetu emitovanjem neprijateljskih i ekstremističkih stavova.

3. Kako su suprotstavljene grupe pronašle zajednički interes oko antisemitizma?
Antisemitizam je zajednički imenitelj koji može ujediniti različite ekstremističke grupe sa različitim namerama, što može dovesti do mržnje prema drugima.

4. Kako su alati veštačke inteligencije zloupotrebljeni za stvaranje antisemitskih slika?
Trolovi na forumu 4chan koriste dostupne alate za generisanje slika pomoću veštačke inteligencije kako bi kreirali antisemitske prikaze jevrejskih osoba, koristeći stare stereotipe o njima kao zlih ili pohlepnih lutkarskih majstora.

5. Koliko su velike društvene platforme u sprečavanju zloupotrebe tehnologije veštačke inteligencije?
Iako većina većih platformi poput Meta i YouTubea ima pravila i mere predostrožnosti kako bi sprečili zloupotrebu tehnologije za kreiranje antisemitskih slika, trolovi su pronašli načine da zaobiđu te mere.