Некатегоризовано

Veštačka inteligencija u Evropskoj uniji: Novi pristup regulisanju

Summary

Članovi Evropskog parlamenta su 21. novembra razgovarali o tome kako treba regulisati veštačku inteligenciju (VI) prema novom zakonu EU o veštačkoj inteligenciji, izveštava Euractiv. Kompromisnim prijedlogom zakona bio bi uspostavljen Ured za veštačku inteligenciju koji bi nadgledao sprovođenje zakona, ali […]

Veštačka inteligencija u Evropskoj uniji: Novi pristup regulisanju

Članovi Evropskog parlamenta su 21. novembra razgovarali o tome kako treba regulisati veštačku inteligenciju (VI) prema novom zakonu EU o veštačkoj inteligenciji, izveštava Euractiv. Kompromisnim prijedlogom zakona bio bi uspostavljen Ured za veštačku inteligenciju koji bi nadgledao sprovođenje zakona, ali bi države članice EU bile te koje bi obavljale zadatke vezane za nadzor. Odbor za veštačku inteligenciju bi bio zadužen za doslednu primenu zakona.

Novi pristup regulisanju veštačke inteligencije u Evropskoj uniji ima za cilj zaštitu prava građana i transparentno delovanje tehnologije, dok istovremeno podržava inovacije i razvoj. Ovaj zakon predstavlja važan korak ka postizanju ravnoteže između regulacije i tehnološkog napretka.

Kako bi se obezbedilo dosledno sprovođenje zakona, predloženo je uspostavljanje Ureda za veštačku inteligenciju koji bi koordinisao aktivnosti nadležnih tela u državama članicama. Ovaj Ured bi takođe pružao smernice i podršku državama u primeni zakona.

Odbor za veštačku inteligenciju bi imao ključnu ulogu u praćenju primene zakona i osiguravanju doslednosti u njegovoj primeni. Ovaj Odbor bi bio sastavljen od stručnjaka iz različitih oblasti i bio bi zadužen za donošenje smernica, analizu novih tehnologija i predlaganje izmena zakona u skladu sa razvojem tehnološke industrije.

Ovaj novi pristup regulisanju veštačke inteligencije u Evropskoj uniji ima za cilj stvaranje sigurnog i odgovornog okruženja za razvoj i upotrebu ove tehnologije, uzimajući u obzir interese i potrebe kako preduzeća, tako i građana.

Često postavljana pitanja:

1. Šta je veštačka inteligencija?
Veštačka inteligencija je grana računarstva koja se bavi razvojem računarskih sistema koji mogu obavljati zadatke koji zahtevaju ljudsku inteligenciju.

2. Zašto je regulacija veštačke inteligencije važna?
Regulacija veštačke inteligencije je važna kako bi se obezbedila zaštita prava građana, sprečile zloupotrebe i osigurala transparentnost u upotrebi ove tehnologije.

3. Ko će sprovoditi zakon o veštačkoj inteligenciji u EU?
Zakon će biti sproveden putem saradnje država članica EU, uz podršku i koordinaciju Ureda za veštačku inteligenciju.

Izvor: Euractiv.com