Некатегоризовано

Is Artificial Intelligence Threatening IT Jobs in Vietnam?

Summary

Na Talent X konferenciji o ljudskim resursima koju je ove nedelje u Hanoju organizovao Vietnamsko udruženje softverskih inženjera (Vinasa), Tien je izjavio da je sedmofazni proces razvoja softvera nepotpun bez dve vitalne faze kodiranja i testiranja. Međutim, tvrdi da 40% […]

Is Artificial Intelligence Threatening IT Jobs in Vietnam?

Na Talent X konferenciji o ljudskim resursima koju je ove nedelje u Hanoju organizovao Vietnamsko udruženje softverskih inženjera (Vinasa), Tien je izjavio da je sedmofazni proces razvoja softvera nepotpun bez dve vitalne faze kodiranja i testiranja. Međutim, tvrdi da 40% inženjera zaposlenih za kodiranje i testiranje može izgubiti posao zbog veštačke inteligencije, s obzirom da 50% linija koda napisanih u često korišćenim programskim jezicima, poput Jave, može biti kreirano uz pomoć veštačke inteligencije bez ljudske intervencije.

U mnogim fazama procesa razvoja softvera veštačka inteligencija i roboti udvostručuju ili utrostručuju produktivnost, što znači da programeri ne mogu da se takmiče sa veštačkom inteligencijom bez značajnog proširenja svojih veština, prema rečima Tiena. Ipak, vodeći obrazovatelj iz oblasti informacionih tehnologija naglašava da veštačka inteligencija, posebno generativna veštačka inteligencija, može stvoriti mnogo novih poslova za generaciju Z.

Dokazano je da IT, kao i mnogi drugi sektori, obuhvata veliki broj ponavljajućih i ne previše komplikovanih procesa, što ga čini lako zamjenjivim veštačkom inteligencijom, izjavio je Phan Ho Ha Phuong, šef odeljenja za rešenja veštačke inteligencije u kompaniji FPT Smart Cloud. Do 2030. godine, stopa automatizacije IT poslova može dostići 30-40%. Ovi ponavljajući poslovi mogu biti obavljeni mašinama i mnogi radnici će biti pogođeni.

Vijetnam već doživljava smanjenje broja IT poslova i masovna otpuštanja u sektoru, baš kao i ostatak svijeta, kako je pokazao nedavni talas gubitka poslova u Silicijumskoj dolini kod digitalnih lidera poput Amazona, Googlea, Facebooka i X-a, aplikacije koja je nekad bila poznata kao Twitter.

Često postavljana pitanja:

  • 1. Da li će IT inženjeri izgubiti posao zbog veštačke inteligencije?
  • Ne može se tvrditi da će svi IT inženjeri izgubiti posao zbog veštačke inteligencije. Međutim, veštačka inteligencija ima potencijal da automatizuje određene poslove koji su ponavljajući i manje komplikovani, što može dovesti do smanjenja broja poslova u nekim sektorima.

  • 2. Kako veštačka inteligencija stvara nove poslove za generaciju Z?
  • Generativna veštačka inteligencija ima sposobnost da kreira nove poslove, posebno u oblasti informacionih tehnologija. Kao takva, generacija Z može iskoristiti nove mogućnosti karijere koje ovaj tehnološki napredak pruža.

  • 3. Kako se tržište IT poslova menja u Vijetnamu?
  • Vijetnamsko tržište IT poslova prolazi kroz promene zbog automatizacije i veštačke inteligencije. Trenutno, tržište nije dovoljno veliko da pruži dovoljno karijernih prilika, pa samo veoma vešti inženjeri mogu dobiti dobre pozicije.

  • 4. Koja je perspektiva za budućnost IT poslova u globalnom kontekstu?
  • Stručnjaci sugerišu da će sumorna slika na tržištu IT poslova trajati još dve do tri godine, do 2025. godine, kada se očekuje oporavak globalne ekonomije.