Некатегоризовано

Google ima planove za novi umetnički inteligentni softver

Summary

Google je navodno odobrio ograničen broj kompanija pristup ranoj verziji svog konverzacijskog umetničkog inteligentnog softvera „Gemini“. Ova akcija se tumači kao odgovor Google-a na GPT-4 model kompanije OpenAI, kako bi uspostavio konkurentno prisustvo u oblasti generativne AI. Gemini je kolekcija […]

Google ima planove za novi umetnički inteligentni softver

Google je navodno odobrio ograničen broj kompanija pristup ranoj verziji svog konverzacijskog umetničkog inteligentnog softvera „Gemini“. Ova akcija se tumači kao odgovor Google-a na GPT-4 model kompanije OpenAI, kako bi uspostavio konkurentno prisustvo u oblasti generativne AI.

Gemini je kolekcija velikih jezičkih modela koji imaju širok spektar primena. Ti modeli pokreću chatbot-ove, funkcije sažimanja teksta, kao i generisanje originalnog teksta poput nacrta e-maila, stihova muzike i vesti. Pored toga, Gemini se očekuje da će pomoći softverskim inženjerima pri pisanju koda i generisanju originalnih slika na osnovu korisničkih zahteva.

Iako programeri trenutno imaju pristup relativno velikoj verziji Gemini-ja, to nije najveća verzija koju Google razvija. Ova pretraga i oglašivački gigant planira da omogući pristup Gemini-ju kompanijama putem svoje usluge Google Cloud Vertex AI.

Lansiranjem Gemini-ja, Google se nada da će sustići uspeh OpenAI-jevog modela ChatGPT, koji je prošle godine privukao veliku pažnju u tehnološkom svetu.

Google-ova posvećenost generativnoj AI se povećala u poslednje vreme, a ova akcija predstavlja strateški napor da se učvrsti njihova pozicija u evoluirajućem pejzažu tehnologije veštačke inteligencije. Pored toga, Google je uveo generativnu AI na svoj alat za pretragu u Indiji i Japanu, pružajući tekstualne i vizualne rezultate na osnovu korisničkih zahteva.

Tačni planovi za objavljivanje i komercijalnu dostupnost Gemini-ja još uvek nisu otkriveni. Međutim, jasno je da Google vidi ogroman potencijal u ovom konverzacijskom AI softveru, a stručnjaci iz industrije nestrpljivo očekuju njegov kompletan debi.

Izvor: Reuters