Некатегоризовано

Madison je bio domaćin Mark Cuban AI Bootcamp inicijative u Miđuvestu

Summary

U oktobru se održao godišnji Mark Cuban Artificial Intelligence Bootcamp, program koji besplatno podučava ugrožene srednjoškolce o konceptima veštačke inteligencije (AI) na 26 lokacija širom Sjedinjenih Američkih Država, od Floride do Kalifornije. Madison je bio prva i jedina lokacija u […]

Madison je bio domaćin Mark Cuban AI Bootcamp inicijative u Miđuvestu

U oktobru se održao godišnji Mark Cuban Artificial Intelligence Bootcamp, program koji besplatno podučava ugrožene srednjoškolce o konceptima veštačke inteligencije (AI) na 26 lokacija širom Sjedinjenih Američkih Država, od Floride do Kalifornije. Madison je bio prva i jedina lokacija u Miđuvestu koja je učestvovala u ovom događaju, a domaćin je bio tehnološki startap Fetch.

Cilj programa je da se usredsredi na preduzetništvo, STEM obrazovanje i uspostavljanje dugoročnih strateških partnerstava u gradovima poput Bostona, Njujorka, Madisona i drugih. Emily Panasović, na čelu programa za društveni uticaj u Fetch-u, izjavila je: „Bilo nam je zaista uzbuđujuće što smo mogli da budemo pioniri u ovoj oblasti“.

Bootcamp, osnovan 2019. godine od strane Milijardera Marka Cubana, poznatog iz emisije „Shark Tank“, omogućio je studentima da nauče o etičkim implikacijama i stvarnim primenama veštačke inteligencije, poput preporuka TikTok aplikacije, pametnih sistema za domaćinstvo, prepoznavanja lica i autonomnih vozila. Takođe su se upoznali sa mogućnostima velikih jezičkih modela kao što je ChatGPT koji može odgovarati na pitanja, stvarati originalne priče, pa čak i generisati računarski kod.

Nije bilo potrebno prethodno iskustvo u računarstvu, programiranju ili robotici, a pored besplatnog Uber prevoza za učesnike, bootcamp je takođe imao opciju sticanja fakultetskih kredita. Sam Mark Cuban je drugu nedelju programa razgovarao sa studentima o važnosti onoga što uče.

FAQ:
1. Ko je osnovao Mark Cuban AI Bootcamp inicijativu?
Mark Cuban, milijarder i poznati ličnost iz emisije „Shark Tank“, osnovao je Mark Cuban AI Bootcamp inicijativu.

2. Šta su studenti naučili na bootcamp-u?
Studenti su na bootcamp-u naučili o etičkim implikacijama i stvarnim primenama veštačke inteligencije, kao i funkcijama velikih jezičkih modela poput ChatGPT-a.

3. Da li je bilo potrebno prethodno iskustvo u računarstvu za učešće na bootcamp-u?
Ne, nije bilo potrebno prethodno iskustvo u računarstvu, programiranju ili robotici za učešće na bootcamp-u.