Некатегоризовано

Umjesto stroge regulacije, EU treba primijeniti kontrolisane mjere u vezi sa veštačkom inteligencijom, smatra predsjednik Francuske Emanuel Makron

Summary

Evropska unija treba izbjegavati preterano restriktivnu regulaciju tehnologija veštačke inteligencije, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron u petak. Sa nadom da će do kraja godine postići sporazum, 27-člana grupa radi na svojoj „AI Act“ politici. Makron je tokom prezentacije na […]

Umjesto stroge regulacije, EU treba primijeniti kontrolisane mjere u vezi sa veštačkom inteligencijom, smatra predsjednik Francuske Emanuel Makron

Evropska unija treba izbjegavati preterano restriktivnu regulaciju tehnologija veštačke inteligencije, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron u petak. Sa nadom da će do kraja godine postići sporazum, 27-člana grupa radi na svojoj „AI Act“ politici.

Makron je tokom prezentacije na startap događaju u Parizu putem video poruke istakao da regulacija treba biti kontrolisana, a ne kažnjavana, kako bi se sačuvala inovacija. On tvrdi da nova zakonska regulativa treba „regulisati upotrebu već nego same tehnologije“.

Policajci iz cijelog svijeta suočavaju se sa izazovima regulacije veštačke inteligencije. Kompanije poput OpenAI, proizvođača ChatGPT-a, tvrde da će ova tehnologija promijeniti naše živote sa inovacijama poput uređaja koji štede posao i medicinskim otkrićima. Ipak, uticajni glasovi unutar i izvan industrije tvrde da bi tehnologija mogla prouzrokovati razaranje ako se ne kontrolira na pravi način.

Na događaju koji se održao u Parizu, bivši izvršni direktor Google-a, Erik Šmit, pridružio se francuskim milionerima Ksavieru Nielu i Rodolpheu Saadeu da bi pokrenuli laboratoriju za istraživanje veštačke inteligencije. Osnivači tvrde da već imaju gotovo 300 miliona eura ($326 miliona) investicija za neprofitnu laboratoriju pod nazivom Kyutai, koji će slijediti principe „otvorene nauke“ kroz deljenje istraživanja.

Laboratorija će razvijati nove modele veštačke inteligencije i nove algoritme sa ciljem da „se bavi glavnim izazovima modernog AI“, prema saopštenju o misiji. Jan Lekun, šef laboratorije za veštačku inteligenciju u Facebook-u i često nazivan „kumom AI“, biće na naučnom savjetodavnom odboru.

FAQ:

Q: Ko je govorio o potrebi regulacije veštačke inteligencije?
A: Francuski predsjednik Emanuel Makron.

Q: Šta je Makron predložio u vezi regulacije?
A: Makron je predložio kontrolisane mjere umjesto stroge regulacije.

Q: Koje su prednosti veštačke inteligencije prema kompaniji OpenAI?
A: Prema OpenAI-u, veštačka inteligencija će promijeniti naše živote sa uređajima koji štede posao i medicinskim otkrićima.

Q: Koji su strahovi vezani za veštačku inteligenciju?
A: Postoji strah da bi veštačka inteligencija mogla prouzrokovati razaranje ukoliko se ne kontrolira na pravi način.

Q: Ko su osnivači laboratorije Kyutai?
A: Osnivači laboratorije su Erik Šmit, Ksavier Niel i Rodolphe Saade.