Некатегоризовано

Kako ubrzana inteligencija (AI) može pomoći Afrikancima da se zaštite od negativne propagande?

Summary

Nije lako pratiti šta „mladi ljudi“ rade s veštačkom inteligencijom (AI). Iako se naziva veštačkom inteligencijom, radije bih je nazvao ubrzanom inteligencijom jer su iza nje prirodna ljudska bića. Nedavno me je jedan mladi prijatelj nasmejao kada mi je otkrio […]

Kako ubrzana inteligencija (AI) može pomoći Afrikancima da se zaštite od negativne propagande?

Nije lako pratiti šta „mladi ljudi“ rade s veštačkom inteligencijom (AI). Iako se naziva veštačkom inteligencijom, radije bih je nazvao ubrzanom inteligencijom jer su iza nje prirodna ljudska bića. Nedavno me je jedan mladi prijatelj nasmejao kada mi je otkrio da „mlada dama“ koju sam divio zbog brzog sticanja pratilaca na društvenim mrežama zapravo ne postoji. Ona izgleda tako prirodno, a odeća koju menja na različitim mestima gde se fotografiše savršeno joj pristaje. Ali zapravo je proizvod AI, verovatno kreiran od strane dosadnog sedokosog starca.

Tada su mi se otvorile oči kada sam shvatio da i „gospodin“ bez majice, s izvajanom figurom, koji se pojavljuje već nekoliko meseci, šeta kroz prepune afričke pijace, pripada istoj kategoriji. Kako sam mogao biti tako slep! Nije ni čudo što „on“ ne reaguje na oduševljene gestove okupljenih ljudi.

Sve to je zabavno i interesantno. Ali na koji način možemo iskoristiti ove slobodno dostupne mogućnosti? Moje misli brzo odlaze na negativnu kampanju koju vode moćnije sile protiv naših slabijih zemalja. Sigurno naša kreativna mlada ljudska bića mogu obaviti neki slab naklonjenu odbrambenu akciju, zar ne?

Nasuprot frazi o malom čoveku koji sipa malo peska u oči divovskom nasilniku, hajde da zlobu ispratimo dobrotom i obučemo nasilnika zlatnim plaštom i pospemo ga skupocenim mirisom. Na primer, nedavno, kada je Afrika i svet bio spreman da poseti ugandski sve popularniji godišnji kulturni festival Nyege Nyege, velike sile su izdale bezbednosna upozorenja, upozoravajući ljude da ne putuju/da ne se kreću po zemlji. Posebno su istakli Jinju – izvor reke Nil, gde se održava Nyege Nyege. Čak i ako je bezbednosno upozorenje o putovanju u Jinju bilo istinito, došlo je ubrzo nakon pretnji kampanjom protiv turizma u Ugandi, što su mnogi Ugandanci smatrali zlonamernim ekonomskim sabotažom.

Dakle, vreme je da Afrikanci iz slabijih država počnu koristiti ubrzanu inteligenciju kako bi zaštitili svoju egzistenciju. Ako bi neko odlučio da sipa otrov u vašu hranu, da li biste bili krivljeni ako pokrijete tanjir ili ga odložite? Umesto ili možda dodatno kruženje videa o nepostojećim zgodnim muškarcima i lepoticama, šta kažete da kruže neki video snimci izgledom sličnih lidera iz moćnih zemalja, kako dele slatkiše deci na čuvenom Jinja mostu, a zatim se zabavljaju na Nyege Nyege festivalu? Izgledaće tako ljudski, čak i oni koje njihova zlonamerna dela protiv siromašne nacije povrede, mogli bi ih gledati pozitivnije.

Naravno, borba za razvoj afričkih ekonomija ne može se svoditi samo na humorne protivmere negativnoj propagandi bogatih stranaca. Afrički naučnici moraju biti na čelu primene ubrzanje inteligencije. Sećam se da sam odrastao u Entebbeu u deceniji posle nezavisnosti, čuli smo laži iz aerodroma da će Afrikancima biti potrebno deset godina da nauče kako da skinu i vrate jedan šraf na avionu. To je značilo da bi jednom Afrikancu bilo potrebno milion godina da postane inženjer aviona ili pilot. Ali, čak i da je ta rasistička tvrdnja tačna, proces učenja sada može biti skraćen za milion puta upotrebom AI.

Dakle, dok se moćne nacije sastaju u Velikoj Britaniji ovog meseca da planiraju sigurnost AI za ceo svet, Afrička unija takođe treba hitno da smisli kako da ubrzano koristi ubrzane inteligencije za razvoj kontinenta. Afrička unija treba proglasiti pristup AI ljudskim pravom na kontinentu i razviti strategiju za operacionalizaciju ovog proglasa.

Korišćenjem AI, afrički planeri mogu, na primer, utvrditi količinu resursa kojom raspolažu, optimalne opcije za iskorištavanje tih resursa kako bi zadovoljili potrebe našeg stanovništva, pretvaranjem sirovina u kvalitetne završne proizvode i gde nabaviti alate za to. Ovo se može postići u sekundi nakon postavljanja pravih pitanja.

Možda će u nekim zemljama vešti manipulatori uskoro pritiskati za osnivanje AI agencija ili odeljenja u IT organima i čak obezbediti zajmove za to. Našim neiskvarenim mladim ljudima, stručnjacima za tehnologiju, biće na njima da ih otkriju, tako da čak i ako kradu, javnost bi trebalo da zna da su pokradeni. To će nas, starije osobe, spasiti od povremenog vikanja „lopov, lopov!“

Najčešća pitanja:

1. Šta je ubrzana inteligencija?

Ubrzana inteligencija (AI) je naziv za veštačku inteligenciju koja je razvijena kako bi imitirala ljudski način razmišljanja i donošenja odluka. Koristi se u brojnim oblastima za analizu podataka, automatizaciju procesa i razvoj sofisticiranih sistema.

2. Kako ubrzana inteligencija može pomoći Afričkim državama?

Ubrzana inteligencija može pomoći Afričkim državama na različite načine. Na primer, kroz kreativnu upotrebu AI, Afrikanci mogu zaštititi svoju egzistenciju od negativne propagande moćnih sila. Takođe, AI može biti sredstvo za razvoj afričkih ekonomija, skraćujući procese učenja i omogućavajući efikasniju upotrebu resursa.

3. Koje su mogućnosti primene ubrzane inteligencije?

Ubrzana inteligencija može se primeniti u mnogim oblastima kao što su zdravstvo, finansije, industrija i obrazovanje. Može se koristiti za analizu podataka, optimizaciju procesa, predviđanje trendova i automatizaciju zadataka. Takođe može pomoći u donošenju informisanih odluka i rešavanju složenih problema.

4. Šta je potrebno da se ubrzana inteligencija efikasno primeni u Africi?

Da bi se efikasno primenila ubrzana inteligencija u Africi, potrebno je ulaganje u obrazovanje i razvoj tehnološke infrastrukture. Takođe je važno promovisati saradnju između vlada, naučne zajednice i privatnog sektora kako bi se stvorila povoljna sredina za razvoj AI.

5. Kako će ubrzana inteligencija uticati na radna mesta?

Upotreba ubrzane inteligencije može promeniti način rada i neke poslove može automatizovati. Međutim, istovremeno može otvoriti nove mogućnosti i stvoriti nova radna mesta koja zahtevaju specijalizovane veštine u korišćenju AI. Važno je spremiti se za promene i osposobiti radnu snagu da se prilagodi novim zahtevima.

Izvor: joachimbuwembo.wordpress.com