Некатегоризовано

Veštačka inteligencija može da donese revoluciju u naučno izdavaštvo

Summary

U poslednjih nekoliko decenija došlo je do eksponencijalnog rasta obima novih naučnih i tehnoloških saznanja, stvarajući mogućnost za potencijalne velike napretke; međutim, paralelno sa tim, primećen je trend opadanja u poremećajnim naučnim otkrićima. Analiza miliona radova pokazuje da taj trend […]

Veštačka inteligencija može da donese revoluciju u naučno izdavaštvo

U poslednjih nekoliko decenija došlo je do eksponencijalnog rasta obima novih naučnih i tehnoloških saznanja, stvarajući mogućnost za potencijalne velike napretke; međutim, paralelno sa tim, primećen je trend opadanja u poremećajnim naučnim otkrićima. Analiza miliona radova pokazuje da taj trend verovatno nije posledica promena u citiranju ili kvalitetu objavljenih radova. Naprotiv, opadanje može predstavljati značajnu promenu u nauci, smanjenje revolucionarnog karaktera otkrića i pronalazaka. Bez obzira na način na koji se posmatra opadanje u revolucionarnim naučnim otkrićima, ono se suprotstavlja eksponencijalnom rastu broja objavljenih istraživačkih radova. Mi verujemo da je ova tvrdnja intrigantna paradoksalnost koja postavlja pitanja o evoluciji dinamike unutar naučne zajednice.

FAQ:
1. Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija (AI) je grana računarstva koja se bavi razvojem softvera i sistema koji imaju sposobnost da obavljaju zadatke koji zahtevaju inteligenciju čoveka.

2. Zašto je važna veza između veštačke inteligencije i naučnog izdavaštva?
Veza između veštačke inteligencije i naučnog izdavaštva je važna jer AI može doneti nov način objav