Некатегоризовано

Google-ov AI čet bot sada dostupan tinejdžerima u većini zemalja širom sveta

Summary

Google-ov konverzacijski AI čet bot, nazvan Bard, sada je dostupan tinejdžerima u većini zemalja širom sveta, saopštila je kompanija ove nedelje na svom blogu. Tinejdžeri u tim područjima moraju ispuniti minimalne starosne zahteve kako bi upravljali svojim Google nalogom, koji […]

Google-ov AI čet bot sada dostupan tinejdžerima u većini zemalja širom sveta

Google-ov konverzacijski AI čet bot, nazvan Bard, sada je dostupan tinejdžerima u većini zemalja širom sveta, saopštila je kompanija ove nedelje na svom blogu. Tinejdžeri u tim područjima moraju ispuniti minimalne starosne zahteve kako bi upravljali svojim Google nalogom, koji se uglavnom kreće između 14 i 16 godina. Trenutno će moći da mu pristupe samo na engleskom jeziku, s tim da će se dodavati i drugi jezici.

Ova vest dolazi dva meseca nakon što je Google napomenuo da proširuje pristup svom AI-powered pretraživačkom iskustvu, ili SGE, tinejdžerima koji su se prijavili za Search Labs kompanije.

U oba posta, Bard i SGE, Google je naglasio da „nastavlja da bude odgovoran“ dok omogućava korišćenje generativnih AI alata većem broju ljudi. Uz sve mogućnosti koje gen AI nudi kao koristan alat u različitim poduhvatima, od putovanja i planiranja događaja do poslovnih istraživanja i obrazovanja, ima svoje mane za one koji ne obraćaju pažnju.

Na primer, Bard post napominje da generativna AI ima svoju podložnost halucinacijama, koje se javljaju kada veći jezički modeli koji stoje iza AI čet botova generišu netačan ili besmislen tekst. Kada teen prvi put postavi faktičko pitanje, sajt će automatski pokrenuti svoju opciju provjere odgovora kako bi pomogao u proceni da li postoji web sadržaj koji potkrepljuje Bard-ov odgovor. Sait će takođe preporučiti tinejdžerima da redovno koriste tu opciju, koja će uskoro automatski pokretati svaki put kada novi korisnik postavi svoje prvo faktičko pitanje, prema objavi na blogu.

Polje AI čet botova i generativne AI ekspandiralo je otakada je OpenAI prošle godine ovog meseca predstavila svoju ChatGPT uslugu javnosti. U julu je Google bio jedna od četiri vodeće kompanije za veštačku inteligenciju, uključujući Microsoft, koja je pokrenula Frontier Model Forum, grupu koja se bavi identifikacijom najboljih praksi bezbednosti AI i promovisanjem odgovorne upotrebe.

U svom postu u septembru, Google je rekao da je implementirao sigurnosne mehanizme u iskustvo za tinejdžere. „Zaštite kvaliteta SGE-a su dizajnirane da spreče pojavu neprikladnog ili štetnog sadržaja“, navodi post. „Na primer, implementirali smo snažne mere zaštite kada su u pitanju izlazi povezani sa ilegalnim supstancama koje su ograničene prema starosnim grupama ili za koje su propisane dobne granice ili sa vršnjačkim nasiljem, između ostalih problema. I kako budemo sakupljali više povratnih informacija, nastavićemo da unapređujemo naš način odgovora, radeći uz stručnjake kako bismo bolje zaštitili tinejdžere.“

SGE pretraživanje i SGE dok pretražujete mogu se uključiti ili isključiti sa stranice za Search Labs kompanije Google.

U avgustu je Google unapredio svoje iskustvo generativnog pretraživanja u Google App i kasnije u Chrome pretraživaču. SGE može sažeti web stranice i prikazivati definicije nepoznatih reči.

Izvorni članak: [CNET](https://www.cnet.com/news/googles-ai-powered-chatbot-bard-is-now-available-to-teens-most-countries)

FAQ:
Q: Šta je generativna AI?
A: Generativna veštačka inteligencija (AI) je oblast veštačke inteligencije koja se bavi stvaranjem novih podataka putem veštačkih sistema. Ona koristi složene algoritme kako bi stvorila nove informacije, tekstove, slike ili zvukove.
Q: Kako se koristi Bard čet bot?
A: Bard čet bot je konverzacijski AI sistem koji korisnicima omogućava postavljanje pitanja i dobijanje odgovora. On može pružiti informacije o raznim temama, planirati putovanja, istraživati poslovne informacije, pružati edukativni sadržaj i još mnogo toga.
Q: Šta su halucinacije u generativnoj AI?
A: Halucinacije u generativnoj veštačkoj inteligenciji se javljaju kada modeli jezika koji stoje iza AI sistema generišu netačan ili besmislen tekst. To može dovesti do pružanja neispravnih ili netačnih informacija od strane AI čet bota.