Некатегоризовано

T rod u veštačkoj inteligenciji: Kako napraviti pravi korak ka uspehu?

Summary

Kada je reč o tome šta, gde i zašto uložiti novac u veštačku inteligenciju (VI), poruke i uputstva su zbunjujuća. Nije ni čudo da su izvršni direktori i finansijski direktori uhvaćeni između straha od propasti i straha od propuštanja prilike. […]

T rod u veštačkoj inteligenciji: Kako napraviti pravi korak ka uspehu?

Kada je reč o tome šta, gde i zašto uložiti novac u veštačku inteligenciju (VI), poruke i uputstva su zbunjujuća. Nije ni čudo da su izvršni direktori i finansijski direktori uhvaćeni između straha od propasti i straha od propuštanja prilike. Nema sumnje da su mogućnosti ogromne. Istraživanje McKinsey & Company-a otkriva da VI može dodati do 4,4 biliona dolara godišnje globalnoj ekonomiji. Međutim, u ranim danima tehnološkog napretka lako je potrošiti mnogo novca na pogrešnim mestima.

Ulaze stručnjaci u igru. Velike konsultantske kompanije su pre nekoliko godina počele da razvijaju timove za VI i bile su pripremljene za porast zahteva od nervoznih klijenata. U Accenture-u, na primer, planiraju da udvostruče broj zaposlenih sa stručnošću u ovoj oblasti na 800.000 u naredne tri godine. Tajna uspeha? Saradnja sa stotinama klijenata im omogućava jedinstven pogled na to šta funkcioniše a šta ne i mogu da pruže klijentima širok pregled gde mogu zaraditi i uštedeti novac. Razgovarali smo sa stručnjacima iz Accenture-a, McKinsey-a i BCG-a o tome šta klijenti traže i gde već vide rezultate.

Najvažnija prilika

Prema rečima Aleksa Singla, starijeg partnera u McKinsey-u i suvoditelja QuantumBlacka, odeljenja za VI ove kompanije, „Poslednjih osam meseci, posebno sa generativnom VI, nekim ljudima je samo bitno da koriste VI samo da bi je koristili.“ Singla objašnjava da njegov tim prvo analizira instituciju kao celinu i postavlja pitanje: „Koji su osnovni poslovni problemi koje pokušavate da rešite?“ Na osnovu toga procenjuju da li VI može igrati ulogu u rešavanju tih poslovnih problema.

Samim tim, kada se procenjuje ukupna prilika, ona se razmatra iz poslovnog ugla. „A onda kažemo da je uloga VI u tome X odsto“, objašnjava Singla. Takođe se uzima u obzir sektor kompanije i to da li je kompanija globalna, regionalna ili nacionalna. Singla takođe ističe da kompanije treba proceniti svoju postojeću tehnologiju, pitajući: „Da li imam dobru infrastrukturu? Da li imam etablirane platforme za računarstvo u oblaku? Da li imam odgovarajuću arhitekturu podataka?“

Za samo četiri do šest nedelja, najduže osam nedelja, Singla i njegov tim razvijaju strategiju i priču o stvaranju vrednosti za kompaniju. Nakon toga, on savetuje klijente da jednostavno počnu. „Ovo je vrsta učenja“, kaže Singla.

Postoji tri načina na koje kompanije mogu ostvariti vrednost putem VI iz perspektive bilansa uspeha, objašnjava Singla. „Prvi je da ostvarim efikasnost i stoga mogu smanjiti broj zaposlenih“, kaže Singla. „Drugi je da ostvarim efikasnost i neću zaposliti ljude tako brzo kao što bih planirao. I treći, barem s prodajne strane, da povećam prodajne ciljeve, odnosno da možda i dalje zaposlim više ljudi.“

Kada je reč o investiranju u VI, neki klijenti traže „zasigurno zašto“, a mnogi se pitaju „kada je pravi trenutak za ulaganje“, objašnjava Singla. Daugherty je zaključio da je važno početi sa poslovnim slučajem u vođenju celokupne strategije. To uključuje razmatranje uticaja na vrednosni lanac industrije, verovatnih slučajeva upotrebe za početak, vrsta modela potrebnih i načina na koje se procesi moraju menjati.

„Moramo pažljivo sagledati troškovnu stranu kao i stranu stvaranja vrednosti“, rekao je Daugherty. „Izaberite slučajeve upotrebe gde možete videti povraćaj ulaganja i pobrinite se da birate slučajeve upotrebe koje možete lako proširiti.“ Za svaki dolar koji ulažete u stvaranje generativne VI, možda će vam biti potrebno najmanje pet dolara za prekvalifikaciju radnika kako biste otključali koristi koje ove nove tehnologije donose, rekao je on.

Investiranje u tehnologiju generativne VI treba posmatrati kroz prizmu upravljanja u pogledu strukture. FAQ:

Q: Kako je McKinsey & Company istraživanje otkrilo koliko novca VI može dodati globalnoj ekonomiji godišnje?
A: Istraživanje McKinsey & Company-a otkriva da VI može dodati do 4,4 biliona dolara godišnje globalnoj ekonomiji.

Q: Koliko zaposlenih sa stručnošću u VI planira Accenture da udvostruči u naredne tri godine?
A: Accenture planira da udvostruči broj zaposlenih sa stručnošću u VI na 800.000 u naredne tri godine.

Q: Kako Aleks Singla procenjuje ulogu VI u rešavanju poslovnih problema?
A: Aleks Singla prvo analizira instituciju kao celinu i postavlja pitanje: „Koji su osnovni poslovni problemi koje pokušavate da rešite?“ Na osnovu toga procenjuje da li VI može igrati ulogu u rešavanju tih poslovnih problema.

Q: Koliko dugo je potrebno Singla i njegovom timu da razviju strategiju i priču o stvaranju vrednosti za kompaniju?
A: Singla i njegov tim mogu razviti strategiju i priču o stvaranju vrednosti za kompaniju za samo četiri do šest nedelja, najduže osam nedelja.