Некатегоризовано

Kako veštačka inteligencija može pomoći u pronalaženju posla

Summary

Prilikom traženja posla, aplikanti sve više koriste generativnu veštačku inteligenciju (AI) kako bi ostavili bolji prvi utisak. Prema Gartner konsaltingu, aplikanti koji koriste besplatne AI programe poput ChatGPT-a traže od programa da prilagode svoje biografije određenom poslodavcu i opisu posla, […]

Kako veštačka inteligencija može pomoći u pronalaženju posla

Prilikom traženja posla, aplikanti sve više koriste generativnu veštačku inteligenciju (AI) kako bi ostavili bolji prvi utisak.

Prema Gartner konsaltingu, aplikanti koji koriste besplatne AI programe poput ChatGPT-a traže od programa da prilagode svoje biografije određenom poslodavcu i opisu posla, pišu motivaciona pisma, kreiraju uzorke pisanja i odgovore na prijave, kao i pripreme za pitanja na eventualnom intervjuu.

Stručnjaci za karijere sa kojima je CNN razgovarao slažu se da AI može olakšati i ubrzati proces traženja posla, posebno kada se prijavljujete na mnoge poslove u različitim kompanijama.

Međutim, svi su upozorili da kandidati nikada ne bi trebali slepo koristiti ono što AI izbacuje.

Koristite AI kao alat, ali ne kao jedini alat. Koristite odgovore kao šablon, a ne kao svetinju, izjavila je Darci Smith, karijerni trener i partner uprave u Roklyn Consulting, agenciji za zapošljavanje finansijskih savetnika, finansijskih planera i njihovih saradnika za podršku.

Drugim rečima, tretirajte AI-jeve odgovore na vaše upite kao sugestije koje treba prilagoditi i personalizovati kako bi bolje odražavale vaša iskustva i ko ste vi. Ako primetite da odgovori koje dobijete nisu ispravni, vrlo je moguće da zaista nisu. Čak ChatGPT napominje da može pružiti netačne informacije.

Kako ChatGPT može koristiti aplikant?

ChatGPT se može koristiti i kao sigurnosna kopija prilikom provere da li ste pokrili sve osnovne elemente u svojim materijalima, ili da se vidi da li postoji bolji način da se formuliše nešto ili da se bolje istakne ono što ste već uradili.

U nekim slučajevima, konsultovanje AI-a kako bi videli kako bi on napisao vašu biografiju ili motivaciono pismo i upoređivanje toga sa onim što ste već napravili nije mnogo drugačije od konsultovanja Google-a ili prijatelja za drugo mišljenje, kaže karijerni trener David Timis.

Ali oslanjanje na AI da misli umesto vas je opasno, kaže Timis, koji takođe radi kao menadžer za komunikaciju u organizaciji Generation, globalnom programu zapošljavanja koji pomaže ekonomski ranjivim ljudima da steknu veštine kako bi bili zaposleni u tehnološkom sektoru, održivom razvoju ili zdravstvu, između ostalih oblasti.

„Pisanje je način da poboljšate svoje razmišljanje. Sa AI-om možete izbeći razmišljanje u potpunosti. To je pretnja za obrazovanje“, rekao je on.

Korišćenje AI-a za razmišljanje takođe može ugroziti vaše šanse za zaposlenje ako regruter ili menadžer za zapošljavanje primete da su vaši odgovori neautentični ili generisani od strane kompjutera.

„Primećujem kada neko koristi robotički ili preterano pripremljen pristup kada čita odgovore sa telefona ili preko Zoom-a“, kaže Smith.

Takođe će postati očigledno tokom intervjua ako niste tečni u jeziku ili niste jasan pisac onako kako vaša prijava sugerira.

U tom slučaju, Smith navodi da, ako se prijavljujete za tehnički posao koji ne zahteva direktan pisani kontakt sa klijentima, možete spomenuti tokom intervjua da ste koristili AI kao alat za pripremu aplikacije, a zatim naglasiti zašto vaše veštine čine da ste najpodesniji za otvorenu poziciju.

FAQ:

Is it advisable to blindly use AI programs like ChatGPT for job applications?
Ne preporučuje se slepo koriščenje AI programa poput ChatGPT-a za prijavu posla. Preporučuje se koristiti odgovore kao šablon, ali ih prilagoditi i personalizovati kako bi bolje odražavali vaše iskustvo i ko ste vi.

Can AI be used for double-checking resumes and cover letters?
Da, AI se može koristiti za dvostruku proveru biografija i motivacionih pisama kako bi se osiguralo da su obuhvaćene sve bitne informacije i kako bi se videlo da li postoji bolji način za formulisanje ili istaknuti postignuća.

Should AI be used as the sole tool for thinking?
Ne, AI ne bi trebalo koristiti kao jedini alat za razmišljanje. Važno je da kandidati samostalno razmišljaju i koriste AI samo kao alat, a ne kao zamenu za sopstveno razmišljanje i kreativnost.

Is it necessary to mention the use of AI in a job interview?
Ako se koristi AI kao pomoć u pripremi aplikacije, korisno je spomenuti to tokom intervjua, posebno u slučaju tehničkih poslova gde neposredan pisani kontakt sa klijentima nije potreban. Važno je naglasiti sopstvene veštine i zašto se smatrate najboljim izborom za otvorenu poziciju.

Is the use of AI viewed positively or negatively by employers?
Samo neki poslodavci mogu gledati sa negativnim mišljenjem na korišćenje AI-a, dok drugi mogu smatrati da to pokazuje inovativnost i snalažljivost aplikanta. Međutim, važno je pokazati da imate sposobnost kreativnog razmišljanja i rešavanja problema i da se dobro uklopite u kulturu kompanije.