Некатегоризовано

AI regulativa u Evropi na delikatnoj tački pregovora

Summary

Delikatne faze pregovora o regulativi veštačke inteligencije (AI) u Evropi su u toku, a Carme Artigas, španska državna sekretarka za digitalizaciju i veštačku inteligenciju, razgovarala je sa Euractivom o trenutnom stanju interinstitucionalnih diskusija. ZAŠTO JE OVO BITNO? Regulativa o veštačkoj […]

AI regulativa u Evropi na delikatnoj tački pregovora

Delikatne faze pregovora o regulativi veštačke inteligencije (AI) u Evropi su u toku, a Carme Artigas, španska državna sekretarka za digitalizaciju i veštačku inteligenciju, razgovarala je sa Euractivom o trenutnom stanju interinstitucionalnih diskusija.

ZAŠTO JE OVO BITNO?
Regulativa o veštačkoj inteligenciji (AI Act) je zakonski predlog za regulisanje veštačke inteligencije na osnovu njene sposobnosti da izazove štetu. Dosije se nalazi u poslednjoj fazi zakonodavnog procesa, tzv. trilozima, gde Evropska komisija, Savet i Parlament razrađuju konačne odredbe.

KAKO IZGLEDAJU PREGOVORI?
Prošle nedelje, pregovori su propali povodom teme osnovnih modela, moćnih vrsta veštačke inteligencije na kojima se mogu izgraditi drugi AI sistemi, kao što je ChatGPT koji pokreće OpenAI-jev GPT-4.
Nakon sve jače opozicije Francuske, podržane od strane Italije i Nemačke, špansko predsedništvo, koje predstavlja zemlje Evropske unije u pregovorima, zatražilo je preispitivanje pristupa ovim modelima, što je navelo parlamentarce da napuste prostoriju kako bi poslali političku poruku.

STANJE PREGOVORA
Državna sekretarka priznaje da ovi modeli nisu pod nadležnošću Mandata Evropske komisije ili Saveta, jer se, kako kaže, „eureka trenutak“ ChatGPT-a tek mora pokazati u potpunom potencijalu. Ona ističe da iako su osnovni modeli implementirani u slučajevima koji ne pružaju visoke rizike, oni mogu izazvati sistemski rizik duž lanca vrednosti.

REGULATIVNI PRISTUP
Ipak, španska zvaničnica vidi regulisanje ovih modela kao kompromis koji može ugroziti pristup zakonu o veštačkoj inteligenciji zasnovanog na riziku i neutralnosti tehnologije. Umesto toga, ona objašnjava da se trenutno prilagođava tekstu zakona putem kodeksa ponašanja i obaveza transparentnosti.

TRANSPARENTNOST I AUTORSKA PRAVA
Državna sekretarka je izjavila da je postignut zajednički dogovor da se usvoje određene obaveze vezane za transparentnost. Ipak, još uvek se raspravlja o nekim dodatnim obavezama, uključujući i način postupanja sa autorskim pravima. Kompromisno rešenje se očekuje od španskog predsedništva, koje će biti prihvatljivo za barem neke zemlje koje su bile skeptične, kao i za Evropski parlament.

KORACI KA KONSNZUSU
Iako se pregovori odvijaju sveobuhvatno, a ne korak po korak, državna sekretarka veruje da će biti postignut konsenzus, mada predviđa da će sastanak u decembru biti dugotrajan.

ZAKLJUČAK
Iako će postizanje sporazuma biti veliki uspeh, špansko predsedavanje ne smatra to svojim sopstvenim trijumfom. Ono što je bitno jeste da vreme neumitno prolazi, a Evropa se ne može oslanjati na čekanje. Da bi bila uspešna u regulisanju veštačke inteligencije, potrebno je stvoriti zakon koji garantuje odgovornost i primenu, bez suviše birokratskih opterećenja. Bez obzira na izazove, evropska regulativa o veštačkoj inteligenciji će biti kamen temeljac za blagotvorne inovacije u četvrtoj industrijskoj revoluciji.