Некатегоризовано

Google Predstavlja AI Model Gemini za Generativnu Veštačku Inteligenciju

Summary

Google, podružnica kompanije Alphabet, ostvaruje značajan napredak u oblasti veštačke inteligencije (AI) sa svojim revolucionarnim softverom Gemini. Ovaj razgovorni AI softver trenutno se testira kod odabranih kompanija i ima za cilj da se suprotstavi OpenAI modelu GPT-4. Google, uz pomoć […]

Google Predstavlja AI Model Gemini za Generativnu Veštačku Inteligenciju

Google, podružnica kompanije Alphabet, ostvaruje značajan napredak u oblasti veštačke inteligencije (AI) sa svojim revolucionarnim softverom Gemini. Ovaj razgovorni AI softver trenutno se testira kod odabranih kompanija i ima za cilj da se suprotstavi OpenAI modelu GPT-4. Google, uz pomoć Gemini, pokušava da se etablira kao dominantni igrač u oblasti generativne AI, u kojoj je OpenAI već zabeležio značajan napredak sa svojim ChatGPT modelom.

Gemini je model jezika velikih razmera sa širokim spektrom primena. Može da napaja chatbotove, generiše originalan tekst na osnovu korisničkih preferenci, pa čak i pomaže softverskim inženjerima u pisanju koda i generisanju slika. Dok Google trenutno omogućava pristup relativno velikoj verziji Geminija, kompanija takođe radi na još obimnijem modelu koji će direktno konkurisati GPT-4 modelu kompanije OpenAI.

Google namerava da Geminija učini dostupnim kompanijama putem svoje usluge Google Cloud Vertex AI, naglašavajući svoju posvećenost učvršćivanju prisustva u oblasti veštačke inteligencije. Pružajući programerima i poslovnim subjektima moćne AI alate, Google ima za cilj da pruži robustna rešenja za različite primene.

Generativna AI, podoblast AI posvećena kreiranju novog sadržaja na osnovu naučenih obrazaca i primera, je u samom središtu ulaganja i inovacija kompanije Google. Pored Geminija, Google je nedavno uveo generativne AI funkcije u svoj alat za pretragu za korisnike u Indiji i Japanu, omogućavajući tekstualne i vizuelne rezultate na osnovu korisničkih zahteva. Nadalje, Google je proširio svoju ponudu AI usluga za korporativne klijente, nudeći AI pogonjene alate za mjesečnu naknadu.

Lansiranje Geminija je dokaz posvećenosti kompanije Google napredovanju u oblasti veštačke inteligencije, posebno generativne AI. Konkurencija u ovoj brzo-evoluirajućoj industriji očekuje se da će se intenzivirati, sa tehnološkim divovima poput Googlea i OpenAI-a na čelu. Sa robustnim AI rešenjima poput Geminija, Google ima za cilj da ojača svoju poziciju i pruži korisnicima najsavremenije AI tehnologije.