Некатегоризовано

Sonijev AI trkač pobedio najbolje Gran Turismo 7 igrače i uspešno izvodi drifting

Summary

Sonyjev AI trkač, GT Sophy, je pobedio najbolje igrače Gran Turismo 7 i sada je dodao i drifting u svoj repertoar. U video snimku sa događaja Gran Turismo World Series 2023, vozilo pod kontrolom veštačke inteligencije se vidi kako vešto […]

Sonijev AI trkač pobedio najbolje Gran Turismo 7 igrače i uspešno izvodi drifting

Sonyjev AI trkač, GT Sophy, je pobedio najbolje igrače Gran Turismo 7 i sada je dodao i drifting u svoj repertoar. U video snimku sa događaja Gran Turismo World Series 2023, vozilo pod kontrolom veštačke inteligencije se vidi kako vešto i precizno driftuje po stazi. Ovo je izuzetno dostignuće, s obzirom da većina ljudi ima teškoća da uspešno driftuje čak i u manje realističnim trkačkim igrama poput Mario Kart-a.

GT Sophy, razvijen od strane Sony AI i Sony Interactive Entertainment u periodu od šest godina, koristi metode dubokog ojačanog učenja. Ove metode su trenirale AI algoritam da vešto kontroliše digitalni trkački automobil unutar strukture i ograničenja igre. Iako je bot prvobitno bio vešt u trkačkim taktikama poput slipstreaminga, obilaženja i blokiranja, drifting je nova veština koju je dodao u svoj repertoar.

Sony je izjavio da će GT Sophy ostati trajno deo igre, planirajući da AI postane stalni deo igre. U prošlosti, redovni igrači Gran Turisma 7 su imali priliku da se suoče sa GT Sophy-em na određeno vreme, a ova promocija se može vratiti u budućnosti.

Za one koji nisu upoznati sa driftingom, to je popularna tehnika kako u realnom svetu trkanja, tako i virtualnom. Drifting uključuje vešto upravljanje vozilom kako bi se ono klizilo bočno kroz krivinu. Ova tehnika omogućava trkačima da brzo prolaze kroz oštre krivine, čime štede dragocene sekunde na vremenu kruga.

S obzirom da je AI savladao drifting, to je podsetnik da tokom apokalipse veštačke inteligencije, bežanje od zlih robota možda neće biti opcija. Umesto toga, najbolje bi bilo sakriti se ili pronaći alternativne strategije za preživljavanje.