Некатегоризовано

New Approach in Fort Worth: Using AI to Assess Streetlight Functionality

Summary

Fort Worth, Teksas, uvodi nov način za proveru funkcionalnosti ulične rasvete. Umesto slanja gradskog osoblja da fizički prebroji koliko svetla radi, grad sprovodi pilot program veštačke inteligencije (AI). Program, predložen u budžetu za 2024. godinu, koristiće snimke kamera koje su […]

New Approach in Fort Worth: Using AI to Assess Streetlight Functionality

Fort Worth, Teksas, uvodi nov način za proveru funkcionalnosti ulične rasvete. Umesto slanja gradskog osoblja da fizički prebroji koliko svetla radi, grad sprovodi pilot program veštačke inteligencije (AI). Program, predložen u budžetu za 2024. godinu, koristiće snimke kamera koje su prikupljene sa vozila koja se voze gradom kako bi analizirao i izračunao metrike kao što su „brzina sagorevanja“ ulične rasvete bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Program veštačke inteligencije ima potencijal da olakša razne zadatke u Odeljenju za transport i javne radove (TPW). Pored izračunavanja brzine sagorevanja, program će takođe procenjivati stanje kolovoza i potencijalno pratiti objekte kao što su znakovi i stubovi. Automatizacijom ovih procesa, grad ima za cilj da bude proaktivan u održavanju imovine i efikasnije rasporedi radnu snagu za druge projekte.

Fort Worth je poslednjih godina sproveo velike inventure svoje transportne imovine, fokusirajući se na stanje kolovoza, uličnu rasvetu, stubove i obeležavanje kolovoza. Međutim, ove inventure su vremenski zahtevne, skupe i pružaju samo trenutni prikaz. Uz primenu procena veštačke inteligencije, grad se nada da će kontinuirano pratiti inventuru bez velikih troškova.

Korišćenje veštačke inteligencije u proceni infrastrukture nije jedinstveno za Fort Worth. Drugi gradovi, poput Detroita, Filadelfije, Njujorka i Ouklanda, implementirali su programe veštačke inteligencije radi procene mreže puteva i sprovođenja propisa o parkiranju. Iako neki mogu biti skeptični prema veštačkoj inteligenciji, Elizabet Jang, menadžer za poslovne procese u TPW-u, vidi je kao dragocen alat za odgovaranje na jednostavna pitanja i redistribuciju resursa.

Usvajanje procena veštačke inteligencije u Fort Worthu predstavlja promenu paradigme ka proaktivnom i ekonomičnom pristupu upravljanju infrastrukturnom imovinom. Iskorišćavanjem tehnologije, grad ima za cilj da unapredi strategije održavanja i obezbedi funkcionalnost ulične rasvete u korist svojih građana.