Некатегоризовано

HyperCinema: Prva uživo AI iskustva

Summary

HyperCinema, kreiran od strane digitalne agencije Gladeye smeštene u Aucklandu u saradnji sa Miles Gregoryem, nudi jedinstvenu izložbu od 45 minuta koja kombinuje film, umetnost i veštačku inteligenciju. Opisan kao „prvo svetsko uživo AI iskustvo“, HyperCinema koristi fotografije i odgovore […]

HyperCinema: Prva uživo AI iskustva

HyperCinema, kreiran od strane digitalne agencije Gladeye smeštene u Aucklandu u saradnji sa Miles Gregoryem, nudi jedinstvenu izložbu od 45 minuta koja kombinuje film, umetnost i veštačku inteligenciju. Opisan kao „prvo svetsko uživo AI iskustvo“, HyperCinema koristi fotografije i odgovore sakupljene iz kratkog upitnika kako bi kreirao personalizovane kratke filmove, portrete za galeriju umetnosti i projekcije velikih razmera.

Miles Gregory, tvorac popularnog Pop-up Globe pozorišta, okrenuo se veštačkoj inteligenciji nakon zatvaranja pozorišta usled COVID ograničenja. Gregory je izrazio svoje oduševljenje stvaralačkim sposobnostima veštačke inteligencije, navodeći da ona prevazilazi sve što je do sada video. Veruje da je pripovedanje uz pomoć veštačke inteligencije nova granica koja otvara beskrajne mogućnosti za industriju zabave.

Međutim, sve veća važnost veštačke inteligencije izaziva zabrinutost u prostoru zabave. Holivudski glumci i scenaristi strahuju da bi veštačka inteligencija mogla zameniti prave poslove u filmskoj industriji, što je dovelo do nedavnog štrajka. Osim toga, pojava veštački stvorenih pop zvezda, poput Noonoouri koja je potpisala ugovor sa Warner Music, dodatno pojačava brige o gubitku poslova.

Asistent profesor Alex Sims sa Univerziteta u Aucklandu priznaje da će veštačka inteligencija možda stvoriti neke nove poslove, ali će na kraju rezultirati manjim brojem ljudi sa većim veštinama koje koriste veštačku inteligenciju. Sindikat izvođača Equity NZ je već primetio uticaj veštačke inteligencije, sa radom naratora koji je preuzet od strane veštačke inteligencije i primerima kloniranja glasova i slika.

Uprkos ovim brigama, Miles Gregory veruje da veštačka inteligencija i tradicionalna zabava mogu koegzistirati. On vidi veštačku inteligenciju kao alat koji će doneti značajne promene u industriji zabave, otključavajući nove kreativne mogućnosti i transformišući način na koji razmišljamo o zabavi.

HyperCinema će biti otvorena za ograničenu sezonu od 7 nedelja, uz mogućnost ulaska prema određenom vremenskom periodu. Pretpremijera sezone počinje 12. septembra, dok je svečano otvaranje zakazano za 22. septembar. Važno je napomenuti da se svi podaci o posetiocima brišu nakon svakog iskustva, obezbeđujući privatnost i zaštitu ličnih informacija.