Некатегоризовано

Direxion najavio lansiranje dva nove Exchange-Traded Fonda vezanih za Nvidia

Summary

Direxion, provajder finansijskih proizvoda, najavio je lansiranje dva Exchange-Traded Fonda (ETF-a) koji prate kretanje cena akcija kompanije Nvidia Corp. Ovi novi fondovi imaju za cilj da iskoriste rastuće uzbuđenje oko razvoja veštačke inteligencije (AI) koji su doprineli rastu cene deonica […]

Direxion najavio lansiranje dva nove Exchange-Traded Fonda vezanih za Nvidia

Direxion, provajder finansijskih proizvoda, najavio je lansiranje dva Exchange-Traded Fonda (ETF-a) koji prate kretanje cena akcija kompanije Nvidia Corp. Ovi novi fondovi imaju za cilj da iskoriste rastuće uzbuđenje oko razvoja veštačke inteligencije (AI) koji su doprineli rastu cene deonica Nvidia ove godine.

Prvi ETF, pod nazivom Direxion Daily NVDA Bull 1.5x Shares ETF, nastoji da dostavi 1.5 puta dnevni povraćaj cene deonica Nvidia, koje su se više nego utrostručile od početka godine. S druge strane, drugi ETF, poznat kao Direxion Daily NVDA Bear 1x Shares ETF, namenjen je medveđim investitorima koji žele da profitiraju od pada cena deonica Nvidia.

Važno je napomenuti da su pojedinačni ETF-ovi bazirani na jednoj kompaniji uvedeni 2022. godine i do sada je samo nekoliko takvih proizvoda iznedreno na tržištu od strane pet kompanija, uključujući Direxion. Ovi ETF-ovi koriste različite derivate kako bi postigli željene rezultate.

Međutim, analitičari upozoravaju da investiranje u ETF-ove sa polugom, poput ovih, nosi povećani rizik. Potencijal za velike dobitke prati i potencijal za značajne gubitke ukoliko tržište krene u pogrešnom smeru. Stoga je važno da investitori pažljivo razmotre rizike povezane sa ovim proizvodima pre nego što investiraju.

Bryan Armour, direktor istraživanja o pasivnim strategijama u Morningstar Inc., upozorava na kupovinu ETF-a sa povraćajem od 1.5 puta, zasnovanom samo na Nvidia-i, jer bi to uglavnom bila vođeno spekulacijom. On ističe da su ovi ETF-ovi prikladniji za trgovce koji su spremni da preuzmu veći rizik u trgovini AI.

Direxion je ranije imao uspeha sa ETF-ovima vezanim za jednu kompaniju, poput Direxion Daily TSLA Bull 1.5x Shares ETF-a, koji je trenutno najveći takav fond i privukao je 1.1 milijardu dolara imovine. Međutim, podaci Morningstara pokazuju da samo četiri ETF-a sa polugom vezana za pojedinačne kompanije trenutno imaju više od 50 miliona dolara imovine.

U zaključku, novi ETF-ovi Direxion vezani za deonice Nvidia pružaju investitorima mogućnost da se izlože aktuelnim razvojima u oblasti veštačke inteligencije i potencijalno imaju korist od kretanja cena akcija jedne od vodećih kompanija u ovom sektoru. Međutim, važno je da investitori pažljivo procene rizike povezane sa ETF-ovima sa polugom i razmotre svoje investicione ciljeve i toleranciju na rizik pre nego što investiraju.