Некатегоризовано

Bez koda AI: Izazovi i prilike za bezbednost

Summary

Zadivljujuće je kako je tehnologija napredovala poslednjih godina. Sada je moguće da čak i obični korisnici, bez programiranja, naprave vlastite GPT modele i koriste ih za različite svrhe. Ovaj trend je otvorio vrata za brojne mogućnosti, ali istovremeno postavlja i […]

Bez koda AI: Izazovi i prilike za bezbednost

Zadivljujuće je kako je tehnologija napredovala poslednjih godina. Sada je moguće da čak i obični korisnici, bez programiranja, naprave vlastite GPT modele i koriste ih za različite svrhe. Ovaj trend je otvorio vrata za brojne mogućnosti, ali istovremeno postavlja i određene izazove kada je u pitanju bezbednost.

Nedavno su OpenAI i Microsoft predstavili alate za kreiranje vlastitih GPT modela bez koda. OpenAI-eva inicijativa omogućava korisnicima pristup kreiranju sopstvenih GPT modela na osnovu njihovih podataka i sa sopstvenim dodacima. S druge strane, Microsoft je predstavio Copilot Studio, alat za kreiranje GPT modela koji podržava integraciju sa Microsoft 365 i drugim sistemima.

Ovi alati pružaju neverovatnu fleksibilnost i mogućnost da se akcije prenesu na računare i servere bez intervencije korisnika. Međutim, ovo otvara pitanja o bezbednosti. Kako se AI autentifikuje na različite servise? Da li postoji način da se blokiraju ovi botovi? Microsoft-ovi Copiloti, na primer, imaju mogućnost da deluju kao da su isti kao i pravi korisnici.

Odgovor na ova pitanja nije jednostavan. Sa porastom popularnosti i upotrebe GPT modela, i od strane korisnika i od strane preduzeća, bezbednost postaje sve veći izazov. GPT modeli se koriste u mnogim oblastima, uključujući i poslovne procese koji se odvijaju unutar preduzeća. Bezbednost podataka i podržavanje bezbednosti aplikacija predstavljaju ključne izazove u ovom kontekstu.

Srećom, mnoge organizacije već su integrisale razvoj aplikacija od strane korisnika u svoje programe za bezbednost aplikacija i podelile svoja iskustva. Industrijski standardi koji kategorizuju, objašnjavaju i pružaju sugestije za otklanjanje bezbednosnih rizika aplikacija bez koda su takođe nastali. Važno je da preduzeća obrate pažnju i na ono što korisnici sami kreiraju, jer su ti korisnici taj resurs koji donosi nove ideje i inovacije.

U zaključku, upotreba AI bez koda donosi brojne prilike za preduzeća, ali istovremeno predstavlja i izazove u pogledu bezbednosti. Važno je da preduzeća prihvate ove nove tehnologije, ali isto tako da postave bezbednosne standarde i kontrole koje će ih zaštititi od potencijalnih bezbednosnih pretnji.

Često postavljana pitanja

1. Kako funkcionišu GPT modeli bez koda?

GPT modeli bez koda omogućavaju korisnicima da kreiraju sopstvene GPT modele na osnovu njihovih podataka i sa sopstvenim dodacima. Ovi modeli koriste veštačku inteligenciju za obradu i generisanje teksta na osnovu zadatih informacija.

2. Da li je bezbedno koristiti GPT modele bez koda?

Upotreba GPT modela bez koda nosi određene izazove u pogledu bezbednosti. Važno je da preduzeća postave bezbednosne standarde i kontrole kako bi zaštitili svoje podatke i aplikacije od potencijalnih bezbednosnih pretnji.

3. Da li je moguće blokirati AI botove poput Copilota?

Blokiranje AI botova poput Copilota može biti izazovno, jer ovi botovi mogu delovati kao pravi korisnici. Bezbjehnost aplikacija mora da uključuje i razmatranje ovih AI botova i prilagođavanje bezbednosnih mera u skladu sa njima.