Некатегоризовано

Uticaj veštačke inteligencije: Nemačka, Francuska i Italija postigle dogovor o regulisanju

Summary

Nemačka, Francuska i Italija su postigle dogovor o tome kako veštačka inteligencija treba da bude regulisana u budućnosti, prema zajedničkom dokumentu koji je Reuters imao priliku da vidi, a očekuje se da će ubrzati pregovore na evropskom nivou. Sve tri […]

Uticaj veštačke inteligencije: Nemačka, Francuska i Italija postigle dogovor o regulisanju

Nemačka, Francuska i Italija su postigle dogovor o tome kako veštačka inteligencija treba da bude regulisana u budućnosti, prema zajedničkom dokumentu koji je Reuters imao priliku da vidi, a očekuje se da će ubrzati pregovore na evropskom nivou. Sve tri vlade se zalažu za obavezujuće dobrovoljne obaveze kako za velike tako i za male pružaoce veštačke inteligencije u Evropskoj uniji.

Trenutno se Evropska komisija, Evropski parlament i Savet EU pregovaraju o tome kako bi se ovaj blok trebao pozicionirati u ovoj novoj oblasti. Parlament je u junu predstavio „Zakon o veštačkoj inteligenciji“ sa ciljem da spreči bezbednosne rizike od aplikacija veštačke inteligencije i izbegava diskriminatorske efekte, ali ne usporava inovativnu snagu ove nove tehnologije u Evropi.

Tokom diskusija, Evropski parlament je predložio da kodeks ponašanja treba da bude obavezujući samo za velike pružaoce veštačke inteligencije, koji su uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, tri vlade EU su upozorile na očiglednu konkurentsku prednost za manje evropske pružaoce. To bi moglo dovesti do manjeg poverenja u sigurnost ovih manjih pružalaca, a time i do manjeg broja korisnika, izjavili su.

Pravila ponašanja i transparentnosti bi stoga trebala biti obavezujuća za sve, dodali su. U početku ne bi trebalo da se primenjuju sankcije, prema dokumentu. Međutim, ukoliko se utvrdi kršenje kodeksa ponašanja nakon određenog vremenskog perioda, mogao bi se uspostaviti sistem sankcija. U budućnosti, evropsko telo bi nadgledalo poštovanje standarda, navodi se u dokumentu.

Nemačko Ministarstvo ekonomije, koje je nadležno za ovu temu zajedno sa Ministarstvom digitalnih poslova, izjavilo je da zakoni i državna kontrola ne bi trebali regulisati veštačku inteligenciju sama po sebi, već njenu primenu. Razvoj modela veštačke inteligencije koji još nisu u upotrebi ili koji još nije lansiran na tržištu ne bi trebalo posebno regulisati država.

Nemačka vlada će održati digitalni samit u Jeni, u saveznoj državi Turingiji, u ponedeljak i utorak, na kojem će biti prisutni predstavnici politike, poslovnog sveta i nauke. Pitanja vezana za veštačku inteligenciju biće na dnevnom redu kada vlade Nemačke i Italije održe razgovore u Berlinu u sredu.

Izveštava Andreas Rinke, pisanje Maria Martinez, uređivanje Mike Harrison

Često postavljana pitanja:

1. Koje zemlje su postigle dogovor o regulisanju veštačke inteligencije?

Nemačka, Francuska i Italija su postigle dogovor o tome kako veštačka inteligencija treba da bude regulisana u budućnosti.

2. Šta znače obavezujuće dobrovoljne obaveze za pružaoce veštačke inteligencije?

Obavezujuće dobrovoljne obaveze se odnose na regulaciju koja će biti obavezna za sve pružaoce veštačke inteligencije, kako velike tako i male, u Evropskoj uniji.

3. Postoji li neki sistem sankcija za neusaglašavanje sa pravilima ponašanja veštačke inteligencije?

U početku neće biti primenjene sankcije, ali se razmišlja o uspostavljanju sistema sankcija ukoliko dođe do kršenja pravila ponašanja u vezi sa veštačkom inteligencijom.

4. Koje će institucije nadgledati poštovanje standarda veštačke inteligencije?

U budućnosti će evropsko telo biti zaduženo za nadgledanje poštovanja standarda veštačke inteligencije.