Некатегоризовано

Meta Rasformirala Odeljenje za Odgovornu AI

Summary

Meta, matična kompanija Facebook-a, rasformirala je svoje odeljenje za odgovornu veštačku inteligenciju (AI), tim koji je bio posvećen regulisanju sigurnosti njihovih poduhvata u vezi sa veštačkom inteligencijom, prema rečima portparola kompanije Meta. Većina članova tima za odgovornu AI je premeštena […]

Meta Rasformirala Odeljenje za Odgovornu AI

Meta, matična kompanija Facebook-a, rasformirala je svoje odeljenje za odgovornu veštačku inteligenciju (AI), tim koji je bio posvećen regulisanju sigurnosti njihovih poduhvata u vezi sa veštačkom inteligencijom, prema rečima portparola kompanije Meta.
Većina članova tima za odgovornu AI je premeštena u odeljenje za razvoj proizvoda Generative AI, dok će neki drugi sada raditi u timu za AI infrastrukturu, rekao je portparol. Vesti o ovoj promeni prvi je objavio The Information.

Tim za Generative AI, osnovan u februaru, fokusiran je na razvoj proizvoda koji generišu jezik i slike koje imitiraju verziju koju bi napravili ljudi. Ovo je došlo kao odgovor na velika ulaganja kompanija u industriji tehnologije, kako bi se izbeglo zaostajanje u trci za veštačkom inteligencijom. Meta je jedna od velikih tehnoloških kompanija koje su se trudile da sustignu trend uspona veštačke inteligencije.
Promena u odeljenju za odgovornu AI dolazi kraju „godine efikasnosti“, kako ju je CEO Meta-e, Mark Zuckerberg nazvao tokom konferencijskog poziva u februaru. Do sada, to se manifestovalo u nizu otpuštanja, spajanja timova i redistribuciji u kompaniji.
Obezbeđivanje sigurnosti veštačke inteligencije postalo je prioritet vodećih igrača u ovoj oblasti, posebno jer regulatorne institucije i drugi zvaničnici sve više obraćaju pažnju na potencijalne opasnosti koje nosi ova nova tehnologija. U julu, kompanije Anthropic, Google, Microsoft i OpenAI su formirale grupu koja se posebno fokusira na postavljanje standarda bezbednosti kako veštačka inteligencija napreduje.
Iako su članovi tima za odgovornu AI sada raspoređeni po celoj organizaciji, portparol je napomenuo da će i dalje podržavati „razvoj i upotrebu odgovorne AI“.
„Teramo razvoj sigurne i odgovorne AI u prvi plan i ulažemo u to“, izjavio je portparol.

***FAQ***
Q: Šta je Meta?
A: Meta je matična kompanija Facebook-a.

Q: Šta je odgovorna veštačka inteligencija (AI)?
A: Odgovorna veštačka inteligencija (AI) odnosi se na praksu razvoja i primene veštačke inteligencije uz poseban fokus na bezbednost, etiku i odgovornost.

Q: Šta je Generative AI?
A: Generative AI je oblast veštačke inteligencije koja se bavi razvojem sistema koji mogu generisati jezik, slike i druge sadržaje koji oponašaju ljudsko stvaranje.

Q: Kako kompanije osiguravaju bezbednost veštačke inteligencije?
A: Kompanije osiguravaju bezbednost veštačke inteligencije kroz uspostavljanje standarda, regulativa i internih mera kako bi se sprečile potencijalne opasnosti i zloupotrebe.