Некатегоризовано

Kako odabrati gen AI rešenja: gde napraviti, a gde kupiti?

Summary

Sa trkom organizacija da korisnicima pruže više generativnih AI alata – i sa softverskim dobavljačima koji brzo integrišu te alate u svoje proizvode – CIO-evi se suočavaju sa poznatom dilemom: da li razvijati sopstvena rešenja u okviru kompanije ili investirati […]

Kako odabrati gen AI rešenja: gde napraviti, a gde kupiti?

Sa trkom organizacija da korisnicima pruže više generativnih AI alata – i sa softverskim dobavljačima koji brzo integrišu te alate u svoje proizvode – CIO-evi se suočavaju sa poznatom dilemom: da li razvijati sopstvena rešenja u okviru kompanije ili investirati u već dostupne alate na brzo rastućem tržištu AI.

Ipak, ovo nije jednostavno pitanje da li graditi ili kupiti, kaže Prakash Ramamurthy, glavni produkt menadžer u Freshworks-u. CIO-evi treba da primene kombinaciju gradnje i kupovine kako bi ubrzali usvajanje gen AI-a i iskoristili njegovu vrednost za svoje poslovanje.

To je pristup, kaže Ramamurthy, koji mnogi CIO-evi već primenjuju pri široj tehnološkoj strategiji: Izgradite rešenja koja pružaju konkurentske prednosti vašem poslovanju, a ostalo outsourcujte. Naravno, gen AI nije konačno rešenje.

„Ne posmatrajte gen AI kao čekić koji traži ekser“, kaže Ramamurthy. „Posmatrajte ga kao dodatnu podršku za rešavanje problema koje već imate.“

Argument za gradnju

Enthusijazam za AI je sada univerzalan među IT liderima. Foundry-jeva studija „AI Priorities 2023“ ukazuje na interesovanje za širok spektar gen AI upotreba, uključujući chatbotove i virtuelne asistente (56%), generisanje sadržaja (55%), aplikacije specifične za industriju (48%), augmentaciju podataka (46%) i personalizovane preporuke (39%).

Međutim, veštine iz oblasti AI su retke, a eksperti u gen AI prostoru su još ređi. Zato je važno da se interni razvoj AI fokusira na osnovne poslovne potrebe, kaže Ramamurthy. „Uspmerite svoje retke resurse i primenite AI u svojoj domeni stručnosti“, objašnjava on.

Za kompaniju koja se bavi proizvodnjom, to može značiti usmeravanje gen AI inicijativa na smanjenje rizika u proizvodnim pogonima ili poboljšanje efikasnosti lanca snabdevanja. Na primer, AI može optimizovati planiranje i raspoređivanje proizvodnje, čak i za kompleksne proizvodne procese. On može brzo obraditi i analizirati raznovrsne podatke o dostupnosti materijala, proizvodnim kapacitetima i tražnji kupaca kako bi preporučio najbolji raspored.

U farmaceutskoj kompaniji, AI može ubrzati razvoj lekova identifikacijom ključnih proteina ili ubrzati dizajn lekova ubrzavanjem sposobnosti za generisanje složenih molekularnih struktura.

„Ako to nije vaša osnovna poslovna kompetencija – stvari o kojima razmišljate čim se probudite svakog jutra – onda to ne biste trebali graditi sami“, kaže Ramamurthy. Svako odvlačenje pažnje u razvoju i isporuci osnovnog proizvoda ili usluge, bez obzira na industriju, može rasipati resurse i propuštati prilike. Organizacije treba da budu usredsređene na proširenje svoje baze kupaca i rast svog poslovanja, a ne da pokušavaju da postanu kompanija za razvoj softvera ako to već nije njihova osnovna stručnost, dodaje on.

Argument za kupovinu

Usko usredsređenje na razvoj ne znači da IT lideri treba da propuste priliku da usvoje gen AI u celokupnoj IT arhitekturi. Gotovo svaki dobavljač ili pružalac usluga traži načine da ugrade gen AI u svoja rešenja. IT lideri trebaju da izazivaju postojeće dobavljače da brzo isporučuju AI mogućnosti – ili da pronađu nove dobavljače koji to mogu uraditi.

„Gen AI može pojačati vaša rešenja, zato morate pronaći dobavljače koji mogu isporučiti najkraće vreme korisnosti“, kaže Ramamurthy. „Izaberite one koji su uložili neopravdano mnogo u AI u rešenjima koje razvijaju.“

Respondenti studije Foundry AI Priorities su već videli dobre rezultate od gen AI mogućnosti koje su dobavljači dodali postojećim aplikacijama, uključujući alate za produktivnost (86% vidi pozitivan uticaj), bezbednost (84%) i aplikacije za marketing/prodaju (82%).

Strategija gradnje i kupovine omogućava IT timovima da se usredsrede na podršku osnovnog poslovanja organizacije, a da ne troše interne vreme i resurse, a istovremeno ostvaruju pristup turbo-napajanim mogućnostima u celokupnom IT sistemu.

„Morate agresivno omogućiti gen AI“, kaže Ramamurthy. „Pronađite načine da koristite AI da unapredite svoje osnovne kompetencije. Ali nemojte to pomešati sa vašom sposobnošću da radite nadljudske stvari u oblastima koje nisu vaše stručnosti. U tim oblastima, procenite dobavljače sa dokazanim gen AI rešenjima koja vam brzo donose vrednost.“

FAQ:

1. Šta je gen AI?
Gen AI je skraćenica od reči „generativna veštačka inteligencija“ i odnosi se na algoritme koji su sposobni da sami „generišu“ sadržaj, ideje, ili druge oblike informacija.

2. Kako se može primeniti gen AI u proizvodnim kompanijama?
U proizvodnim kompanijama gen AI može biti primenjen na različite načine, na primer, za optimizaciju planiranja i raspoređivanja proizvodnje, smanjenje rizika u proizvodnim pogonima ili poboljšanje efikasnosti lanca snabdevanja.

3. Zašto je važno razmotriti kupovinu gen AI rešenja?
Gen AI rešenja mogu biti kompleksna za razvoj i zahtevaju ekspertizu u toj oblasti. Kupovina već dostupnih rešenja omogućava preduzećima da brzo iskoriste gen AI mogućnosti bez potrebe za internim razvojem.

Izvori:
– https://www.foundry.com/resource/top-ai-priorities-study