Некатегоризовано

Google uvodi veštački inteligentnog chatbota Bard u svoju digitalnu porodicu

Summary

Google uvodi Bard-a, svoj veštački inteligentni chatbot, u ostale članove svoje digitalne porodice – uključujući Gmail, Maps i YouTube – kako bi se suprotstavio konkurentskim pretnjama koje predstavljaju slične tehnologije koje koriste Open AI i Microsoft. Proširene mogućnosti Bard-a, koje […]

Google uvodi veštački inteligentnog chatbota Bard u svoju digitalnu porodicu

Google uvodi Bard-a, svoj veštački inteligentni chatbot, u ostale članove svoje digitalne porodice – uključujući Gmail, Maps i YouTube – kako bi se suprotstavio konkurentskim pretnjama koje predstavljaju slične tehnologije koje koriste Open AI i Microsoft.

Proširene mogućnosti Bard-a, koje su najavljene u utorak, pružaće se kroz dodatak samo na engleskom jeziku, koji će omogućiti korisnicima da dozvole chatbot-u da pretražuje informacije ugrađene u njihovim Gmail nalogima, kao i da izvuče uputstva iz Google Maps-a i pronađe korisne video snimke na YouTube-u. Dodatak će takođe omogućiti Bard-u da prikupi informacije o putovanjima iz Google Flights-a i izvuče informacije iz dokumenata smeštenih na Google Drive-u.

Google obećava da će zaštiti privatnost korisnika tako što će sprečiti da ljudski recenzenti vide potencijalno osetljive informacije koje Bard dobija iz Gmail-a ili Drive-a, dok istovremeno obećava da podaci neće biti korišćeni kao deo glavnog načina na koji kompanija iz Mountain View-a, Kalifornija, zarađuje novac – prodajom ciljanih oglasa.

Ovo proširenje je najnoviji razvoj u eskalaciji bitke veštačke inteligencije pokrenute popularnošću OpenAI-jevog chatbot-a ChatGPT i Microsoftovim nastojanjima da ubaci sličnu tehnologiju u svoj pretraživač Bing i paket Microsoft 365 koji uključuje Word, Excel i Outlook aplikacije. ChatGPT je naveden kao razlog zbog koga je Google široko puštao Bard u martu, a zatim je počeo da testira korišćenje konverzacijske veštačke inteligencije unutar sopstvenih rezultata pretrage u maju.

Odluka da Bard-u pruže više digitalnih resursa dolazi usred visoko profilnog suđenja koje bi moglo da oslabi sveprisutnu Google pretraživačku mašinu koja pokreće carstvo vredno 1,7 bilion dolara njegovog korporativnog roditelja, Alphabet Inc. U najvećem američkom slučaju antitrasta u poslednja četvrt veka, Ministarstvo pravde SAD tvrdi da je Google stvorio svoj monopol na pretrazi zloupotrebom svoje moći da uguši konkurenciju i inovacije. Google tvrdi da dominira pretragom jer njegovi algoritmi pružaju najbolje rezultate. Takođe tvrdi da se suočava sa širokim spektrom konkurencije koja postaje sve intenzivnija sa porastom veštačke inteligencije.

Obezbeđivanje Bard-u pristup gomili ličnih informacija i drugim popularnim uslugama kao što su Gmail, Google Maps i YouTube, teoretski će ih učiniti još korisnijim i podstaći veći broj ljudi da se oslanjaju na njih. Na primer, Google tvrdi da bi Bard mogao pomoći korisniku koji planira grupno putovanje u Grand Canyon-u tako što će pronaći datume koji bi odgovarali svima, prikazati različite opcije za letove i hotele, pružiti uputstva iz Maps-a i prikazati niz informativnih video snimaka sa YouTube-a.