Некатегоризовано

Veštačka inteligencija: Odgovornost i globalna regulacija

Summary

CEO kompanije Google, Sundar Pichai, uporedio je veštačku inteligenciju sa klimatskim promenama tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u četvrtak. Pichai je istakao da ukoliko veštačka inteligencija pogreši u jednoj zemlji, to će uticati na sve ostale zemlje. Izjavio je […]

Veštačka inteligencija: Odgovornost i globalna regulacija

CEO kompanije Google, Sundar Pichai, uporedio je veštačku inteligenciju sa klimatskim promenama tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u četvrtak. Pichai je istakao da ukoliko veštačka inteligencija pogreši u jednoj zemlji, to će uticati na sve ostale zemlje. Izjavio je da je potrebna globalna regulacija i da je ohrabren dogovorom između predsednika Bajdena i predsednika Si Đinpinga o otvorenom dijalogu vezanom za veštačku inteligenciju.

Pichai je naglasio da će veštačka inteligencija „sejati koristi“ širom sveta i da „napredak u veštačkoj inteligenciji će stići do svih zemalja, tako da prirodno nije moguće postići unilaterlnu bezbednost“. Ukoliko veštačka inteligencija omane u jednoj zemlji, to može imati posledice na druge zemlje i otežati lokalnu regulaciju. Pichai je uporedio situaciju sa klimatskim promenama, istakavši da svi delimo planetu, i da isto važi i za veštačku inteligenciju. Zbog toga je istakao da je neophodno izgraditi globalne okvire za regulaciju veštačke inteligencije.

Pichai je istakao da zemlje imaju zajedničku odgovornost da izgrade globalne okvire, o čemu je upozoravao i u prethodnim mesecima. On je primetio određeni napredak u diskusijama na ovu temu, uključujući i samit G7 u Japanu ranije ove godine. Pored toga, postignut je i dogovor između predsednika Džoa Bajdena i predsednika Si Đinpinga, koji su se obavezali da će otpočeti dijalog o veštačkoj inteligenciji.

Pogledajte: Pichai i Evropska komisija se dogovorili o razvoju sporazuma o veštačkoj inteligenciji.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kako veštačka inteligencija može uticati na druge zemlje?

Veštačka inteligencija može uticati na druge zemlje ukoliko ne uspe da funkcioniše ispravno u jednoj zemlji. Zbog globalne prirode tehnologije, propusti u veštačkoj inteligenciji jedne zemlje mogu imati posledice i na druge zemlje. To može otežati lokalnu regulaciju i zahtevati globalnu saradnju i dogovore o regulisanju veštačke inteligencije.

Zašto je potrebna globalna regulacija veštačke inteligencije?

Globalna regulacija veštačke inteligencije je potrebna kako bi se uspostavili zajednički okviri i standardi za njeno korišćenje. Budući da veštačka inteligencija ima globalne posledice i utiče na sve zemlje, potrebno je uspostaviti mehanizme za njeno odgovorno i etičko korišćenje. Globalna regulacija omogućava saradnju među zemljama i efikasnije rešavanje izazova i rizika koji proističu iz korišćenja veštačke inteligencije.

Da li postoji napredak u uspostavljanju globalnih okvira za regulaciju veštačke inteligencije?

Postoji određeni napredak u uspostavljanju globalnih okvira za regulaciju veštačke inteligencije. Diskusije na ovu temu su sve učestalije, a na različitim nivoima se ostvaruje saradnja između zemalja. Na primer, samit G7 u Japanu i dogovor između predsednika Bajdena i predsednika Si Đinpinga predstavljaju korake ka uspostavljanju globalnih okvira. Međutim, još uvek je potrebno uložiti napore kako bi se postigle sveobuhvatne i efikasne regulacije na globalnom nivou.