Некатегоризовано

Novi alat za otkrivanje srčanih bolesti pomoću veštačke inteligencije

Summary

Eko Health nedavno je objavio studiju koja detaljno opisuje stvarne performanse prvog alata za otkrivanje srčanih bolesti pomoću veštačke inteligencije na svojoj platformi Sensora, samo nekoliko meseci nakon zvaničnog lansiranja u Sjedinjenim Američkim Državama. Sensora kombinuje digitalne stetoskope kompanije Eko […]

Novi alat za otkrivanje srčanih bolesti pomoću veštačke inteligencije

Eko Health nedavno je objavio studiju koja detaljno opisuje stvarne performanse prvog alata za otkrivanje srčanih bolesti pomoću veštačke inteligencije na svojoj platformi Sensora, samo nekoliko meseci nakon zvaničnog lansiranja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sensora kombinuje digitalne stetoskope kompanije Eko sa AI algoritmom obučenim da prepozna strukturalne šumove srca koji mogu ukazivati ​​na valvularnu srčanu bolest. Ova veštačka inteligencija je odobrena od strane FDA prošle godine i ide korak dalje od prepoznavanja znakova šuma srčanih zalizaka, analizirajući njihovo vreme pojavljivanja i ozbiljnost kako bi razlikovala benigni šum od odsutnog, kao i šumove koji se pojavljuju pri sistoli i dijastoli.

Platforma takođe uključuje Eko-ov softver za analizu putanja nege, koji kliničarima omogućava praćenje napretka svojih pacijenata kroz zdravstveni sistem.

Prema objavljenim rezultatima studije u časopisu Circulation i predstavljenim tokom naučnih sesija Američkog udruženja za srce, Eko je otkrio da ovaj AI alat može značajno poboljšati otkrivanje šuma srca i samim tim dijagnozu valvularne srčane bolesti.

Studija je obuhvatila ukupno 369 pacijenata starijih od 50 godina, koji nikada nisu bili dijagnostifikovani sa valvularnom srčanom bolešću ili šumom srca. Svaki pacijent je pregledan pomoću standardnog analognog stetoskopa i jednim od Eko-ovih digitalnih stetoskopa opremljenih ovim AI algoritmom.

Nakon poređenja rezultata svakog pregleda sa podacima ehoardiograma, utvrđeno je da je stetoskop opremljen veštačkom inteligencijom mogao da prepozna znakove valvularne srčane bolesti sa 94% osetljivošću, u poređenju sa malo više od 41% standardnih stetoskopa. Ukupno je AI identifikovao 22 pacijenta sa „umereno ili više“ teškim slučajevima bolesti koji su prethodno bili zanemareni, dok je analogni metod otkrio samo osam novih slučajeva.

Rezultati su bili manje izraženi kada je u pitanju specifičnost, odnosno klasifikacija negativnih slučajeva valvularne srčane bolesti. Na tom metriku, digitalni uređaj Eko-a postigao je malo manje od 85%, dok je ne-AI uređaj postigao preko 95%.

Autori studije su zaključili da je Eko-ov metod „pokazao značajan uticaj na otkrivanju valvularne srčane bolesti u odnosu na konvencionalnu praksu“ i predložili su da uvođenje ove tehnologije u redovne primarne preglede pacijenata može poboljšati stopu dijagnoze, putanje lečenja pacijenata i ukupne rezultate.

Eko tvrdi da su ove poboljšanja zaista potrebna, navodeći podatke koji pokazuju da oko polovine svih odraslih osoba starijih od 65 godina ima neki oblik valvularne srčane bolesti. Iako su većina tih slučajeva blagi, sa samo oko 10% ove starosne grupe koja nosi klinički značajan slučaj bolesti, valvularna srčana bolest može se brzo razvijati ukoliko ostane nedijagnostikovana i nelečena – zbog čestog nepostojanja simptoma kod pacijenata, a i kada simptomi postoje, često su nespecifični. To može dovesti do srčane insuficijencije, moždanog udara i čak smrti.

„Posledice nedijagnostikovane ili kasno dijagnostikovane valvularne srčane bolesti su ozbiljne i koštaju naš zdravstveni sistem“, rekao je Mose Rancier, dr. med., glavni autor i glavni istraživač studije, u izjavi kompanije Eko. „Ova studija pokazuje da pacijenti mogu biti efikasnije procenjeni za valvularne srčane bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti korišćenjem tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji.“

U narednom periodu, istraživači planiraju nastaviti sa prijavljivanjem učesnika u studiji kako bi sakupili više dokaza i takođe će pratiti pacijente tokom 12 meseci nakon početnih pregleda kako bi procenili njihove kliničke rezultate.

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA (FAQ):
1. Šta je valvularna srčana bolest?
– Valvularna srčana bolest je stanje u kojem postoji oštećenje ili abnormalnost u srčanim zaliscima, što remeti normalno funkcionisanje srca.
2. Šta je veštačka inteligencija?
– Veštačka inteligencija (AI) je oblast računarske nauke koja se bavi razvojem računarskih sistema sposobnih da izvršavaju zadatke koji obično zahtevaju ljudski um, kao što su učenje, rešavanje problema, prepoznavanje uzoraka i donošenje odluka.
3. Kako Eko-ov alat pomaže u otkrivanju srčanih bolesti?
– Eko-ov alat koristi digitalne stetoskope i veštačku inteligenciju kako bi prepoznao znakove valvularne srčane bolesti, omogućavajući precizniju dijagnozu i bolji tok lečenja.
4. Kakav je značaj otkrivanja valvularne srčane bolesti?
– Otkrivanje valvularne srčane bolesti je od izuzetne važnosti jer pruža mogućnost lečenja i sprečava progresiju bolesti koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčana insuficijencija, moždani udar i smrt.
– Izvor: example.com