Некатегоризовано

Google daje rani pristup Gemini veštačke inteligencije kompanijama

Summary

Google je, navodno, odabrao određenu grupu kompanija kojima će dati rani pristup svom softveru za konverzacijsku veštačku inteligenciju (AI) nazvanom Gemini. Gemini je dizajniran kao konkurencija OpenAI-jevom modelu GPT-4. Lanziranje Gemini-ja je ključno za Google jer kompanija želi da stigne […]

Google daje rani pristup Gemini veštačke inteligencije kompanijama

Google je, navodno, odabrao određenu grupu kompanija kojima će dati rani pristup svom softveru za konverzacijsku veštačku inteligenciju (AI) nazvanom Gemini. Gemini je dizajniran kao konkurencija OpenAI-jevom modelu GPT-4. Lanziranje Gemini-ja je ključno za Google jer kompanija želi da stigne Microsoft-ovog OpenAI-ja, čiji je ChatGPT unapredio industriju tehnologije.

Gemini je zbirka velikih jezičkih modela koji pokreću razne aplikacije, uključujući četbotove, rezimiranje teksta, generisanje teksta (kao što su nacrti elektronske pošte, muzički tekstovi i vesti), pomoć pri pisanju koda i generisanje slika. Trenutno je dostupna verzija Gemini-ja razvijena za programere, ali Google radi na još naprednijoj verziji koja će biti jednako moćna kao GPT-4.

Google planira da Gemini stavi na raspolaganje preduzećima putem svoje usluge Google Cloud Vertex AI. Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar. Pored napora sa Gemini-jem, Google je nedavno uveo generatornu veštačku inteligenciju u svoj alat za pretragu za korisnike u Indiji i Japanu. Ova AI podržana funkcija prikazuje tekstualne ili vizuelne rezultate na osnovu korisničkih unosa, uključujući rezime. Google je takođe omogućio pristup svojim alatima sa veštačkom inteligencijom poslovnim korisnicima uz mesečnu naknadu od 30 dolara po korisniku.

Sveukupno, sa uvođenjem Gemini-ja, Google ima za cilj da poboljša svoje mesto u prostoru generatorne AI i pruži snažne AI mogućnosti programerima i preduzećima.