Некатегоризовано

Microsoft se pozicionira kao lider u trci za dominacijom veštačke inteligencije nakon predstavljanja novih razvoja

Summary

Microsoftov godišnji IT konferencija ovog tjedna potvrdila je njegovu vodeću poziciju u trci za dominacijom veštačke inteligencije nakon predstavljanja niza novih razvoja. Očekuje se da će nove investicije softverskog giganta dalje pojačati njegove dugoročne izglede za rast. Tokom Microsoftove Ignite […]

Microsoft se pozicionira kao lider u trci za dominacijom veštačke inteligencije nakon predstavljanja novih razvoja

Microsoftov godišnji IT konferencija ovog tjedna potvrdila je njegovu vodeću poziciju u trci za dominacijom veštačke inteligencije nakon predstavljanja niza novih razvoja. Očekuje se da će nove investicije softverskog giganta dalje pojačati njegove dugoročne izglede za rast.

Tokom Microsoftove Ignite konferencije održane ove sedmice u Seattlu, ovaj softverski div je najavio svoj ulazak na tržište procesora za veštačku inteligenciju sa dva nova čipa, produbljivanje partnerstva sa vodećim proizvođačem čipova za veštačku inteligenciju, Nvidiom, dodatne funkcionalnosti za asistenta veštačke inteligencije 365 Copilot i još mnogo toga.

Microsoft ostaje izuzetno profitabilan uprkos ogromnim investicijama u veštačku inteligenciju, objavljujući krajem prošlog meseca svoje najveće prevazilaženje zarade od jula 2021. Akcije su od tada dosegle rekordne visine, podstaknute startapom OpenAI – čija tehnologija pokreće nekoliko Microsoftovih ponuda veštačke inteligencije – koji je najavio svoj najmoćniji alat do sada početkom novembra. Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, koji je razvio viralni ChatGPT.

Evo tri ključna zaključka o konferenciji Ignite Microsofta, zajedno sa onim što kaže Volstrit o ovom događaju.

Prvo, Microsoft je predstavio niz ažuriranja za Copilot. Generativni asistent za veštačku inteligenciju, koji je kompanija počela široko prodavati 1. novembra, radi kao dodatak za svoj set Office aplikacija poput Worda i Excela. Microsoft je u sredu najavio proširenje svoje usluge Copilot Studio, integraciju podataka iz softvera za poslovanje provajdera ServiceNow i Workday kako bi ponudio nove mogućnosti za korisnike. Na primer, tokom sastanaka u timovima, korisnici će moći automatski stvarati vizualizacije koncepta o kojima diskutuju kolege. Ovi dodaci nastavljaju da jačaju uverenje da Copilot vredi 30 dolara mesečno. Još smo optimističniji nakon što je Microsoft objavio podatke koji kvantifikuju dobitak produktivnosti za korisnike Copilota. Prema istraživanju kompanije, korisnici su ukupno potrošili 64% manje vremena na zadatke poput obrade e-pošte, dok je 70% njih reklo da su bili produktivniji uz Copilot.

Microsoft je takođe potvrdio izveštaje da razvija svoj sopstveni prilagođeni čip veštačke inteligencije, pod nazivom Maia 100. Očekuje se da ovaj veoma očekivani proizvod smanji skupo oslanjanje Microsofta na grafičke procesore (GPU) za veštačku inteligenciju kompanije Nvidia, ali ne očekujemo da će to predstavljati pravu pretnju za konkurentsku kompaniju.

Microsoft je takođe predstavio čip opšte namene zasnovan na dizajnu Arm Holdinga, nazvan Cobalt. Oba čipa, Maia i Cobalt, biće postavljeni u upotrebu početkom sledeće godine, podržavajući ponude poput Copilota.

Na kraju, izvršni direktor Nvidia, Jensen Huang, se pojavio na konferenciji Ignite u sredu. Izjavio je da bi generativna veštačka inteligencija jednog dana mogla biti „mnogo veća od interneta“ i najavio zajedničke AI projekte sa Microsoftom. Kompanije su predstavile novu ponudu nazvanu Nvidia Generative AI Foundry Service za poslovne korisnike. Ova usluga će omogućiti korisnicima da kreiraju prilagođene aplikacije generativne veštačke inteligencije koristeći Nvidia alate i rešenja i implementiraju ih na Microsoftovu platformu za oblačno računarstvo, Azure.

Iako su deonice Microsofta bile oko 1% u minusu u petak, njegove su akcije porasle više od 12% u proteklom mesecu i više od 54% od početka godine. I Volstrit je bio optimističan u pogledu konferencije. Analitičari iz Jefferies-a su rekli da Microsoft „inovira na svim frontovima neverovatnom brzinom“, prema istraživačkoj belešci iz četvrtka, dodajući da će Copilot verovatno povećati prihod u 2024. godini zbog povećanog interesovanja korisnika. Goldman Sachs je u belešci iz srede izjavio da „dodatno uspostavljanje pozicije unutar hardverskog i infrastrukturnog sloja proširuje Microsoftov širok spektar Gen-AI usluga u okviru IT infrastrukture i imovine i nastavlja Microsoftov zamah kao vodeći Gen-AI lider“.