Некатегоризовано

FTC pokreće izazov za kloniranje glasa za zaštitu potrošača

Summary

Dok je veštačka inteligencija za prevođenje teksta u govor napredovala, isto se desilo i sa tehnologijom kloniranja glasa. Perspektive mogu biti ohrabrujuće, ali iz perspektive Trgovinskog servisa Federacije (FTC), kloniranje glasa takođe predstavlja ozbiljne probleme zaštite potrošača. FTC se zalaže […]

FTC pokreće izazov za kloniranje glasa za zaštitu potrošača

Dok je veštačka inteligencija za prevođenje teksta u govor napredovala, isto se desilo i sa tehnologijom kloniranja glasa. Perspektive mogu biti ohrabrujuće, ali iz perspektive Trgovinskog servisa Federacije (FTC), kloniranje glasa takođe predstavlja ozbiljne probleme zaštite potrošača. FTC se zalaže za korišćenje širokog spektra alata kako bi sprečio štetu po javnost. Zato je nedavno najavio izazov za kloniranje glasa.

Dok tehnologija kloniranja glasa pruža nadu nekim ljudima – na primer, onima koji su izgubili glas usled nesreće ili bolesti – FTC je skrenuo pažnju na načine na koje prevrtljivci koriste veštačku inteligenciju kao deo svoje spletke. Verovatno ste čuli za prevare u vezi sa hitnim situacijama u porodici, gde osoba dobija poziv navodno od uznemirenog člana porodice koji je završio u zatvoru ili je hospitalizovan i hitno mu je potreban novac. Do nedavno, prevaranti su morali smišljati izgovore zašto glas ne zvuči sasvim pravilno. Ali uz dolazak veštačke inteligencije, prevarant sa druge strane sada može da koristi tehnologiju kloniranja glasa kako bi imitirao člana porodice.

Ovo će biti peti izazov koji FTC sponzoriše u skladu sa Geslom o Americi Competitive, koja omogućava agencijama da pokreću izazove radi promovisanja razvoja tehnologije i inovacija. Na primer, drugi izazovi su podstakli stvaranje novih alata za smanjenje ilegalnih robokola i rešavanje sigurnosnih propusta u vezi sa uređajima Internet of Things. Najbolje rešenje za izazov kloniranja glasa imaće nagradu od 25.000 dolara. Posetite stranicu FTC izazova za kloniranje glasa za više informacija o učešću.

Prihvataćemo prijave od 2. januara 2024. godine. Sada je vreme da se počne razmišljati o potencijalnim rešenjima na različitim tačkama intervencije, uključujući:

Prevencija ili autentifikacija, uključujući ograničavanje korišćenja softvera za kloniranje glasa samo na ovlašćene korisnike;
Otkrivanje i praćenje kako bi se upozorili potrošači ako je njihov glas kloniran bez njihovog znanja ili ako razgovaraju sa kloniranim glasom i/ili blokirali telefonske pozive koji koriste klonirane glasove; i
Procenjivanje resursa, sistema ili alata koji pomažu potrošačima ili preduzećima da provere da li audio snimci sadrže klonirane glasove.
To su samo neke od mogućnosti, ali kao što je rekao Tomas Edison: „Postoji način da se to uradi bolje. Sada ga pronađite.“

FAQ:
1. O čemu se radi u FTC izazovu za kloniranje glasa?
FTC sprovodi izazov kako bi pronašao najbolje rešenje za zaštitu ljudi od zloupotrebe tehnologije kloniranja glasa koja koristi veštačku inteligenciju. Izazov obuhvata podnošenje rešenja na više tačaka intervencije, uključujući prevenciju, autentifikaciju, otkrivanje i praćenje, kao i procenu resursa ili alata koji pomažu u proveri kloniranih glasova u audio zapisima. Najbolje rešenje osvojiće nagradu od 25.000 dolara.

2. Kada počinje prihvatanje prijava za izazov?
Prihvatanje prijava počinje 2. januara 2024. godine.

3. Gde mogu pronaći više informacija o FTC izazovu za kloniranje glasa?
Više informacija o izazovu možete pronaći na stranici FTC izazova za kloniranje glasa: [dodati URL stranice]