Некатегоризовано

Neuspeh u pregovorima o Aktu o veštačkoj inteligenciji EU

Summary

Pregovori o Aktu o veštačkoj inteligenciji EU nedavno su doživeli veliki neuspeh nakon što su države članice EU, Francuska i Nemačka, neočekivano pružile otpor prema nacrtu pozicije Evropskog parlamenta o regulisanju osnovnih modela veštačke inteligencije. Ovaj problem je bio toliko […]

Neuspeh u pregovorima o Aktu o veštačkoj inteligenciji EU

Pregovori o Aktu o veštačkoj inteligenciji EU nedavno su doživeli veliki neuspeh nakon što su države članice EU, Francuska i Nemačka, neočekivano pružile otpor prema nacrtu pozicije Evropskog parlamenta o regulisanju osnovnih modela veštačke inteligencije. Ovaj problem je bio toliko iznenadan da su pregovori zapeli. Iako ova tema još uvek nije u potpunosti rešena, špansko predsedavanje Savetu Evropske unije navodno sarađuje sa državama članicama u cilju pronalaženja rešenja koje bi bilo prihvatljivo za Evropski parlament.

Ovo dolazi u trenutku održavanja rasprodatog Data Protection Congress 2023, organizovanog od strane IAPP-a, u Briselu, Belgija. Treba imati na umu da regulisanje osnovnih modela nije jedini nerešeni problem u trilognim pregovorima. Postoje i drugi.

Da biste saznali više o unutrašnjim informacijama, Jedidiah Bracy, direktor redakcije IAPP-a, razgovarao je sa Dragošom Tudorašem, ko-raporterom za Akt o veštačkoj inteligenciji EU, i Kai Zennerom, šefom osoblja nemačkog evroposlanca Axela Vossa, o pregovorima, preprekama i mogućnosti postizanja sporazuma pre sledećih parlamentarnih izbora sledeće godine.

Akt o veštačkoj inteligenciji EU ima za cilj uspostavljanje okvira za upotrebu veštačke inteligencije u Evropskoj uniji. Njime se želi postići ravnoteža između podsticaja inovacijama i zaštite prava i interesa građana. Ovaj zakon ima širok spektar regulativa koje su usmerene ka različitim područjima, uključujući etička pitanja, transparentnost, bezbednost i odgovornost.

FAQ:
1. Šta je Akt o veštačkoj inteligenciji EU?
Akt o veštačkoj inteligenciji EU je zakon koji ima za cilj uspostavljanje okvira za upotrebu veštačke inteligencije u Evropskoj uniji.

2. Koja su ključna pitanja koja trenutno čine prepreku u pregovorima?
Regulisanje osnovnih modela veštačke inteligencije i druga nerešena pitanja čine prepreku u pregovorima o Aktu o veštačkoj inteligenciji EU.

3. Kako Akt o veštačkoj inteligenciji EU utiče na građane EU?
Akt o veštačkoj inteligenciji EU ima za cilj zaštiti interesa i prava građana dok istovremeno podstiče inovacije i razvoj veštačke inteligencije.