Некатегоризовано

Robot AI postaje izvršni direktor kompanije za pića u Poljskoj

Summary

Kako se sve više radnika već boji moguće preuzimanja tržišta i poslova od strane veštačke inteligencije (AI) u budućnosti, jedna kompanija za pića u Poljskoj je, navodno, imenovala AI robota za svog ‘eksperimentalnog’ izvršnog direktora. Kompanija Dictador, najpoznatija po svojim […]

Robot AI postaje izvršni direktor kompanije za pića u Poljskoj

Kako se sve više radnika već boji moguće preuzimanja tržišta i poslova od strane veštačke inteligencije (AI) u budućnosti, jedna kompanija za pića u Poljskoj je, navodno, imenovala AI robota za svog ‘eksperimentalnog’ izvršnog direktora. Kompanija Dictador, najpoznatija po svojim rumovima, imenovala je robota da nadgleda rast kompanije u jedinstvene kolekcije, komunikaciju ili čak planiranje strategije, javljaju izveštaji. Robot se zove ‘Mika’.

„Odluka nadzornog odbora kompanije Dictador je istovremeno revolucionarna i hrabra“, rekao je njen evropski direktor Marek Szoldrowski. „Ovaj prvi humanoidni robot sa AI tehnologijom u strukturi kompanije, zauvek će promeniti svet onakav kakav ga poznajemo“, rekao je.

Značajne odluke, poput zapošljavanja i otpuštanja, još uvek su u rukama ljudi u kompaniji, dok će se Mika uglavnom fokusirati na odabir umetnika za dizajniranje posebnih boca.

„Moj proces donošenja odluka se bazira na obimnoj analizi podataka i usaglašavanju sa strateškim ciljevima kompanije“, rekao je Mika u intervjuu za novinsku agenciju Reuters. „On je oslobođen ličnih predrasuda i osigurava izbor koji je nepristrasan i strateški, a prioriteti su u interesu organizacije“, dodao je.

Dictador je uvek bio u prvim redovima tehnoloških trikova poput ovog, pružajući prošle nedelje ono što je nazvao „svetskom prvim tokenizacijom starenog ruma“ i prošle godine ponudio rum putem NFT-a (što je brzo prikupilo 25.000 dolara za kompaniju).

Očekuje se da će kompanije u budućnosti koristiti generativnu AI tehnologiju da bi donosile više odluka. Prema nedavnom izveštaju, AI bi mogao da godišnje doprinese iznosom od 2,6 triliona do 4,4 triliona dolara globalnoj ekonomiji do 2040. Izveštaj takođe navodi da bi AI mogao omogućiti godišnji rast produktivnosti rada od 0,1% do 0,6% u istom periodu.