Некатегоризовано

Novi izazovi u regulaciji veštačke inteligencije u zdravstvu

Summary

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) se suočava sa novim izazovima u regulaciji upotrebe generativne veštačke inteligencije u zdravstvu, izjavio je komesar Robert Kalif u intervjuu za Yahoo Finance. Pitanje sa kojim se svi suočavamo je kako regulisati generativnu […]

Novi izazovi u regulaciji veštačke inteligencije u zdravstvu

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) se suočava sa novim izazovima u regulaciji upotrebe generativne veštačke inteligencije u zdravstvu, izjavio je komesar Robert Kalif u intervjuu za Yahoo Finance. Pitanje sa kojim se svi suočavamo je kako regulisati generativnu veštačku inteligenciju, koja je nova stvar za nas i za koju još uvek ne znamo kako je regulisati, rekao je Kalif.

Kalif je istakao da je FDA već odobrila upotrebu veštačke inteligencije u medicinskim uređajima, sa stotinama uređaja koji su na listi odobrenih. Međutim, budući izazov leži u održavanju i ažuriranju ovih algoritama kako bi i dalje pravilno funkcionisali tokom vremena.

U slučaju generativne veštačke inteligencije, koja koristi modele velikih jezičkih baza za generisanje tekstualnih odgovora, Kalif je rekao da će FDA trebati da pristupi načinu „ekosistema“ kako bi postavila smernice za ovu tehnologiju. Trenutno se radi na izradi okvira za regulisanje generativne veštačke inteligencije.

Važno je napomenuti da je Kalif prethodno bio stariji savetnik za medicinsku strategiju u kompaniji Alphabet, matičnoj kompaniji Google-a. On je takođe i služio u administraciji Obaminog predsedništva. Ove izjave su usledile nedugo pre šokantne vesti da je kompanija OpenAI, koja je razvila popularnu platformu generativne veštačke inteligencije ChatGPT, otpustila svog izvršnog direktora Sema Altmana.

Ipak, Kalif nije želeo komentarisati kako bi ove situacije mogle uticati na napore agencije. FDA je odbila da pruži dalje izjave nakon ovog intervjua.

Pitanja i odgovori:

P: Šta je generativna veštačka inteligencija?
Generativna veštačka inteligencija je vrsta veštačke inteligencije koja koristi modele i algoritme kako bi generisala odgovore, tekstove ili druge vrste sadržaja.

P: Koje izazove predstavlja generativna veštačka inteligencija u zdravstvu?
Generativna veštačka inteligencija predstavlja izazove u regulisanju i praćenju pravilnog funkcionisanja algoritama tokom vremena.

P: Kako FDA planira regulisati generativnu veštačku inteligenciju?
FDA planira da uspostavi okvir i smernice za regulaciju generativne veštačke inteligencije u zdravstvu.

P: Ko je Robert Kalif i kakvu je ulogu imao u vezi sa generativnom veštačkom inteligencijom?
Robert Kalif je komesar FDA. Prethodno je bio stariji savetnik u kompaniji Alphabet, matičnoj kompaniji Google-a, gde je radio na medicinskoj strategiji.

P: Kako su nedavne promene u OpenAI moguće uticati na napore FDA?
Utjecaj ovih promena na napore FDA još uvek nije poznat i nije dao komentar na tu temu.