Некатегоризовано

Predstavnici OpenAI iznenada smenili izvršnog direktora Sama Altmana

Summary

V petak se tehnološki svet iznenadio naglom smenom Sama Altmana, izvršnog direktora OpenAI – kompanije koja je lansirala popularnu generativnu veštačku inteligenciju ChatGPT. Razlog za ovakvu odluku nije potpuno jasan, a još neobičnije je to što su se glavni investitori […]

Predstavnici OpenAI iznenada smenili izvršnog direktora Sama Altmana

V petak se tehnološki svet iznenadio naglom smenom Sama Altmana, izvršnog direktora OpenAI – kompanije koja je lansirala popularnu generativnu veštačku inteligenciju ChatGPT. Razlog za ovakvu odluku nije potpuno jasan, a još neobičnije je to što su se glavni investitori o tome očigledno obavestili samo par trenutaka pre nego što je cela vest postala javna, piše agencija Bloomberg. Kao znak solidarnosti prema Altmanu, u petak je napustio i Greg Brockman, suosnivač i predsednik OpenAI.

Preko vikenda su moćni donatori iskoristili priliku da se oporave od šoka i sada vrše pritisak na članove upravnog odbora da barem vrate Altmanu njegovo mesto. Prema informacijama lista The New York Times, pregovori su u toku, ali nijedna strana ne želi da ih komentariše.

Neprijateljsko preuzimanje
Čini se da zaposleni u kompaniji nisu bili upoznati sa ovom iznenadnom promenom. Prema njima, ovakva nagla promena je jednaka „neprijateljskom preuzimanju“. U petkovom blog postu, upravni odbor je naveo da je Altman „nije bio dovoljno iskren u komunikaciji sa upravnim odborom“, ali nije dao nikakve dodatne detalje.

Tenzije između direktora i nadzornog odbora potvrdio je i Ilja Sutskever, glavni naučni radnik kompanije i član upravnog odbora, piše The New York Times. Tenzije između njega i Altmana već neko vreme su prisutne, što je rezultiralo, na primer, tim da je Sutskever nedavno izgubio značajan deo svojih dužnosti.

Ovekovečenje umetne inteligencije
Umetna inteligencija je sve više prisutna u svim aspektima naših ž