Некатегоризовано

Upozorenje stručnjaka: Predstojeći izbori u SAD će biti poplavljeni dezinformacijama generativnom AI tehnologijom

Summary

Nova generacija tehnologije stvara sve veći problem za dezinformacije FAQ: 1. Kako će generativna AI tehnologija uticati na predstojeće izbore u SAD? Generativna AI tehnologija pruža mogućnost stvaranja lažnih video zapisa, audio snimaka i slika, što bi moglo dovesti do […]

Upozorenje stručnjaka: Predstojeći izbori u SAD će biti poplavljeni dezinformacijama generativnom AI tehnologijom

Nova generacija tehnologije stvara sve veći problem za dezinformacije

FAQ:

1. Kako će generativna AI tehnologija uticati na predstojeće izbore u SAD?

Generativna AI tehnologija pruža mogućnost stvaranja lažnih video zapisa, audio snimaka i slika, što bi moglo dovesti do masovne upotrebe dezinformacija u predstojećim izborima u SAD-u. Tehnološke kompanije već rade na razvoju vlastitih AI platformi, a stručnjaci strahuju da bi ove tehnologije mogle omogućiti zlonamjernim pojedincima da siju razdor među biračima.

2. Kako će generativna AI tehnologija uticati na povjerenje u izvore vijesti?

Upotreba lažnih sadržaja generisanih pomoću generativne AI tehnologije mogla bi smanjiti povjerenje korisnika u izvore vijesti. Stručnjaci se nadaju da će društvene mreže preuzeti veću odgovornost u borbi protiv dezinformacija i dezinformacija generisanih pomoću AI tehnologije.

3. Koje korake trebaju preduzeti društvene mreže da bi se borile protiv dezinformacija?

Društvene mreže poput Facebooka, Instagrama i drugih će morati poduzeti korake kako bi spriječile širenje lažnih sadržaja generisanih pomoću generativne AI tehnologije. Ovo uključuje implementaciju strožih pravila i algoritama za detekciju i uklanjanje takvih sadržaja sa platformi.

Generativna AI tehnologija postaje sve veći izazov u borbi protiv dezinformacija, a predstojeći izbori u Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi biti preplavljeni lažnim sadržajima generisanim pomoću ove tehnologije. Stručnjaci ističu da će biti teško razlikovati lažno od stvarnog, što bi moglo dovesti do gubitka povjerenja u izvore vijesti i političke procese.

Generativna AI tehnologija postala je popularna nakon lansiranja platforme ChatGPT u novembru 2022. godine. Velike tehnološke kompanije poput Microsofta, Amazona, Googlea, Meta i Adobe rade na razvoju vlastitih AI platformi. Međutim, strahuje se da bi druge generativne AI usluge koje se koriste za stvaranje teksta, slika i video zapisa mogle biti iskorištene od strane zlonamjernih aktera i državnih sponzora da bi izazvale razdor među biračima.

Stručnjaci takođe upozoravaju da bi masovno širenje dezinformacija moglo utjecati na povjerenje korisnika u društvene mreže i izvore vijesti. Ljudi koji se ne bave politikom niti prate vijesti detaljno mogu biti posebno osjetljivi na ovu vrstu dezinformacija, što bi moglo dovesti do njihovog potpunog odustajanja od učešća u političkom procesu.

Društvene mreže trenutno pokušavaju suzbiti širenje dezinformacija generisanih AI tehnologijom. Neki AI platforme imaju stroga pravila koja ograničavaju korištenje generativnih AI aplikacija. Međutim, postoje i druge usluge na internetu koje omogućavaju korisnicima da generiraju lažne slike i video zapise. Ovo postavlja veliki izazov pred društvene mreže kako bi spriječile širenje ovakvog sadržaja.

Ukratko, generativna AI tehnologija predstavlja sve veći problem u borbi protiv dezinformacija. Predstojeći izbori u Sjedinjenim Američkim Državama mogli bi biti test za sposobnost društvenih mreža da se izbore sa širenjem lažnih sadržaja. Dok tehnološke kompanije uvode ograničenja u korištenju generativnih AI aplikacija, potrebno je preduzeti daljnje korake kako bi se ova vrsta dezinformacija držala pod kontrolom.