Некатегоризовано

Generativna veštačka inteligencija i čovečanstvo

Summary

Glasscock Škola za stalno obrazovanje na Univerzitetu Rice nudi kurs pod nazivom „Generativna veštačka inteligencija i čovečanstvo“ koji će istražiti mogućnosti i potencijalne izazove generativne veštačke inteligencije (AI). Ovaj kurs, otvoren za javnost, istražuje upotrebu mašinskog učenja i pripadajućih alata […]

Generativna veštačka inteligencija i čovečanstvo

Glasscock Škola za stalno obrazovanje na Univerzitetu Rice nudi kurs pod nazivom „Generativna veštačka inteligencija i čovečanstvo“ koji će istražiti mogućnosti i potencijalne izazove generativne veštačke inteligencije (AI). Ovaj kurs, otvoren za javnost, istražuje upotrebu mašinskog učenja i pripadajućih alata poput ChatGPT i njihov uticaj na različite aspekte ljudskog života, uključujući obrazovanje, rad, zdravlje, kreativnost, pravdu, demokratiju i suštinu ljudskosti.

Pod vođstvom priznatih profesora Univerziteta Rice, cilj kursa je pružiti sveobuhvatno razumevanje najnovijih dostignuća u oblasti veštačke inteligencije i njenih mogućih implikacija za društvo. Prema Robertu Brusu, dekanu Glasscock Škole, osnovna misija škole je omogućavanje zajednici pristupa transformirajućim istraživanjima koja se sprovode na Univerzitetu Rice. On objašnjava da se ovaj kurs savršeno uklapa u tu misiju, jer oprema stanovnike Hjustona znanjem i veštinama potrebnim za navigaciju u rastućoj oblasti veštačke inteligencije.

Kroz predavanja, diskusije i praktične vežbe, studenti će proučavati studije slučaja iz raznih oblasti kako bi dublje razumeli prednosti i ograničenja AI tehnologija. Takođe će naučiti strategije za osiguranje da se veštačka inteligencija koristi na način koji promoviše pravičnost i pravdu.

Kurs će obuhvatiti širok spektar tema, uključujući uticaj veštačke inteligencije na demokratiju, način na koji mašine uče i donose odluke, istorijska ograničenja i mogućnosti veštačke inteligencije, preoblikovanje radne snage zbog generativne veštačke inteligencije, odgovorna primena veštačke inteligencije u sektoru zdravstva, filozofski i etički dileme koje okružuju veštačku inteligenciju, kreativnost veštačke inteligencije i primena generativne veštačke inteligencije u obrazovanju.

Keti Maris, pomoćnica dekana Glasscock Škole za zajedničko učenje i angažman, ističe interdisciplinarnu prirodu ovog kursa koji okuplja stručnjake iz oblasti računarstva, istorije, psihologije, engleskog jezika, medicinske humanistike i muzike. Ova raznovrsnost perspektiva pružiće snažne uvide zajednici.

Kurs će se održavati na kampusu svake srede uveče od 20. septembra do 8. novembra, od 19:00 do 20:30 časova.