Некатегоризовано

Amazon se bori protiv lažnih recenzija

Summary

Amazon je od svog osnivanja 1995. godine, korisničke recenzije vrednovao kao ključni deo šoping iskustva i upravo one su razlog zbog kog klijenti vole da kupuju u njihovim prodavnicama. Amazon se trudi da omogući korisnicima da lako ostavljaju iskrena mišljenja […]

Amazon se bori protiv lažnih recenzija

Amazon je od svog osnivanja 1995. godine, korisničke recenzije vrednovao kao ključni deo šoping iskustva i upravo one su razlog zbog kog klijenti vole da kupuju u njihovim prodavnicama. Amazon se trudi da omogući korisnicima da lako ostavljaju iskrena mišljenja koja će pomoći drugim korisnicima da donesu odluku o kupovini. Istovremeno, kompanija čini sve da oteža zloupotrebu njihovog pouzdanog šoping iskustva.

Šta se dešava kada korisnik ostavi recenziju? Pre nego što se objavi na sajtu, Amazon koristi veštačku inteligenciju (AI) radi analize recenzije i prepoznavanja indikatora lažnih recenzija. Većina recenzija zadovoljava visoke standarde Amazona i odmah se objavljuju. Međutim, ukoliko se otkrije potencijalna zloupotreba, preduzimaju se različite mere. Ukoliko Amazon ima pouzdane informacije da je recenzija lažna, oni brzo blokiraju ili uklanjaju tu recenziju, te preduzimaju dalje korake poput oduzimanja prava korisnika na ostavljanje recenzija, blokiranja naloga zlonamernih korisnika, pa čak i pokretanja tužbi protiv njih. Ako je recenzija sumnjiva, ali su potrebni dodatni dokazi, Amazonovi istražitelji specijalno obučeni za identifikaciju zloupotreba, istražuju razne signale pre nego što donesu odluku o daljim merama. U 2022. godini, Amazon je proaktivno blokirao više od 200 miliona sumnjivih lažnih recenzija širom sveta.

„Lazne recenzije namerno obmanjuju korisnike pružanjem informacija koje nisu nepristrasne ili nisu namenjene određenom proizvodu ili usluzi“, kaže Džoš Mik, rukovodilac tima za prevenciju prevare i zloupotrebe podataka. „Milioni korisnika se oslanjaju na autentičnost recenzija u Amazonovoj prodavnici prilikom odlučivanja o kupovini, ali i milioni brendova i preduzeća čiji se proizvodi prodaju kod nas, takođe se oslanjaju na nas da upozorimo korisnike i sprečimo ih da tako nešto dožive. Trudimo se da odgovorno prati i sprovodimo naše politike kako bi recenzije odražavale mišljenje stvarnih korisnika i štitili poštene prodavce koji se oslanjaju na nas da to ispravno uradimo.“

Pored raznih mera, Amazon koristi najnovije tehnologije veštačke inteligencije kako bi sprečio stotine miliona sumnjivih recenzija, manipulisanih ocena, lažnih korisničkih naloga i drugih oblika zloupotrebe pre nego što to korisnici primete. Modeli mašinskog učenja analiziraju različite podatke, uključujući informacije da li je prodavac uložio u reklame (što može uticati na broj recenzija), prijavljene slučajeve zloupotrebe od strane korisnika, rizične obrasce ponašanja, istoriju recenzija i još mnogo toga. Napredni jezički modeli se koriste zajedno sa tehnikama obrade prirodnog jezika kako bi se identifikovali nedostaci u podacima koji mogu ukazivati na lažnu ili incentiviranu recenziju – na primer, onu koja je napisana u zamenu za poklon karticu, besplatan proizvod ili neki drugi oblik nadoknade. Takođe, Amazon koristi duboku analizu mreža neuralnih mreža kako bi shvatio složene veze i obrasce rizika i pomogao u otkrivanju i uklanjanju grupa zlonamernih korisnika.

„Razlika između autentičnih i lažnih recenzija nije uvek očigledna na prvi pogled“, kaže Mik. „Na primer, proizvod može brzo skupiti mnogo recenzija zbog ulaganja prodavca u reklame ili zbog toga što je dobar proizvod po pravoj ceni. Takođe, kupac može pomisliti da je recenzija lažna zbog loše gramatike. Međutim, to nisu uvek najbolji pokazatelji.“

To je upravo tamo gde neki od naših kritičara greše u detekciji lažnih recenzija – oni moraju da donose velike pretpostavke bez pristupa podacima koji ukazuju na obrasce zloupotrebe. Kombinacija napredne tehnologije i podataka pomaže Amazonu da preciznije identifikuje lažne recenzije ulazeći dublje u signale ponašanja zlonamernih korisnika radi njihovog uklanjanja.

„Održavanje pouzdanog iskustva prilikom šopinga je naša najvažnija obaveza“, kaže Rebeka Mond, šef odeljenja za spoljne odnose i poverenje u recenzijama kod Amazona. „Nastavljamo da pronalazimo nove načine kako da poboljšamo i sprečimo lažne recenzije da dođu do naše prodavnice i zaštitimo naše kupce kako bi mogli da kupuju sa poverenjem.“

Saznajte više o naporima Amazona u borbi protiv lažnih recenzija ovde.

FAQ

 1. Kako Amazon sprečava lažne recenzije?

  Amazon koristi veštačku inteligenciju (AI) za analizu recenzija i prepoznavanje indikatora lažnih recenzija. Ukoliko se otkrije da je recenzija lažna, Amazon preduzima različite mere kao što su blokiranje ili uklanjanje recenzije, oduzimanje prava korisniku na ostavljanje recenzija, blokiranje zlonamernih naloga i čak pokretanje tužbi protiv takvih korisnika.

 2. Koliko često se otkrivaju lažne recenzije na Amazonu?

  Samo u 2022. godini, Amazon je proaktivno blokirao više od 200 miliona sumnjivih lažnih recenzija u svojim prodavnicama širom sveta.

 3. Koje tehnologije koristi Amazon za otkrivanje lažnih recenzija?

  Amazon koristi najnovija dostignuća u veštačkoj inteligenciji, kao što su modeli mašinskog učenja (ML) i duboke grafičke neuronske mreže (GNN) kako bi analizirao različite podatke i otkrio nepoštene i zlonamerne korisnike.

 4. Šta je lažna recenzija?

  Lažna recenzija je ona koja namerno obmanjuje kupce pružajući informacije koje nisu nepristrasne, autentične ili relevantne za određeni proizvod ili uslugu.